hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Ridegrener
 Barokkridning
 Når gal hest blir fantastik:)

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
miksern Postet - 14/03/2007 : 21:24:18
Vil bare fortelle litt om hvordan akademisk ridning har forandret alt for meg, så kanskje det er til noe inspirasjon for andre.

Jeg kjøpte nemlig en mishandlet fullblodshest for halvannet år siden, som tidligere var hardkjørt på galoppbanen og seinere knekt av den moderne harde dressuren, som dessverre altfor mange hester blir brutt ned av. Uansett hvor du var, stresset hun veldig, hun hadde hode i sky, ingen lyst til å sammarbeide eller jobbe, og hver gang du ba om noe ble hun helt hysterisk, og gikk nesten gjennom gjerde om du la til skjenkel. Oftest stod hun mer på ett eller to bein, enn på fire. Med andre ord, hva folk ville kalt en gal hest. Redningen kom da jeg begynte med akademisk ridekunst. Jeg har aldri ridd noe annet på henne, og hun er den første hesten jeg har ridd akademisk på, og aldri har jeg fått så stor framgang ved vanlig dressur ridning. Fordi man i akademisk tilpasser dressuren til hesten, venter på hesten, og lar den bruke den tiden den trenger til å bygge seg opp fysisk og psykisk,vil hesten veldig fort finne ut at det er både gøy og utfordrene, og ikke nedtrykkende og vondt. Dette oppdaget også hesten min. Og hun forandret seg stort, og er i dag ikke til å kjenne igjen på banen. I dag går hun mye mer avslappet med hele kroppen og ikke minst hodet. Hun lystrer mye bedre på sete, og på små tegn og beskjeder jeg gir henne, og hun er blitt kjempe myk og mestrer nå travers, versade, roundver og piruette i skritt og trav. Det jeg skal fram til ved å si dette er at uansett hesterase og hva den har gjennomgått, så kan alle forbedre seg, og alle kan gjøre flotte øvelser med hestene sine om man bare trener på hestens premisser, og gir den tid. Tross alt er dressuren til for hesten og ikke hesten til for dressuren, det være seg om du har en traver, haflinger, fullblods, eller hvilken som helst hest:)

Stå på alle sammen, hesten din kan også om du bare jobber med den på riktig måte!!

15   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
Chevaleresse Postet - 20/06/2007 : 16:02:09
Den mye omtalte forskningasrapporten står det om i det nyeste ridehesten. Det er Dr Hilary M Clayton som har gjennomført den, og flere er gjennomført andre steder. Ligger nok referert til på siden deres http://cvm.msu.edu/dressage/articles/index.htm McPhail Centre (har ikke rukket å lete den opp siden jeg ble litt ivrig her)

Står ikke så mye konkret i artikkelen i ridehesten, men vakten det referesres til er mellom 2 og 4 kilo...

Anbefaler alle både barokkere og ikke barokkere å lese det Hilary har skrevet. En meget fornuftig dame (konkurranserytter på høyt nivå)

Mvh Torill
Royal-X Postet - 05/06/2007 : 17:49:25
ja det tror jeg er helt ok! :) hun er virkelig flink altså! skikkelig pedagogisk når hun underviser, og veldig flink til å gi ros og tilbakemeldinger.
Guro Postet - 05/06/2007 : 14:57:19
Kopi av melding:
Jeg tror at så lenge man trives med det man driver med, så er det ok :). og da spiller det vel egentlig ikke noen rolle om det heter sånn eller sånn.

Opprinnelig postet av Royal-X



Det tror jeg det ligger mye sannhet i

Og egentlig skrekkelig off-topic; det jeg tror at mange på x-et-eller-annet-hester kan tjene stooort på fra akademisk er nettopp dette med å bygge muskler, at man samler, og derfor bygger mange muskler før man begynner å be hesten øke. Personlig tror jeg mye på akkurat den delen

(også tror jeg at jeg må få kommet meg på et kurs med hun Alexandra Myhren en gang..hun får jo så masse skryt over alt :-) Er det ok å være med som tilskuer på kursene hennes??)

Guro
Royal-X Postet - 05/06/2007 : 13:23:44
Akademisk ridekunst/barokkridning er èn måte å utdanne hesten sin på - og det finnes mange andre gode måter også. at det finnes mennesker som gjør ting galt er et faktum, og det er mange dårlige lærere også. Jeg tror det er lurt å være litt kritisk (stille kritiske spørsmål for å lære) til enhver lærer/metode, og forsøke å finne sin vei på en måte. Ingen ridegrener er en religion og vi må bare innse at ikke alle har samme mål og prinsipper (som også LisaFI sier). For meg ble den akademiske ridekunsten omtrent en religion (leeeer) og det er fordi den kom litt tilfeldig inn i mitt liv og jeg så på den som et friskt pust innimellom alt det andre. Jeg har en hest som har vært aktiv spranghest i mer enn 10 år - og når jeg kjøpte han fikk jeg høre hver dag: "når skal dere begynne å hoppe, skal du starte stevne til helga, du MÅ jo hoppe du som har spranghest!". Men hvorfor MÅ jeg det, når jeg aldri har vært interessert? Jovisst har jeg hoppet noen hinder (noen av de mer eller mindre ufrivillige byks over bekker og trestammer), men det har aldri gitt meg noen stor glede eller adrenalinkick... Så en dag jeg var i stallen nevnte ei at Alexandra Myhren skulle komme å undervise og at hvem som helst (uansett nivå) kunne melde seg. hun lurte på om jeg hadde hørt om denne "grenen", noe jeg hadde såvidt... Allerede i første ridetimen åpnet det seg en ny verden for meg. En måte å tenke på som appelerte både til meg, hesten og til samspillet mellom oss. Jeg må si at det virkelig GAV meg et adrenalinkick, selv om det gikk mest i skritt og litt trav den første timen. Følelsen av å kommunisere med hesten sin når man rir er virkelig det jg liker best med akademisk (men vet at man helt sikkert kan føle det ved å ri på andre måter også selvfølgelig). men mulig det er en kombinasjon av ridekunsten og det at Alexandra er så flink til å undervise som hun er...

Jeg tror at så lenge man trives med det man driver med, så er det ok :). og da spiller det vel egentlig ikke noen rolle om det heter sånn eller sånn.
LisaFi Postet - 05/06/2007 : 09:55:51
Hvor jeg noe som helst sted skulle ha skrevet at ALLE som ikke rir "rent klassisk" ØNSKER å ødelegge sine hester kan jeg ikke se.

Men at man jobber etter andre mål og prinsipper tror jeg vi kan være enige om.
Guro Postet - 03/06/2007 : 15:16:09
og for ordens skyld jeg vet at heller ikke Lisa egentlig tilber BB :-) Men at Lisa kjenner ganske mange flere dårlige ryttere og trenere enn det jeg gjør tviler jeg ikke en gang et nanosekund på etter mange diskusjoner.

Guro
Guro Postet - 03/06/2007 : 15:14:30
Kopi av melding:
Så nå Fatter jeg egentlig ikke hvorfor du
"går løs på" trådstarter, jeg synes det var ganske lett å lese ut ifra starten på tråden, hva som har skjedd, både før og etter, jeg.
Selv om en ex- løpshest er vant til å løpe, betyr ikke det at ikke harde "dressur" metoder kan ha skadet den ytterligere?
Har sett hester helt "ned" på kretsmesterskapsnivåer med blødende sporesår og åpne munner, jeg, så å si at ting ikke forekommer bare fordi de man selv omgås ikke driver med sånt, blir litt naivt?

Opprinnelig postet av LisaFi



Nå blåser jeg liv i en gammel tråd..beklager for det. Men jeg har overset helt at jeg har blitt kritisert så ivrig av Lisa her.

Jeg føler at jeg på ingen måte går løs på trådstarter. Hvis du leser det jeg har skrevet så har jeg da påpekt at jeg er helt enig med henne i at hesten garantert er dyktig sunnridd av sin tidligere rytter. Men at jeg ikke helt klarer å se linken mellom dette og at alle vi som ikke rir rent klassisk ønsker å ødelegge våre hester.

Jeg leser mye Lisa. Jeg sier det bare ikke alltid kjempehøyt. Jeg rir også noe jeg liker å tro er en ganske tilgivende dressur. Likevel nekter jeg å se at det er slik at alle vi som ikke tilber Bent Branderup ikke er glad i våre hester, og ikke gjør så godt vi kan for å få frem lykkelige hester som er klare for sine oppgaver.
(og før noen hisser seg opp så kan jeg nevne at jeg har en BB bok, og syns den er ganske kjekk)

Guro
Asbjørg Postet - 11/05/2007 : 11:15:50
Kopi av melding:
tenk om man kunne blitt diskvalifisert for å ha for mye vekt i tøylen... eller blitt trukket ett poeng pr øvelse pr kilo i hånden

Opprinnelig postet av Hanna & Lukas



Hehe, kanskje det skulle vært påbudt med en liten dings mellom tøyle og bitt som ryker ved en viss belastning? Sikkert mange som rir vanlig dressur uten å holde for stramme tøyler også, men har inntrykk av at det alt for ofte dreier seg om å drive hesten godt fram og "fange opp" energien der framme ved å holde tungt i tøylen....
Chiquita Postet - 11/05/2007 : 11:05:31
Dette var en spennende diskusjon. Jeg håper, som mange andre, at den tidligere omtalte rapporten blir funnet slik at alle som har fulgt diskusjonen kan få tilgang til denne.

Jeg må også bøye meg i støvet for Guros artikkel, veldig bra!

Samtidig må jeg også si at det utvilsomt ligger veldig mye i akademisk ridning. Jeg har aldri forsøkt dette selv, men kjenner en del som er veldig opptatt av dette. Jeg tror, og dette er min mening, at mange som opplever voldsomme forandringer på sin hest etter å ha forsøkt akademisk, kanskje går inn i dette nye med et veldig åpent sinn, og derfor legger av seg det som har skapt problemer tidligere.

Jeg spurte en av mine venner som holder på med dette om hvordan de gikk frem for å lære hennes litt ivrige avdankede traver å stoppe. Hun sa at det var stramme tøyler til hesten stoppet. Selv er jeg veldig fan av "stopp-metoden" som presenteres i Ellen Ofstads og Piet Bakkers samarbeidsfilm "På lange tøyler". Der lærer man først hesten å senke farten ved å ta i tøylene, for deretter å gi ut igjen så fort man får en liten temposenkning. Når hesten forstår dette, læres den full stopp.

Hva jeg vil si med dette, er at man nok plukker opp litt metoder fra forskjellige steder. Dersom jeg skulle klassifisere meg selv som enten akademisk eller "moderne" dressurrytter, så ville jeg selvfølgelig si at jeg tilhører den "moderne" gruppen ryttere, da jeg aldri har forsøkt med på akademisk dressur. Og i overnevnte tilfelle, må jeg si at jeg synes metoden for stopp som prestenteres i filmen så absolutt virker som den mildeste.

Jeg har også hørt at "long reining" er akademisk dressur fra bakken, og dermed viser dette igjen, som mange tidligere har sagt i denne debatten, at selv om man rir innen samme gren, så er det veldig mange metoder som benyttes; noen gode, og andre ikke så veldig gode...
Caeles Postet - 03/05/2007 : 13:30:06
Bra skrevet Guro!!!! -Jeg gleder meg til å høre svarene..... (Jeg er svak for korrekt språkbruk og retorikk....)
Hanna & Lukas Postet - 28/04/2007 : 00:09:59
tenk om man kunne blitt diskvalifisert for å ha for mye vekt i tøylen... eller blitt trukket ett poeng pr øvelse pr kilo i hånden
Chevaleresse Postet - 27/04/2007 : 11:28:44
Den forskningsrapporten på vekt i tøylen har jeg lest for noen år siden, men har ikke tid til å lete den opp akkurat nå.... Skal prøve å komme sterkere tilbake over helgen.

Kort sammenfattet var testen utført på ryttere på Grand Prix nivå, mener å huske at det var tyske ryttere. Jeg reagerte veldig på hvor mye de faktisk hadde i hånden husker jeg, men greier ikke å huske eksakt. Det dreide seg om flere kilo....

Mvh Torill

PS: hadde de begynnt å måle dette i konkurranser på Grand Prix nivå, tror jeg dette over tid kunne blitt et stort løft for sporten!
LisaFi Postet - 25/04/2007 : 12:49:40
Haha Guro! Fant deg her også! :D

Neida, fra spøk til revolver...

HVORFOR skal det ikke kunne være ridestilen i den konvensjonelle dressuren som har ødelagt utgangspunktet for hennes trening av hesten?

NETTOPP det å tvinge en hest som (dessverre ofte) ikke er klar for det, eller helt forstår hva den blir bedt om - fordi at det skal se pent ut, så man kan vinne konkurranser- er jo i mange (ikke alle, men..) tilfeller det konvensjonell konkurransedressur går ut på! ?

Nå er det ikke alle ryttere som tenker slik, men mange gjør det. Og ganske åpenbart den forrige rytteren av denne hesten til trådstarter?

Mange ryttere som trådstarter, som ikke føler seg vel med dette "presset" velger seg etterhvert over til "dressur for hestens skyld, ikke dressur for dressurens skyld". Ikke noe underlig med det, spør du meg. Og at intensjonen er litt forskjellig i de forskjellige grenene, må vi jo bare registrere, all den tid konkurransedressuren har som mål å få fram en sports, konkurransehest, og helst tidligst mulig,- mens den andre måten har som intensjon å gjøre det som er best for Hesten uansett hvor lang tid det tar. Nå påstår jeg ikke at ikke folk Feiler, eller at ikke enkelte innenfor de forskjellige miljøene tenker noe annerledes, men dette som jeg presiserte over her er for meg hovedforskjellen.

Så nå Fatter jeg egentlig ikke hvorfor du
"går løs på" trådstarter, jeg synes det var ganske lett å lese ut ifra starten på tråden, hva som har skjedd, både før og etter, jeg.
Selv om en ex- løpshest er vant til å løpe, betyr ikke det at ikke harde "dressur" metoder kan ha skadet den ytterligere?
Har sett hester helt "ned" på kretsmesterskapsnivåer med blødende sporesår og åpne munner, jeg, så å si at ting ikke forekommer bare fordi de man selv omgås ikke driver med sånt, blir litt naivt?

Men - kunne også godt ha tenkt meg å se slike rapporter, artikler etc, for jeg liker å lagre slike i "favoritter" for å kunne slå i bordet med dem ved en senere anledning... ;)

AinaVj Postet - 18/03/2007 : 02:52:22
Trener også slik på en kaldblodshoppe som ble tatt ut av trav i 1999. Hun var så å si "gal", livredd for pisk og bitt og motsatte seg det meste av hva vi prøvde på. Med hodet i været, og hvinet høyt og surt mot meg. Og stiv og vond og støl. Begynte så smått i høst å trene.
Det går sakte men sikkert framover, men ser nå en positiv og motivert hest som klarer å senke hodet, og er kjempemyk og fin i kroppen. Og er fin og myk i munnen.
Royal-X Postet - 15/03/2007 : 20:51:52
Jeg begynte også med akademisk med en ganske sprek og halvgal hest, hehe! Jeg var på det tidspunktet helt uskolert og begynte å bli litt lei av å krangle me den halvgale hesten min :). Jeg hadde to ridetimer i romjula og hesten min var som et lam. Etter ridetimen sto han å koste og koste og koste med meg - og jeg ble rett og slett LYKKELIG! I februar hadde jeg ridetime hver dag fra torsdag til søndag (med Alexandra Myhren) og hesten min, ja den var rolig og utrolig grei hele uka. Jeg vil si det er en øvelse i å kommunisere med hesten, lytte til dens signaler og begge må gi og ta. når jeg rei han på lørdagen var han ganske støl og jeg merket at øvelsene ikke var så enkle for han som dagene før, men istedet for å bli helt gal og sint - valgte hesten å gjøre øvelsene alikevel, uten at jeg på noen måte presset den. Sier ikke at det var vondt for hesten, for all del. men den hadde treningsverk - og valgte å prestere og vise at den var flink forde om :). Jeg har en hest med svært mye personlighet, og når jeg skryter av den (har blitt mye flinkere til å rose gjennom akademisk ridning) så ser jeg på hesten at "åååh ja jeg vet jeg er flink". og porten på ridehuset, som til vanlig er driiiidskummel - er plutselig ikke skummel, for "jeg er så himla tøff". Hehe! kjente jeg ble i godt humør bare av å tenke på det :). Lykke til videre folkens!

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,17 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2024 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.