hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Generelle forum
 Høver og hovpleie
 barfothester/skodde hester??

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
Trineoghørdur Postet - 04/10/2003 : 18:49:56
i den siste tiden har det blitt mye snakk om barfothester. det har også kommet ut en bok!
så jeg lurer på hva dere mener om barfothester?
når du har en barfothest blir hovene etterhvert herdet og hesten får det såååå mye bedre etterpå.. men det kan jo ta opptil over et halvt år før de blir herda og da går hesten og halter ++ at den har hovbyller på hovbyller..
mens en skodd hest har ikke "følelser" i høvene og blodsirkulasjonen stopper opp.. men skor du en hest skikkelig fungerer blodpumpa i hoven sånn som den skal!!
de mener også at en barfothest kan trave på asfalt og det er mindre slitasje enn en skodd hest når den skritter på asfalt! hva mener dere om dette?? jeg blir nesten sett på som en som plager hesten sin, fordi jeg skor hesten min!!!
er denne "barfotbølgen" noe som går over, eller er den kommet for å bli??
15   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
SunnivaB Postet - 26/10/2003 : 11:09:58
Svar på hvordan sko stopper blodtilførselen i hoven:

En sunn barfothov fungerer som en blodpumpe. Hver gang hoven settes ned utvider hoven seg og blodet strømmer til i hoven, når hoven løftes igjen trekker hoven seg sammen og blodet pumpes videre. Hoven fungerer altså som et "ekstra hjerte".
Men når hoven skoes blir den skodd i sin trangeste form. Den får da ikke utvidet seg når den settes ned igjen. Dermed opphører blodsirkulasjonen.

Så jo mer en barfothest beveger seg jo bedre fungerer blodpumpen.
Og det at hoven ikke utvider seg ved skoing gjør at støtdempingen blir dårligere.
Kajsa Postet - 12/10/2003 : 23:18:48






Svar til Guro:

Tilbake. Har vært på kurs hele uken, og har nå ørten mailer og meldinger på debattsider som dette og svare på. Takk for tålmodigheten Må bare få sagt nok en gang at jeg ikke er noen helt på barfot. Jeg har nettopp satt meg inn i det, og det er ikke mer enn 2 måneder siden jeg selv skrev innlegg på barfothest gruppen på yahoo der jeg omtrent priste jernskoens fortreffelighet.... Ok, ikke så ille kanskje, men bare ha dette i bakhodet. Dersom noen ønsker "skikkelige" svar fra dem som har drevet med dette lenge vil jeg oppfordre dere til å stille spørsmålene på http://groups.yahoo.com/group/barfothest/?yguid=154887685 Ingen spørsmål er for dumme.

Ja, så over til alle spm ang boots:
1. Vil ikke en spranghest kunne "miste" noe av presisjonen i hoppinga med sånne boots, de ligger tross alt utenpå hoven, og de gjør hoven større?? Dette vil jo ikke være heldig. Samtidig vil heller ikke en hest med irritasjoner pga gnag osv. yte maks.
Noen med noen ideer til dette problemet!?!?
-Som sagt; dette med spranghester og brodder har jeg ikke peiling på. Jeg ser spranghester på distrikts nivå, og disse går med vanlige jernsko. På dette nivået er det ikke tvil om at en velfungerende barfothest kan konkurrere på lik linje med de skodde hestene. Utenom det; ingen peiling.

2. En dressurhest som "trekker på ekstra vekt" på høvene!? Oslojente, eller anyone: hvordan kan dette påvirke steg!? Det er jo ikke ønskelig å legge noen demper på hestens steg i dressur!!
-Som Spoff sier; er ikke lov med boots i dressurkonkurranse. Ei heller på utstillinger (man kan vise bevegelser med boots, men må ta dem av etter det slik at dommerne kan se hoven). Dessuten; man må ta ekstra hensyn til hesten om man legger over til barfot. Og for enkelte så blir det kanskje et stevne eller to som man må stå over. Men om hesten har noenlunde god hovkvalitet fra starten av så skal dette gå ganske smertefritt for alle parter. Har hesten dårlige hover så synes jeg personlig at dette er en enda bedre grunn for å gå over til barfot - da hovkvaliteten bedres betraktelig!


3. Hvor vanskelig er det å selv trimme høver?! Jeg har jo selv sett hovslagere som er ferdig utdannet som ikke skjærer høver i forhold til hoven, men som sikter etter bakken for å få dem rett. Jeg har sett utrolig mye rar beskjæring av høver. Og dermed lurer jeg litt på hva det er som gjør at det er så enkelt på en barfothest at "gud og hvermann" kan klare det??
-Hmm... Jeg trimmer ikke mine selv enda jeg da Rett og slett fordi jeg vil vite absoluttheltnøyaktig at jeg ikke gjør noe feil. Hun som trimmer mine hester kommer på tirsdag, og har gitt grei beskjed om at nå er det på tide å få fingeren ut.... Akkurat det med trimmingen skal ikke være vanskelig så lenge hesten har noenlunde korrekte bein. Dessuten så synes jeg at man må ha hjelp til å sette i gang. Meningen er jo at man skal klare å trimme sin egen hest sine høver - ikke alle andres. Det å lære korrekt trim for sin hest, utføre denne og bli fulgt opp jevnlig av en barfottrimmer er ikke så komplisert som mange vil ha det til.

Og så om boots som gir gnagsår. Det finnes veldig mange ulike boots-typer på markedet, og det er individuelt hvilke type som passer til akkurat din hest. Akkurat slik er det for oss mennesker også. Boots er ikke ment som en erstatning for jernskoen, men som et hjelpemiddel i overgangen til en "velfungerende barfothest" (huff, litt klisjé og litt oppbrukt den frasen snart)

Spoff:
Har man ikke muligheten il å holde barfothest så har man heller ikke mulighet. Kan godt forstå at man ikke tvinge stalleieren til å strø paddocker på morgenkvisten. En barfothest må opp og ut - for å bevege seg mest mulig. Men etter som hesteholdet gradvis endrer seg til et mer "naturlig hestehold" (enda en oppbrukt frase) der flere får øynene opp for hestens behov for å gå i "flokk", røre på seg, lete etter mat osv så tror jeg at dette gradvis vil endre seg, og at man kanskje en vakker dag har mulighet til å ha barfothester oppstallet på ridesentre. Pr i dag så er det vel svært få store staller som kan gi leitakerne denne muligheten.

ToneKristin Postet - 11/10/2003 : 22:06:46
jeg får no prøve her da, siden ingen svarer på den andre debatten...

har tenkt å latt hesten min gå barfot hvis jeg kjøper den til neste år. lurer bare på en ting: hva med snø/is? det er jo glatt, hvordan går det med hest uten brodder da? skal man ha sånne boots da? bare lurte...


mvh lille meg



***hest er livet, ikke kast det bort***
Monroe Postet - 11/10/2003 : 18:15:45
Hei!

Ei jeg kjenner har tatt kurs innen barfothest, og der lærte hun blant annet å trimme høvene til hesten. Jeg tror at de som driver med dette, ville gjøre klokt i å ta seg et slikt kurs.
Hun hadde sko på hesten sin før. Da fikk hesten veldig dårlige karakterer på utstilling (på bevegelse), da hun året etter reiste på utstilling med hesten sin igjen, som da hadde fått av seg skoene og begynnt som barfothest, gikk hesten opp 2 eller 3 karakterer, og det er jo veldig bra!

kinebreland Postet - 10/10/2003 : 09:42:12
Jeg mener at barfot er for alle hester, men ikke for alle eiere. Særlig overgangsperioden, den tida det tar før den "nye" hoven har vokst ut(ca 10 mndr), er veldig tid- og tolmodighetskrevende. Og en har mer og ta hensyn til. En kan gjøre store skader på en barfothest hvis man gjør det feil, derfor er det viktig å få en barfottrimmer til å trimme i begynnelsen og til å lære eieren det. Hesten skal teoretisk sett ikke bli sårbeint hvis den blir trimmet riktig etter høvenes anatomi og progresjon. Det er også viktig at den beveger seg mye for mest mulig sirkulasjon i hoven, og bør derfor gå ute hele døgnet på variert underlag.
Fjerna skoan på hesten min i Februar i år, så ho har gått i ca. 7 måneder nå. Vi hadde litt nybegynnervansker, ho blei sårbeint fordi jeg var for utolmodig med å trene ho igjen. Og det var ikke så mye skauveier der vi sto på stall da. Men etter hvert har det gått kjempefint og nå kan jeg trene ho stort sett som vanlig, men er ennå litt forsiktig med å ri for mye på grusveiene. Hoven skal normalt ta av for 60-70% av støtdempinga, mens når hesten har sko på fungerer ikke høvan som de skal og leddene må ta støtene. Leddene må ta av for 3 ganger så mye støt når man skritter på asfalten med sko som når man traver på asfalten med barfothest.
Guro Postet - 07/10/2003 : 16:48:26
Nå driver vel alle vi som ikke kan dette og "maser" vei til hverandre..men jeg er enig..høres litt ut som at det fort kan bli sandpapir-effekt av å ri på sandunderlag.
sikkert da alt etter hvor grovkornet sanden er om hvilken virkning det har!!

Jeg spør også av nysgjerrighet...siden jeg heller ikke kan, men tenkte kankskje du hadde greie på dette med ekstra klædder på føttene (les: boots..) når man skulle jobbe med dressur.
Tenkte mest på det i forhold til å spare hoven, og samtidig kunne opprettholde treningsnivået om man legger om til barfothest..
(woops, får det til å høres ut som jeg skal skifte dekk, men har ikke noe annet bra ord for saken )

vi får vel vente på at Kajsa skal komme tilbake og svare oss litt :)

Guro

Oslojente Postet - 07/10/2003 : 11:23:16
Guro:

Hvordan boots vil påvirke steget vet jeg ikke,men jeg vil tro at vekten har lite/ingen betydning,da sko også har en viss vekt.De kan jo også bare brukes under trening da de ikke er lov å bruke på konkuranser.Men det jeg tror er at det vil litt tid å venne hesten til å gå med de,og at man kanskje vil få litt snodige steg i begynnelsen.
Ellers vet jeg ingen ting om barfothester,det er derfor jeg stilte de spørsmålene,men synes det er et interessant tema.
En annen ting jeg lurte på er:Dressur ris jo på fjærende underlag,men det er jo sand,og sand sliper vel hoven.De setter jo aldri hoven rett ned uten at det er noe bevegelse,det vil vel da virke som sandpapir?Eller er jeg helt på jordet?
spoff Postet - 07/10/2003 : 09:45:58
Svar til Guro:
Det vil nok gå greit. Men tror jeg ikke hadde giddet å styre med boots rett før jeg skulle inn å ri. Men har hesten så sterke og friske høver at den kan gå uten sko også under oppvarming er det jo kanskje greit.

Men jeg vil jo se på andre ting ved boots som upraktisk. Som du nevner, f.eks. gnagsår. Dessuten bør ikke en hest gå minst mulig med boots (nettopp pga av faren for gnagsår). Jeg vil f.eks. ikke se for meg at mange staller gidder å sette i gang med å strø paddocken til hesten min dersom det en dag er speil glatt. Da vil alternativet være at hesten går ut, og sklir på isen og kan skade seg. Eller evnt ikke kommer ut i det hele tatt. Har man hesten hjemme og steller alt selv er saken en annen, men det vil aldri bli min situasjon. Dessuten føler jeg meg alt for ukomopetent til å kunne trimme høvene på hesten selv. Har jo sett gode og utdannede hovslagere feile, så selv om jeg "lærer" dette vil jeg jo neppe praktisere dette i en så stor grad at jeg synes det vil være forsvarlig. Den dagen jeg sitter med en hest så vil hver dag hvor hesten ikke kan brukes pga "sykdom"/"skade" etc være en nedtur for meg i og med at jeg da kommer til å legge inn endel penger i hest og hestehold. Å sitte med en ubrukelig hest er iallfall ikke jeg interessert i. Ikke så lenge jeg anser det som godt hestehold å ha hest med sko.

--
spoff
Guro Postet - 07/10/2003 : 09:27:13
Oki, men det utgjør vel ikke helt den stor "tragedien" da, for stort sett er jo underlaget på dressurbaner (ment å være) mykt og bra fjærende. Så der bør den jo kunne gå uten sko..vil jeg tro!?!?!?!??

Guro

spoff Postet - 07/10/2003 : 09:23:15
Delvis svar på Guros ene spørsmål:

2. I dressurkonkurranser er det ikke lov til å ri med boots. Er nevnt under §426 i dressurreglementet. Siden boots likestilles som "ulovlig" på lik linje med belegg og bandasjer antar jeg at du har lov til å varme opp med boots, men må ta de av før du går inn på konkurransebanen. Hvordan boots ellers gjør nytte/skade ved bruk under trening i forhold til gang etc er jeg ikke sikker på. Det vet kanskje noen andre

--
spoff
Guro Postet - 07/10/2003 : 09:05:09
Siden jeg er for å ikke hyle og skrike så masse, og du Kajsa åpenbart har satt deg inn i saken så fortsetter jeg å mase her jeg

Jeg lurte litt på dette med boots:
jeg har vært borti boots en gang, på en hest med eksepsjonell evne til å rive av seg sko og ødlegge høvene, så ingen stor erfaring jeg prater utifra.
Men, hun fikk gnagsår av bootsen (og eieren er type flink til å passe på hestene sine..så jeg tror ikke det var "hennes skyld" om dere skjønner) og dermed hadde vi et svare strev med polstring nedi bootsen osv. noe jeg tviler på at er særlig behagelig for hesten.
Poenget mitt er at boots er ikke alltid like saliggjørende
selvom det var "eneste" midlertidige løsning som var praktisk gjennomførbar.

Ja, så over til alle spm ang boots:
1. Vil ikke en spranghest kunne "miste" noe av presisjonen i hoppinga med sånne boots, de ligger tross alt utenpå hoven, og de gjør hoven større?? Dette vil jo ikke være heldig. Samtidig vil heller ikke en hest med irritasjoner pga gnag osv. yte maks.
Noen med noen ideer til dette problemet!?!?

2. En dressurhest som "trekker på ekstra vekt" på høvene!? Oslojente, eller anyone: hvordan kan dette påvirke steg!? Det er jo ikke ønskelig å legge noen demper på hestens steg i dressur!!

3. Hvor vanskelig er det å selv trimme høver?! Jeg har jo selv sett hovslagere som er ferdig utdannet som ikke skjærer høver i forhold til hoven, men som sikter etter bakken for å få dem rett. Jeg har sett utrolig mye rar beskjæring av høver. Og dermed lurer jeg litt på hva det er som gjør at det er så enkelt på en barfothest at "gud og hvermann" kan klare det??

Guro

Ps. Jeg spør av ren nysgjerrighet og vitebegjærlighet. Litt lettere å gjøre seg opp en bra og begrunnet mening om man har litt kunnskap

Kajsa Postet - 07/10/2003 : 03:36:06
Phew! Jeg skal gjøre mitt beste for å svare på spørsmålene, men jeg kan ikke garantere at alle "barfotere" støtter oppunder mine svar..

Noen spørsmål mht barfot:

1:Hoven vokser jo ofte ikke jevnt,hva da med å holde riktig vinkel?
-Hoven skal trimmes slik at den holder korrekt fasong i henhold til vinkler og beinstilling/evt korrigering av beinstilling.

2:Hva med vinteren når man vanligvis har brodder,blir det ikke glatt uten sko og brodder?
-På ren snø skal barfothoven visstnok være i sitt ess. På holkeføre sliter man jo også med broddsko, men vil man ut på glatten kan man ta på boots med brodder. Luftegårder med stålis må strøes med spôn/sand dersom det er sykt glatt.

3:Dere sier det tar ca 1 år å gå over til barfot,og i den perioden kan man trene lite.De fleste aktive hester vil jo ikke ha godt av å miste 1 år med trening?
-Ta på boots! Bruk hesten som normalt. Men trener man på ridehusbunn vil ikke denne slite på hoven i det hele tatt omtrent. Den nye hoven (som forøvrig bruker 5 måneder på å vokse ned)
herdes etter underlaget den brukes på. Uansett MÅ hesten få gå på hardt underlag for å få i gang blodsirkulasjonen i høvene skikkelig. En hest blir sårbeint dersom den blir satt på et underlag den ikke brukes på normalt. Har hesten et beite/diger luftegård der man kan legge forholdene til rette for at den får gått på flere typer underlag så blir den heller ikke sårbeint den dagen du finner ut at du vil på langtur.

4:Mange hester er født med feilaktige hovstillinger,skjeve ben og ved hjelp av korrigering og riktig skoing unngår man feilbelastning og slitasje på ledd,hva med barfothester?
-Barfothester skjæres/trimmes slik at de får korrigert beinstillinger. Om man har et føll med feil beinstiling og dette barfottrimmes fra starten av (og får bevege seg på ulike underlag og ikke bare myyyykt) så skal dette rette seg opp "av seg selv" med riktig trimming.

5:Hva med f.eks spranghester,som alltid går med brodder?
-Det vet jeg ærlig talt ikke. Hvorfor går de alltid med brodder? Pga gressbaner? Sikkert en mulighet for dem å bruke boots, men her må jeg faktisk melde pass - vet ikke!

6:Dere sier at blodsirkulasjonen opphører ved skoing? Belastning medfører at hovbrusken skyves utover og at draktene synker litt,når belastningen opphører,gjennopptar hoven sin naturlige form.Skoing vil alltid medføre enn viss hemming av hovbevegelsen,det er derfor viktig å sko riktig,ikke for trangt o.l. Men hva med gummisko,de er jo ikke i et dødt materiale?
-Hmm.... hvordan settes disse skoene på hesten? Om de settes på med søm så punkterer jo disse levende vev - og de er lite ønskelig. Hvordan gummiskoen i seg selv er i forhold til jernbeslag har jeg ikke peil på. Men hvorfor skulle man ønske å bytte ut ett beslag med et annet? Og hva har det med barfot å gjøre?

Se forøvrig tidspunkt for innlegg. Jeg er ikke helt bevisst, så vær snill å ikke arrester meg om jeg har skrevet noe helt bort i natten. Kanskje denne debatten kan bli uten "hyling og skriking". Man må rett og slett akseptere at noen vil sko sine hester - andre ikke. Men at barfot har kommet for å bli er jeg ikke i tvil om.
Ida KR Postet - 07/10/2003 : 02:11:16
Jeg har satt meg delvis, men ikke veldig, inn i barfot-hysteriet, men kan ikke svare på noen av de konkrete sp.målene her, bortsett fra ett; Brodder.
Det finnes boots med brodder! (Fikk jeg vite for to dager siden)


(Jo, og angående skeive høver etc: Man trimmer jo høvene, og da er det muligheter for å rette opp feil-slitasjer o.l.)


(Stiller meg bak Oslojente's sp.mål nr. 3, da jeg er så absolutt enig)

---------

~ Ida ~
spoff Postet - 07/10/2003 : 01:35:34
Enig Oslojente og chess. Interessante spørsmål. Har igrunn forsøkt å stille noen liknende spørsmål i debatten som mix1 henviser til. Og fikk vel svar.. Men jeg er fortsatt skeptisk til hvor fantastisk dette med barfot er. Kan være enig i at hvis hesten tårler det, f.eks. ponnier (de har ofte sterke høver), så er det jo fint. Men veldig mange hester har ikke høver som tårler dette (pga dårlig hovkvalitet, skev beinstilling medfører skjev slitasje eller treningsunderlag som er for grovt og derfor sliter for mye, eller liknende), og på glattisen ville jeg aldri ridd ut eller sluppet en hest ut i det hele tatt, uten brodder. Nå rir vel ikke jeg sprang på gressbane eller terrningritt i feltrittsammenheng, men hadde jeg gjort det hadde gressbrodder vært et must. Det kan nok være aktuelt selv uten at man driver med sprang/terrengritt også av og til, men jeg skal nok kunne ri dressur uten brodder. Men å leie eller ri hesten på isen på vinterstid uten brodder vil jeg ikke risikere for helsa til hverken "hesten min" eller meg.

Skoen er blitt brukt i mange, mange år.. En utvikling som også har fulgt med at vi mennesker har benyttet hestene til ridedyr, og utsatt høvene for slitasje de egentlig ikke er skapt for å tårle. Dessuten har vi gjort om mye av det myke underlaget til grove grusveier og asfalt. Og banematerialet vi bruker er også ofte av grovt materiale. For en villhest som lever på myke sletter i fjellene i Spania er det nok fint å være barfothest. Men for en hest som ikke er avlet på "den beste overlever"-prinsippet, men som heller er avlet frem på gode løpsegenskaper, god sprangteknikk, flott gang osv så er hovkvalitet til en viss grad uaktuelt siden vi klarer å fikse det til likevel. En hest med helt ubrukelige høver vil neppe egne seg som dagens hestesportshest, men en hest kan fint gå bra dressur, hoppe høyt eller løpe fort, selv om høvene fra naturens side kanskje ikke er de mest brukbare. I naturen vil utviklingen bære mer på "den beste overlever", enn hva som skjer når vi mennesker griper inn i avlen. Og vi mennesker avler heller hester som løper fort, enn hester som kan leve barbeint. Det er mye mer penger å tjene på å smelle på noen sko, og til og med utføre mer avanserte hovtilpasninger om det skulle være nødvendig.

Jeg er enig i at barfot er sundt og bra om det gjelder en hest/ponni som har friske og sterke høver. Og som brukes på en slik måte at den er egnet å ha som barforhest. Men det er så mange av dagens hester som ikek er skapt for dette, og trenes på en slik måte at barfor ikke egner seg, så da ser jeg på det som bare teit.. Dagens hester lever som ridehester som må oppnå noe for oss mennesker for å ha noen verdi. Å la en hest stå sårbeint i 0.5 år for å oppnå barfothest ser jeg heller på bortkasting av tid, enn til nytte. Min oppfattelse er at en hest med sko på ingen måte har det vondere enn en barfor hest. Men en hest med sko, har det definitivt bedre enn en sårbeint hest!

--
spoff

Redigert av spoff den 07/10/2003 01:36:04
Mix1 Postet - 07/10/2003 : 01:16:25
En liknende debatt for spesielt interesserte

Minner om at det også er en annen veldig beslektet debatt: "barfot hester?". En debatt som har skapt endel aktivitet tidligere. For spesielt interesserte kan det være verdifult å ta en titt på denne også.

--
Mix1, Moderator hestemarked.no

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,17 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.