hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Generelle forum
 Høver og hovpleie
 Barfothest - Boots

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
Bustetrollet Postet - 29/01/2006 : 15:28:23
Rosita skal bli barfot hest til våren/sommeren.

Men til vinteren må jeg garantert ha boots med pigg(vet jo været i trøndelag; regn - snø - is osv.).

Så lurer litt på hvor jeg får kjøpt boots som ikke er alt for dyre!


Kunne tenkt og prøvd Rosita som barfothest fordi om sommeren går hun nesten alltid uten sko, og slår på sko om vinteren.
Rosita har fin hovkvalitet, har problemer meg å få igjennom E-sømmer som brukes på små hester.

Hvordan kan det kombineres med dressur?
15   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
frkelin Postet - 20/03/2006 : 10:07:56
Jeg tror hovslagere gjør så god jobb de kan med de "verktøyene" de har. Problemet er at når du skal la hele vekten av hesten hvile på hovveggen er det ofte vanskelig å unngå problemer. Hovveggen er ikke beregnet på å bære hele vekten av hesten alene uten støtte av sålen osv.
Jeg kunne ønske at hovslagere setter seg inn i de tingene forskning på barfothøver har kommet frem til. Det kan være til stor nytte for dem i deres jobb. For hester som har store problemer med høvene sine kan løsningen være omlegging av diett og 6 måneder barfot med en litt annen trim enn når man skal sette på sko. Hvis alternativet er å ta livet av hesten, eller miste sko hver uke vil kanskje endel eiere ønske å gjøre det - hvis smeden som de stoler på kan hjelpe dem!

Jeg mener iallefall ikke å angripe smeder. Det er jo dessverre ikke uvanlig å ha små eller store problemer med høvene til hesten sin + at ny forskning viser at mange helt andre problemer man stamme fra høvene på hesten uten at man er klar over det. Det er veldig slitsomt med smeder som "ser rødt" når man sier barfot - i steden for å kunne ha en dialog.
Les boka til Pete Ramey - han er selv smed og pleide å sko med jern. Han henvender seg mye til smeder. De smedene jeg har snakket med som har lest den boka er enig i det meste av det han sier og han satser stort på DIALOG og å lære av hverandre.
Det er derfor mange som har hesten sin barfot steller høvene selv. "Barfotfolket" er flinke til å utveksle kunnskap og erfaring og hjelpe hverandre. Jeg vet hva jeg trygt kan gjøre med høvene til hesten min, og jeg vet hva jeg ovelater til en ekspert med mer erfaring.
Jeg har brukt latterlig mye tid på å lese alt jeg kommer over på nettet, sett på bilder og studert min egen hest sine høver. Det er kjempesært og underlig men jeg kan beskrive alle høvene til hesten min og kjenner dem bedre enn mine egne håndflater. Jeg kjenner slitemønsterne på hver enkelt hov og ser alle endringer fortløpende.
Det er vel grunnen til at jeg tør trimme selv. Men jeg kjenner som sagt mine begrensninger og passer på å få hjelp noen ganger i året, eller ved problemer.
Bea Postet - 19/03/2006 : 18:06:41
Det jeg ynes er merkelig med barfotfanatikere ( sier fanatikere da det er de jeg sikter til og ikke de med barfothester som har bena plantet på bakken) Er at de stadig drar frem disse elendige hovslagerne! Det er såååå mange av dem tydeligvis, og de har ikek peiling, en ennå er de så tilbøyleige til å trimme høver på egne hester selv, uten noe utdannelse? Virker litt merkelig på meg... Jeg er av den oppfatning at barfot er sunt og bra, men ikke for alt i verden.
Fröya Postet - 18/03/2006 : 13:25:25
Her er bilder som viser navnene både på engelsk og norsk. Som du ser kalles den bakre delen av høvene heels på engelsk. Det er nok derfra det kommer.









redigert: fikk satt inn bildene
Kurre Postet - 15/03/2006 : 13:29:55
Joda,jeg tror så avgjort at du har lest anatomibøker OG jeg vet at det skilles mellom samlebegrepet Drakter og drakthjørner.

Hæler derimot er et sånt "hjemmemekka" uttrykk,og jeg er litt opptatt av det å bruke korrekte betegnelser,så man ikke "vanner ut" fagterminologien.
Dette gjelder så avgjort ikke kun barfotmiljøet,jeg hakker like mye på alle andre også og blir like grinete om noen sier sjenkelvirkninger eller framknær.Eller om man blir bedt om å bruke "beina" istedetfor sjenkel av en instruktør.
Vi har et "fagspråk" innen hesteverdenen,jeg ønsker å beholde det.
Snobb? Nei,igrunn ikke. Bare liker å kalle ting ved deres rette navn,så lenge det er praktisk mulig.

(Om de da VET hva det heter og ikke gjør det av ren uvitenhet.Det er nå en ting.)Dere derimot kan nok og vet nok til å bruke korrekte navn på ting.Altså drakter og drakthjørner.
Fröya Postet - 15/03/2006 : 11:56:12
Enig Asbjørg. Drakthjørner er vell det korrekte, men i "barfotmiljøet" brukes mest hæler til daglig. På de anatomitegningene jeg har sett (og det har jeg faktisk Kurre) står det "drakter" på bakerst på sidene og drakthjørner helt bakerst. Skal prøve å legge inne et bilde så viser det
Asbjørg Postet - 15/03/2006 : 09:08:34

Drakter og hæler blir ikke helt det samme. Draktene er den bakerste tredjedelen av hoven, mens det mange av oss kaller hæl også kalles for drakthjørne
Kurre Postet - 14/03/2006 : 23:34:24
kjøp en anatomibok.
Fröya Postet - 14/03/2006 : 23:04:50
Kopi av melding:
Nå får dere sukke og stønne alt dere vil over meg...men det heter DRAKTER.
IKKE "Hæler".Mennesker har hæler,hester har drakter.


Opprinnelig postet av Kurre



Tja, jeg har lært at draktene er sidene mens helt bakerst er hæl.
Kurre Postet - 13/03/2006 : 19:24:43
Nå får dere sukke og stønne alt dere vil over meg...men det heter DRAKTER.
IKKE "Hæler".Mennesker har hæler,hester har drakter.
frkelin Postet - 13/03/2006 : 17:22:28
Anbefaler dere å gå inn på nettsiden www.hoofrehab.com
Det er siden til Pete Ramey og om du klikker på "Articles" kan dere lese et dusin artikler som egentlig er ekstra kapitler til boka hans. Erfaring og kunnskap han har fått siden han skrev den. Det står også masse interessant om forskning om hovsenebensbetennelse og forfangenhet osv.
Marcello: jeg lærte masse om de tingene du nevner ved å lese boka til Pete Ramey. Lettlest og interessant. Der henvender han seg også endel til smeder, siden han selv også er smed - han har bare kuttet ut skoene.
Etter at jeg tok av skoene på min hest har jeg oppdaget at hun kunne være på vei til å flere problemer med den smeden jeg brukte før. Hælene på det ene forbenet var mye høyere enn det andre og hoven var veldig bratt. Det er blitt gradvis mye bedre. På den andre hoven hadde hun balleforskyvning men den forsvant veldig raskt. Hun har også en skjevhet i det benet slik at kråka peker innover.
Men, heldigvis har jeg oppdaget det tidlig nok. Noen skjevheter vil hun kanskje alltid ha, men nå er jeg bevisst på dem og kan passe på at de ikke blir værre og kontrollere smeder jeg bruker så de ikke gjør noe helt på viddene.
Jeg har brukt timesvis på å bare sitte å se på høvene hennes og forestille meg de mekaniske kreftene som virker inn på hoven og hvordan de kan balanseres bedre. Men så er jeg litt rar da.
Før jeg rasper av 2 millimeter kan bruke en halvtime hver dag i en uke på å vurdere hva som bør gjøres. Antagelig kunne hun gått greit med de millimeterne et par uker til smeden kommer, men jeg har ikke fått høre at jeg har gjort noe galt ennå. Det eneste er at jeg kanskje tar litt for lite. Dermed må jeg ta desto oftere. Men - bedre for lite enn for mye.

marcello Postet - 13/03/2006 : 15:20:30
Da jeg var på kurs var jeg der for å få en liten innføring i barfot trim.(dette var bare noen timer desverre)Når det ble snakk om hovbeinets plassering,balleforskyvninger og forfangenhet nikket de andre og det så ut til at de skjønte hele temaet.(Er ikke det unikt)Da hadde det vært veldig lett dette her.Siden jeg hadde skodd noen av disse hestene før og kjenner eierne så har jeg liten tro på at et 4-5 timers kurs kan lære en person så veldig mye
Noen av hestene var allerede barfot trimmet,men jeg har ikke hørt at noen reiser rundt her og trimmer,så dette var nok selvgjort.
Det forundret meg også at det nesten ikke var en hest som ikke hadde en eller annen balleforskyvning,uff,uff
frkelin Postet - 12/03/2006 : 16:46:22
Marcello: Hvor har du funnet bilder på nette? Jeg vil gjerne finne sider med flere eksempler og mer info.
Det kan virke som om det er mye tut og kjør og sett i gang. De fleste tror jeg prøver å sette seg godt inn i sakene før de begynner og ser sine begrensninger. Ofte overlater de jobben til andre, men kjøper seg kanskje en rasp for å runde av hovveggen og holde den jevn mellom hver gang andre kommer for å gi hovstell. Det synes jeg er en kjempegod ide. Med en rasp kan man pusse litt på hoven hver uke så den aldri blir for lang eller hakkete i kanten. Det imiterer den slitasjon hovveggen ville fått om hesten hadde beveget seg mer på et underlag som ville slipt bort hovveggen. Det krever ikke så mye å lære seg akkurat den joben og man tar alltid heller litt for lite enn litt for mye.
Så får man en barfottrimmer hver 4. 6. eller 8 uke som gjør hovedjobben og selv prøver man bare forsiktig å vedlikeholde det som barfottrimmeren gjør med hovveggen.
Selv ventet jeg i 8 måneder med å kjøpe meg hovkniv. Nå får jeg hjelp av barfottrimmere litt sjeldnere og tar litt av hjørnestøttene, bare slik at de er litt lavere enn hovveggen, og prøver å skrape vegg død såle som hesten prøver å kvitte seg med, dvs den blir pulveraktig eller sprekker opp. Jeg ser også på strålen når den er i ferd med å miste deler som jeg nok kunne revet av. Da er det enklere å skjære vekk den lille fliken som henger og slenger. Hesten min har nå antagelig litt for tykk såle og jeg skal få en ekspert til å se på den. Jeg vil aldri risikere å skjære ned i levende såle og dermed ta for mye.
Jeg synes noen smeder gjør litt for mye ut av det også. Så lenge det er bra for hesten å få jevnet ut hovveggen hver uke må det da vel være greit at også amatører pusser over lit forsiktig. Det "må" kanskje ikke gjøres, men det kan hjelpe hesten litt, og det gjør eierne mer oppmerksom på endringer og veksten i hoven.

Elin
marcello Postet - 12/03/2006 : 01:07:51
Hvorfor er det bilder (på nettet)av noen hester som er barfot trimmet som ser kjempe bra ut og noen ser ut som et ekspriment av et eller annet slag?

Var på et barfot kurs og satt igjen med et inntrykk av at alle skjønte alt og at det ikke var noe problem å kjøpe utstyr og sette i gang på egenhånd.

Har skodd hester i 10 år og synes man skal være ydmyk,når det gjelder dette faget,eller med alt som har med hester å gjøre selvfølgelig.

Husker dere da naturalhorsemanship ble en farsott i dette landet ,da var det jo nesten dyremisshandling om den ikke ble trent på dette viset.
Det blir jo litt svart/hvitt dette her også.

Synes det er et intressant tema dette men det er som å stikke armen inn i et vepsebøl,(litt mye følelser?)men det er moro når man får i gang en debatt som gjør at man lærer litt mer om emnet


oleo Postet - 10/03/2006 : 13:24:25
Jeg har alltid hatt skodd hest selv om hun har gått uten sko noen år under sommerbeitet. I år da Oleo skulle bli født bestemte jeg meg for å prøve henne videre uten sko. Jeg er ikke fanatisk, alt til sin tid og alt på sin plass. I starten fikk hun en hovsprekk som jeg lenge ergret meg over og var bekymret for. Jeg var nesten klar for å sette på hun sko igjen men etter samråd med trimmer ville jeg prøve litt til. Nå er hun helt topp. Syns det fungerer utmerket. Og når det gjelder snø og is føre så er jeg forsiktig dersom jeg vet at det finnes is under snøen men rir som på en sommerdag på snøen som er ute nå. Hun er stor og romslig i gangen men mye ryggaktivitet, og jeg merker vedlig fort dersom hun spenner seg.

Jeg har ikke gått til anskaffelse av boots da jeg rett og slett ikke har hatt behov eller hatt noe savn men har også fått informasjon fra veterinær at de nå begynner å se noen ettervirkninger av boots bruk. Hesten bergener hoven den er født med, i steinrøyser, skog og kratt terreng. Bootsen er større i omkrets og hesten har problemer med å beregne dette i sine tråkk. Noe av følsomheten forsvinner også. Det de i dag ser er da hester som har gått i eks fjellet med boots har større slitasje og belastninger på sener og ligamenter rundt kode, kodeledd og pipe. Men, alt til sitt bruk. Har man barfot hest og man absulutt skal ri på is så må man bare bruke boots ellers kan utfallet bli noe helt annet enn en strekt sene.
Slik jeg rir i dag trenger jeg ikke boots, og er det is ute så bruker jeg ridebanen den dagen, enkelt og greit. Ideen om at barfothov lager vakum på is er for meg en helt ukjent erfaring. Tvert imot... Det kunne ikke falle meg inn å prøve engang.

Jeg syns derimot det er fantastisk å kunne ri hesten min i all den snø uten å få en eneste kladd. Harde pakkede isklumper, sko som faller av, sømmer som knekker, såler som går i oppløsning osv... Dyrt er det og. I dag steller jeg hoppa sine hover selv og har trimmer til å sjekke en gang i mellom. På Oleo(folen) har jeg derimot trimming regelmessig, tør ikke fikle for mye med han selv da hoven er i så sterk utvikling....

På sommeren fungerer det fint, men grove stener og spisse kanter vil vel merkes samme hvor lenge en hest har gått barfot, men i det store og det hele kan hun nå gå helt bevegelsefritt og naturlig overalt.... Noen hester bruker kanskje lenger tid på overgangen mens andre hester igjen bruker kort tid... En må legge alt til rette for at denne tiden skal være så hensiktsmessig, skånsom og smertefri som mulig.

Ja ja, fordeler og ulemper med alt her i livet. Fordeler med å være gift men jaggu ulemper og Ulemper å være singel men fordeler og...





anettex Postet - 10/03/2006 : 12:48:33
"Dere henviser stadig til dårlige smeder.løse sko,slitte brodder,sommersko fordi man ikke har fått skodd om før vinteren kommer...Jeg har ikke disse problemene.
Og om man er en ansvarlig hesteeier vil man passe på skotider,planlegge og ringe smeden FØR sko løsner og faller av,før det blir isete,bytte brodder mens det enda er noe igjen av dem og ikke minst ha en hovslager som fungerer og vet hva han driver med"

Akkurat dette som du nevner ovenfor Kurre, er ikke like enkelt over hele landet.
Så det å være ansvarlig hesteeier kan være veldig vanskelig.

Her er det stooooor mangel på faglærte hovslagere.
Faktisk er det kun en jeg kunne tenkt meg å bruke, men han bor i Alta
( 40 mil unna ) og har ikke kapasitet til å ta flere hester.
Ergo må jeg velge halvgode løsninger om jeg vil ha hestene skodd...

Trist å bo i gokk, både når det gjelder hovtell, men også når hestene blir syke.
Vi har veterinærene som kan hest, men ingen klinikk med eksperter på hvert kontor.

For øvrig missforstod jeg deg i ditt forrige innlegg.
Med vinteføre tenker jeg vanlig fint føre, ikke glattholke.
Da bruker vi som sagt boots.
Den siste uka har han blitt ridd med boots, fordi det har vært småglatt i bakken fra stallen til ridebanen.

God helg!

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,16 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.