hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Generelle forum
 Natural Horsemanship
 Natural horsemanship-et kurs i fysisk avstraffelse

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
positivhest Postet - 20/09/2006 : 10:39:42
Jeg har vært på kurs i natural horsemanship fordi det hørtes veldig ålreit ut. Man skal kommunisere med hesten på hestens premisser, vise gjensidig respekt og tillit, uten bruk av straff eller tvang. FLOTT!
I dette tilfellet er det LANGT mellom teori og praksis.
Jeg har sett flere hester bli mer og mindre systematisk slått i løpet av en helg enn jeg tidligere har sett i hele mitt liv! Jeg har sett en hest bli bundet/holdt fast for så å bli slått hardt flere ganger over ansiktet og andle deler av kroppen med tau med lærstykker i enden. Jeg har sett et føll bli slått gjentatte ganger med det samme tauet. Jeg har sett vettskremte hester.
Så og si alle hestene ble slått, kanskje med unntak av en som var lettskremt..........
Dette har ingenting med læring å gjøre.
Joda, det var kanskje et og annet poeng, i teorien vel og merke, som hadde et snev av fornuft og troverdighet i seg, men dette kan på ingen måte unnskylde en slik uverdig behandling av hester.
Jeg har arbeidet med positiv trening av forskjellige dyr i 15 år, er selv høyt utdannet instruktør, gått utallige kurs og deltatt i mange studier, men har aldri sett noen som benytter fysisk avstraffelse i en slik grad som på dette kurset.
Er dette fremtidens heste-Norge?
Det er lov å være kritisk til hva "profesjonelle" instruktører gjør!
15   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
Royal-X Postet - 06/12/2006 : 00:38:42
har dere lest "don¨t shoot the dog" eller "behavior modification" - gode bøker som omhandler temaet. leste de når jeg gikk på vernepleien
solanju Postet - 05/12/2006 : 23:51:52
Jeg tror det er på tide å innse et par ting. Vår verden har blitt komersiell, også den delen av verden som innbefatter hest. I tillegg har deler av menneskeheten et visst behov for å stikke seg fram, gjøre penger på andre menneskers uvitenhet, problemer, uerfarenhet, sykdommer o.l.
Det vil alltid være sånn at det er de freidigste som blir størst i alt som skjer. I hestemiljøet har det de siste åra vært en enorm fokus på horsemanship, og der som alle andre steder er det noen som ser at de kan gjøre SAFTIGE penger.
jeg mener at god "horsemanship" fins hos alle mennesker med forståelse for hovedattraksjonene(hestene). Dette har ingenting med hvor menge hester de har, hvor dyre disse hestene er, hvor lenge de har holdt på. det har med følelsen av det en driver med. Så feks ei dame i sommer, som fikk tak i billig ponni.Denne var kjent for å være "stein gæærn. Hu hadde aldri hatt hest før, men nå et halvt år etter, er den ponnien et eventyr av en hest i forhold til hva den var. Hvorfor? Fordi hun tok små skritt, hele tiden, innhentet råd fra andre som hadde erfaring, leste en masse, var tålmodig.. og viktigst av alt. Dama er et naturtalent. Jeg er sikker på at hun kunne holdt et kurs om sine erfaringer med den ene hesten hun har eid, som mange "erfarne" hestekarer-og damer kunne hatt godt av å være på.
Et annet eksempel var et kurs med en "proff" jeg var på for litt siden. Kom dit med en virkelig spesiell hest, og fikk huden full fordi jeg hadde ødelagt den. Vel.. da har jeg hvertfall ødelagt den den riktige veien, for han har vært MYE værre. Poenget var at kursholderen blei livredd min kjære søte gamp, og sprang ut av innhegningen. Og for å redde æren, måtte hun jo skylde på noen andre.. Og hun hadde jo akkurat sagt at det aldri var hestens feil..
Jeg kommer alikevel til å fortsette å ta kurs, besøke andre med hest, lese blogger på nettet, søke opp forumer som disse.. Man lærer alltid noe av å se en annen håndtere hest. Om ikke annet lærer man hvordan man IKKE skal gjøre ting! Og når det kommer til "heste-bankere": de SKAL tas, uansett hvor mye penger de tjener på å banke disse stakkars hestene!!
MissMabel Postet - 06/11/2006 : 18:36:01
Off. Dette høres ikke bra ut:(
Har hvert hos en horsemantrener i 1 år ,han gjør ting naturlig for hesten. han trente min hest som var et nervøst monster og hun er nå en egel.

Men for ei lita stund siden var jeg på helge kurs hos en annen trener bare for å få litt variasjon , og jeg må si at jeg ikke likte det jeg så.
Det meste hun gjorde i løpet av helgen var å slå hestene "hardt" med pisk. Fattet ikke noe av poenget av det hun gjorde:( off hestene ble nervevrak for å si det sån .
Det verste var at ingen reagerte . akkurat som om det var helt normalt.

Men horsemanship er egentlig trening på hesten premisser noe noen folk ikke har fått med seg :P

Men bedre lykke med valg av kurs neste gang :D
Fröya Postet - 20/10/2006 : 15:49:46
Ja dere har HELT rett. Det gikk litt fort da jeg skrev det. Man skiller selvfølgelig mellom forsterking og straff.

Sorry
Svalgårds-Cheri Postet - 18/10/2006 : 12:19:40
Ja, men vi må jo bruke straff ! Ikke straff som i banke hesten, men straff som i å vise forskjell på rett og galt. Straff (neg straff) er jo rett og slett å ignorere dårlig oppførsel!
Hva hvis hesten skraper med frambeinet, sånn mase-skrape. Da straffer man dette enten ved å slå til hesten og kjefte eller ignorere oppførselen. Begge deler er straff! Selv om sistnevnte ikke høres ut som straff. Alikevel er det en straff for man unnlater å belønne denne adferden;)
Horton & Renate Postet - 18/10/2006 : 11:41:07
Ifht. behaviorismen som alle disse termene er hentet fra så er straff kun straff. Behaviorismen ( tror det var Pavlov) understreker at straff ikke anbefales ifht. konstruktiv læring.
Svalgårds-Cheri Postet - 18/10/2006 : 10:31:07
Kopi av melding:

Ved uønsket adferd ignorerer man ved at det positive uteblir...
Her dreier deg seg lite om slag eller straff, simpelten bare et valg hesten kan ta/lære av.
Eller??

Opprinnelig postet av oleo


Da er man vel inne på dette med straff. Slik jeg har lært på div. kurs (med hund, men det går på det samme)
Positiv forsterking
Negativ forsterkning
Positiv straff
Negativ straff


Positiv og negativ forsterking er jo allerede forklart. Positiv er man tilfører noe, en godbit etter ønsket adferd. Negativ er at man fjerner noe, feks et press, etter ønsket atferd.

Så er det dette med straff. Positiv straff er at man tilfører noe, feks banker hesten. Negativ straff er at man fjerner noe, man ignorerer uønsket adferd.

Altså forsterkinger brukes på ønsket adferd. Enten belønner man eller fjerner press. Straff brukes på uønsket adferd, enten tilfører man noe eller så ignorerer en.

Positiv forsterking brukes sammen med negativ straff. Man ignorerer uønsket adferd (neg straff) og belønner positiv adferd (pos. forsterkning)

Negativ forsterkning brukes sammen med positiv straff. Man tilfører noe, feks press (positiv straff) Og belønner deretter med negativ forsterkning, altså fjerner presset.

Jepp, det var det

oleo Postet - 18/10/2006 : 02:27:27
Eller man kan kort si...
Man forsterker positivt en ønsket adferd/handling, eks med en godbit...klø...etc
Ved uønsket adferd ignorerer man ved at det positive uteblir...
Her dreier deg seg lite om slag eller straff, simpelten bare et valg hesten kan ta/lære av.
Eller??
gladhest Postet - 18/10/2006 : 00:30:04
Er det ikke fremdeles begrepsforvirring her??

Positiv og negativ forsterkning brukes i en form for innlæring som heter operant betigning - "læring der atferd påvirkes av konsekvenser".

Positiv forsterkning: En respons blir styrket av en positiv stimulus.
Negativ forsterkning: En respons blir styrket av at en ønsket stimulus blir fjernet.
Straff: Atferd blir mindre hyppig pga negative konsekvenser.

Altså: Når positiv forsterkning brukes gir man hesten en positiv respons for ønsket atferd. Denne skal resultere i at den ønskede atferden blir mer hyppig. Hvis slag og spark brukes når hesten viser den ønskede atferden vil ikke denne atferden bli mer hyppig..

Negativ forsterkning er å ikke gi den positive responsen, slik at det blir mindre behagelig for hesten enn ved positiv forsterkning. Men det er ikke i noen grad snakk om straff - det får ikke negative konsekvenser, men heller ikke de ønskede positive konsekvensene.

Hverken positiv eller negativ forsterkning er noe som hesten skal reagere direkte på. Fordi det er snakk om KONSEKVENSER! Forsterkningen kommer etter atferden, atferden skjer i første omgang ikke som et resultat av forsterkningen, men gjør den ønskede atferden mer hyppig.

Man kan slå/sparke hester - og få et resultat av det. Men da er det ikke snakk om hverken positiv eller negativ forsterkning, fordi det er hesten som reagerer på din atferd ikke omvendt.
Irriducibili Postet - 17/10/2006 : 23:45:10
I tilfellet noe ble misforstått. Negativ forsterkning for meg er ikke slag og spark nei. Det er som Fröya sier, legge på press som siden blir tatt bort. Det er å ta bort et ubehag. Som oftes praktiseres det ved å legge til et ubehag, som siden tas bort.

F.eks. om jeg har en hest som trenger leietrening, bruker jeg negativ forsterkning ved å legge på et press som siden blir borte når hesten responderer riktig.

Fröya Postet - 17/10/2006 : 13:13:14
Må bare få skyte inn at jeg registrerer en viss begrepsforvirring her.

Positiv forsterking betyr å "tilføre" noe. Dette kan være f.eks i form av godbit, ros eller slag og spark for den del. Altså ikke nødvendigvis noe positivt.

Det motsatte - negativ forsterking - betyr å "ta vekk" noe. Det kan være et privilegie, press eller andre ting eks. noe som individet svært gjerne vil ha. Som man ser, vil det å utføre press, som man så fjerner når man oppnår ønsket virkning, være negativ forsterking.

Vi har også et annet begrep - "å forsterke ønsket adferd". Dette går ut på å belønne den adferden man ønsker og å overse det man ikke ønsker. Dette kan gjøres enten ved bruk av positiv forsterkning (f.eks. klikk - godbit) eller negativ forsterking (eks fjerne press)

Selv bruker jeg både positiv og negativ forsterking når jeg ønsker å forsterke ønsket adferd i min omgang/trening av mine hester.
Irriducibili Postet - 16/10/2006 : 18:14:02
Jeg bruker begge deler. Positiv forsterkning er utrolig viktig i hestehold. Samtidig som jeg kan bruke negativ forsterkning for å unngå uønsket adferd. Viktigste blir å finne en balanse som funker for deg og hesten.
positivhest Postet - 16/10/2006 : 17:40:54
Det at mange ikke forstår hvordan man skal formidle at en adferd er uønsket beror mye i måten å tenke på. Jeg bruker positiv forsterkning på våre hester, dvs. at de blir belønnet for det de gjør som er bra.
Fokuset ligger derfor hele tiden på ønskelig adferd, mens den som ikke er ønskelig ekstingveres (blir borte) ved at man belønner alternativ adferd.

Eks: Hesten skraper med forbenet når den blir børstet. På et eller annet tidspunkt vil hesten stå stille. Dette får han belønning for. Han bør helst ha sått stille i minst 3 sekunder, ellers er det lett for at han tror det er skrapingen han blir belønnet for. Hesten vil etterhvert velge å stå mer og mer stille, rett og slett fordi det lønner seg!
Med belønning mener jeg her i dette tilfellet godbiter. Hesten må oppfatte at den faktisk blir belønnet. Få hester synes at klapp og god-ord er belønning god nok..............

Poenget er å fokusere på det hesten gjør som er bra, ikke de adferdene man ikke vil ha. Det er morsomt og givende å drive slik trening:)
positivhest Postet - 16/10/2006 : 14:43:52
Jeg driver selv med positiv forsterkning på mine hester, dvs. å belønne dem for det de gjør som er riktig. At mange ikke forstår hvordan man skal få sagt i fra om hva som er uønsket adferd, bunner ofte i at de tenker anderledes. Via positiv forsterkning tenker man på de adferdene man VIL ha , ikke de man ikke vil ha. Fokus er rettet kun mot dette, og man ekstingverer (får bort) uønsket adferd ved å lære inn en alternativ adferd.
Eks: Hesten står og skraper med fremfoten under børsting. I et lite øyeblikk står den stille. Det belønner man! Helst skal hesten stå stille minst 3 sek. før den tildeles belønning. Man belønner altså en annen adferd enn den man vil ha bort, og "stå stille" er en adferd jeg heller vil ha. Følgelig velger hesten å gjøre mer av "stå stille" enn skraping, rett og slett fordi det lønner seg.
Man unngår mye feil korrigering, og man blir i veldig godt humør av å bare tenke på alle de positive tingene hesten gjør.
Irriducibili Postet - 05/10/2006 : 18:26:40
Nei, det er nok nettopp det. Det er ikke slik at man må være voldelig for å få en fin hest. Men noen ganger må man ganske enkelt være det. Og i disse situasjonene må man heller ikke være redd for å ta kraftig i. Det skal alltid være behersket bruk mener jeg, så lite som mulig og til rett tid. Det viktigste for meg vil til enhver tid være å ha en rolig og avslappet hest, som liker arbeidet sitt og som vil utføre det med glede. Hvordan jeg oppnår dette bestemme jeg utfra hver enkelt hest og situasjon. Jeg setter grenser, og har klare regler for mine hester. Hestene skal få lov til å være hester. Hingstene skal få lov til å vise at de er hingst, men det skal aldri gå på bekostning av meg. Derfor boikotter jeg ingenting, men har en flytende grense over hva jeg vil bruke i min trening, og hva jeg ikke vil bruke.

Jeg jobber mye i travstaller, og har alltid hatt en ting klart for meg. Farlige hester, de tar jeg ikke. Det er ikke jeg som har sagt ja til å ha dem i trening, og da er de ikke mitt ansvar. Jeg tok denne ene hingsten av ulike grunner, under andre omstendigheter ville jeg aldri sagt ja til å trene en slik hest. Noen må ta vare på disse hestene også. Og da er det viktig at det er rett person. I min situasjon følte jeg at det var til det beste om denne personen var meg, for jeg hadde visse forutsetninger for å klare denne oppgaven bedre enn andre. Ja, jeg var rett og slett usikker på om det fantes andre på stallen som var bedre egnet. Jeg var redd for at om jeg sa nei, ville han havne i ukyndige hender som ville gjort han enda mer farlig. Kanskje jeg har høye tanker om meg selv, men slik opplevde jeg det. Jeg lærte endel av han da. Jeg visste han ville bli en utfordring, men hadde aldri trodd han skulle være så ille som han var. Og jeg kommer ikke til å ta på meg en slik hest en gang til sånn uten videre. Det blir nok lenge til neste gang. Innerst inne var han som alle andre hester, snill og grei. Det var viktig for meg å få se det. At selv bak en slik fasade finnes det en hest som det er fult mulig å få til å bli en fin hest bare du har de riktige omstendighetene. Det gav iallefall meg enda mer tro på at alt er mulig

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,12 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.