hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Ridegrener
 Dressur
 Hvorfor ri lettridning?

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
spoff Postet - 08/01/2006 : 19:04:03
Jeg har alltid lært at man skal starte travarbeidet under en rideøkt, med å ri lettridning. Vel og bra, og for mange av hestene jeg har ridd har også det å ri lettridning vært effektivt enten fordi det virker mindre belastende på hesten (fint for en unghest eller mindre sterk hest), eller for hester som må ris mye frem i starten, for så å ta de tilbake. Noen hester er lettere å ri godt frem ved å ri lettridning, men ikke nødvendigvis alle. Men hvorfor rir vi egentlig lett?

I debatten "Kort eller lang hest?" nevner Destrier at lettridningen ble introdusert i forbindelse med at engelskmennene "oppfant" det å ri i lett sete. Når dette var vet jeg ikke, men man ser jo gamle bilder hvor man hverken rir lett eller står i lettsete. Tittet også på disse filmsnuttene som Ildfuglen henviser til i debatten "Video fra OL 1912 og 1920". Her humper de jo veldig rundt i flere sammenhenger. Var dette før lettridningens tid?

Dersom det å ri lettridning og å stå i lettsete oppfattes som en "engelsk ridestil", rir da alle lettridning, eller er det mange som dropper denne delen i sitt vanlige arbeid? F.eks. de som tyr til ridning mer etter andre nasjoners ridestiler eller andre grener.

Personlig liker jeg best å sitte ned i salen når jeg jobber hesten i trav. Da kommer man til hesten med setet, og får mer ut av hjelperne. Samtidig er dette også litt individuelt fra hest til hest også. Noen hester er lettere å pushe frem ved å ri lett, mens andre igjen er av en slik forfatning at det vil være rettferdig å lette arbeidet ved å ri lettridning. Men er det egentlig nødvendig å ri lettridning dersom man ikke føler for at det er riktig for hesten man rir? Hvorfor og når skal lettridning bestandig være så mye bedre under oppvarming? Jeg er overbevist om at lettridning er en fin hjelp i likhet som at man bruker diverse øvelser for å oppnå ting. Men kanskje det ikke er nødvendig for enhver hest..
15   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
LisaFi Postet - 04/03/2006 : 19:49:30
Jeg lurte også litt på det der.

Å skulle lettri bare fordi det er det man har lært en gang for lenge siden, er litt lite argumentasjon for meg. (Selv om det jo er det en har lært sjøl å..)

Jeg har også vært på kurs hvor metoden Weingi sin metode ble vist fram. Argumentasjoen var at UANSETT hvor mye balanse man føler at man har selv under lettridningen, så vil man forskyve tyngdepunktet sitt ganske mye frem og tilbake over overlinjen til hesten, og dermed forstyrre hesten.

Dette vil gjøre det vanskeligere for hesten å gjøre det vi prøver å få den til, nemlig å Bære mer enn den skyver.

Da ble det også forevist et mer avlastende sete, hvor man tok støtte på øverste del av lårene i steden for i rumpa (kort forklart), men uten å vippe tyngdepunktet sitt så mye fram og tilbake som i ordinær lettridning.

Jeg har ikke opplæring i denne måten å ri på selv, og har ikke praktisert det heller (sliter nok med den sitsen jeg allerede har..), men logikken er jo der... eller?

Jeg rir for det meste travere om dagen, og da synes jeg det er lettere å styre tempoet i trav ved å ri lett, og prøve å få hesten til å tilpasse tempoet etter meg i steden for omvendt. "Seig" lettridning for å få hesten til å roe ned uten at jeg må bruke tøylene for mye...

Vil gjerne høre mer om dette...
Mona_Wendy Postet - 04/03/2006 : 17:20:22
har alltid lært at mine ridelærere å ri lett, og siden jeg har ridd siden jeg var ganske liten har dette blitt helt naturlig for meg og jeg har aldri tenkt på å spør hvorfor man rir lett som oppvarming.

Har ridd 2 kurs for Storm etter at jeg begynte på fjordane, og han lærte meg at det var fy-fy å lettri i begynnelsen, istedenfor skulle jeg gjøre forskjellige øvelser, skritte 4-5 steg, så forpartsvending, skritte 4-5 steg, så rygging, skritting 4-5 steg og bakdelsvending, sjenkelvikninger osv...skulle gjøre dette ca 10 minutter, så fikk vi trave/galloppere, og da sa han at hvis man varmet opp med sånne øvelser var det like bra som å skritte/lettri i en halvtime, og man kunne begynne å jobbe hesten med en gang. og faktisk: etter endt kurs var hesten mer våken, overlinjen var rettere og det så ut som det var lettere for hesten å jobbe. ..selvfølgelig er, som en annen sa, mange veier til rom, men jeg tror at ved å kobinere litt avditt og litt av datt så finner man en løsning som passer til deg og din hest...
Tania Postet - 06/02/2006 : 14:40:09
Nå har jeg ikke lest alle svarene her, så kan være noen har sagt det jeg sier nå

jeg sitter alltid ned i trav, MEN sitter m et lite belastende sete i begynnelsen. Tipper bekkenet på en måte, sånn at jeg sitter med mest trykk på skam beinet. Så bruker jeg mer belastende sete når jeg vil ha mer samling
Det å ri lettridning gjør hesten ubalansert, den får forskjellig vekt og balanse fra benpar til benpar... Vanskelig å forholde seg til for hesten mener jeg og mange andre med meg. Men selvølgeli, en hest som er ridd slik i lang tid, har jo lært seg og kompansere for rytterens "vimsing" i salen. Ikke vondt ment, men fant ikke no ord for det.
I forhold til unghester eller lite trente hester, så kan en rytter på 50 kg faktisk belaste hesten mye, mye mer enn en rytter på feks 80 kg. Kommer ann på hvordan sits og balanse en har osv..

Men tusen veier te rom selvfølgeli
HanneBF Postet - 03/02/2006 : 13:05:11
Godt det er fler som er enig!

Turen til England hørtes bra ut! Alltid spennende og kunne oppleve nye ting og lære mye nytt om en ting man interresserer seg for. Jeg har det også sånn etter at jeg flyttet til Blue Hors. Lærer noe hver eneste dag, både om meg selv, om ridingen og hestene generelt. MAsse av dette har jeg fått overført til min egen hest, noe som passer både hest og rytter bra, men jeg har fortsatt en del egne regler som kun gjelder for Amillion, siden hun er en meget bestemt dame.
Dikselen Postet - 02/02/2006 : 21:12:43
Kopi av melding:

jeg har alltid ment at man kommer lenger med et eget sett regler i tillegg til de "reglene" som din ridelærer/måte å ri på følger. Hvis man kombinerer litt fra sitt eget sett og det man stadig lærer, kan det ikke gå så fryktelig galt. Hvis da ikke begge deler er helt på bærtur.

Også enig i dette Viktig at man både er åpen for nye ting, samtidig som man er kritisk til det som blir lært bort. At man ikke tar alt som blir fortalt deg som god fisk men prøver å bruke litt sunn fornuft.

Uansett, jeg var også med på den berømmelige turen til England - vi var tre som dro. Sitter igjen med så mange inntrykk, så mange aha-opplevelser.
Hestene vi red var både "de slanke fullblods hestene" samt større, tyngre halvblodshester. Samtlige hester responderte positivt når VI greide å koordinere oss, det var her alt arbeidet lå - hos oss selv, ikke hos hesten. Hele holdningen til de forskjellige hestene forandret seg, de ble mer avslappet, bedre bakbensaktivitet, og ikke minst - vi følte oss mer i balanse - når Vi gjorde ting riktig.
Selvfølgelig blir ingen ekspert i løpet av en uke, det er det ingen som har påstått heller, det vil jo være en umulighet. Men at vi sitter igjen med nye erfaringer, inspirasjon og lærdom som det er verdt å fokusere videre på, det er det ingen tvil om. Jeg så Politano red hesten sin igjen i dag uten "korrigeringer" fra instruktøren i Norge. Hesten(og ikke minst eieren) slappet mer av, hun var rolig og avbalansert, strakk seg, reagerte på kun setet og ikke tøylebruk. Jeg fikk også kommentarer fra utenforstående da jeg red hesten min(og Oleo red hesten sin) i går om at jeg - som rytter - så mye bedre ut enn før jeg dro til England, alt føles også mer riktig. Så at turen til Elaine har forandret oss - på en positiv måte, det er jeg hellig overbevist om
Horton & Renate Postet - 02/02/2006 : 20:19:17
Kopi av melding:
Wee... Endelig har jeg sagt noe fornuftig som folk er enig i!!! (Litt off topic, men anyway)

Keep up the good work!

Opprinnelig postet av Amillion



Slutt å tulle, du sier mye fornuftig ganske ofte du

Off topic: fine nye bilder i galleriet ditt
HanneBF Postet - 02/02/2006 : 20:10:11
Wee... Endelig har jeg sagt noe fornuftig som folk er enig i!!! (Litt off topic, men anyway)

Keep up the good work!
oleo Postet - 02/02/2006 : 19:55:33
Kopi av melding:
Kopi av melding:
jeg har alltid ment at man kommer lenger med et eget sett regler i tillegg til de "reglene" som din ridelærer/måte å ri på følger. Hvis man kombinerer litt fra sitt eget sett og det man stadig lærer, kan det ikke gå så fryktelig galt. Hvis da ikke begge deler er helt på bærtur.


Enig

Opprinnelig postet av Horton & Renate



Er også veldig enig i dette.... Man kan lære av alle men man trenger ikke bruke alt man lærer, alt må tilpasses både hest og rytter....
politano Postet - 02/02/2006 : 19:06:04
Jeg er en av jentene som var i England sammen med oleo :)
Hadde en helt fantastisk tur og lærte masse bra som passet godt for meg å min hest.
Jeg har et problem med ryggen min og har veldig smerter når jeg rir,Elaine klarte å hjelpe meg med dette,den måten hun rir på må jo da være veldig riktig i forhold til kroppen,det er veldig lite feilbelastning som skal til før jeg får store smerter. Mens vi var der nede red vi jo hver dag,og jeg hadde minimalt vondt i ryggen :)
Har ikke klart å galopere på hester pga ryggen,og hos Elaine klarte jeg det helt fint!
Det sier jo litt iallefall for meg!



Horton & Renate Postet - 02/02/2006 : 18:20:43
Kopi av melding:
jeg har alltid ment at man kommer lenger med et eget sett regler i tillegg til de "reglene" som din ridelærer/måte å ri på følger. Hvis man kombinerer litt fra sitt eget sett og det man stadig lærer, kan det ikke gå så fryktelig galt. Hvis da ikke begge deler er helt på bærtur.


Enig
HanneBF Postet - 02/02/2006 : 16:45:23
Takk for det, Destrier!

jeg har alltid ment at man kommer lenger med et eget sett regler i tillegg til de "reglene" som din ridelærer/måte å ri på følger. Hvis man kombinerer litt fra sitt eget sett og det man stadig lærer, kan det ikke gå så fryktelig galt. Hvis da ikke begge deler er helt på bærtur.

Men som jeg sa, på papiret er jo det meste likt, det er jo bare måten å gjøre tingene på som er forskjellig. Derfor bør det ikke gå så galt hvis man gjør litt som man selv vil også. MAn skal jo føle seg komfertabel oppe på hesteryggen og ikke,som du sier, føle seg anspent og stiv.

Husk det folkens!
Det er lov å gjøre litt som man selv vil og slippe seg litt løs, ALLE kan gjøre feil, enten det er deg selv, treneren din eller en verdensrytter...

Lykke til videre!
Destrier Postet - 02/02/2006 : 08:38:12
Enig med Amillion at man ikke skal henge seg for mye opp i detaljer. For mye seterettelser (sits-korrigering) fører kun til en stiv og anspent sits. Balansen er naturligvis viktig, og at man kan være avspent slik at man kan kjenne hva som skjer slik at man er i stand til å innvirke i rett øyeblikk.

For en tid tilbake så jeg en rytter som hadde vært i utlandet og fått terpet mye på sin egen sits, noe som selvsagt var bra for denne rytteren, men da h*n kom hjem og skulle sitte på sin egen hest, som er mye bredere enn de slanke fullblodstype hestene h*n hadde 'lært' å sitte på, så fikk h*n en helt annen sits, d.v.s. kneet kom ikke langt nok ned og tilbake, noe som ble forsøkt korrigert ved å bøye mer i kneet, trekke hælen opp og undersjenkelen tilbake. Linjen mellom øre, haleben og hæl var korrekt i henhold til 'idealet' h*n hadde 'lært', men resultatet ble alikevel helt feil. Det tar mange år å utvikle en dyp sits, det er ikke gjort på en uke, og det er selvsagt lettere jo smalere hesten er.

Om man rir ulike hester, så vil man oppleve at en tungridd hest responderer bra på at man reiser seg mer opp i salen i lettridningen, noe som vil være alt for sterkt for en heit og svært følsom hest. Derfor er det Amillion sier en fin retttesnor; Et eget sett med regler alltid er kjekt å ha. (Godt sagt). Det er her som med alt annet - mye som kommer an på.
HanneBF Postet - 01/02/2006 : 18:32:51
Heisann!

Vel.. Lettriding og hvorfor man gjør det? Hmm... en meget interressant debatt, men er det noen som faktisk har svaret på et tro?

Jeg har alltid lært at man starter en rideøkt med å ri lett i trav, når hesten er skrittet varm. Det har jeg lært siden jeg begynte å ri, og det faller også helt naturlig å ri lett i starten av en økt.
JEg gjorde det da jeg startet å ri, jeg gjorde det på Skauen og jeg gjør det fortsatt her på Blue Hors, akkurat som alle de andre. Men hvorfor? det er jaggu meg et godt spørsmål, Spoff!

Jeg mener at det er deilig for hesten jeg å få slappe litt av i starten av økten, og ikke ha en person dumpene ned på ryggen med en gang. Kanskje det er lettere for hestene å komme igang, og bli varm i alle musklene, også i ryggen? Hmm... Hvem vet?

Eligj: Godt spørsmål du stiller der! Jeg lærte jo å ri dressur på Skauen, hos Per Waaler, og der rir man alltid hesten lang og dyp i starten av en økt. Grunnen er jo fordi hesten har godt av å strekke litt på seg, før den skal samles opp i form, men man skal jo hele tiden passe på at man ikke mister aktiviteten bak, for da kan man lett få en hest som går på fremparten. Da jeg flyttet ned hit(Danmark), fikk jeg beskjed om å ta hesten mer opp i formen og få den mer aktiv bak. Jeg kunne ri den dyp, men ikke lang, fordi da blir hesten bare helt flat og mister bakbensaktiviteten.

I alle slike teorier er det jo alltid noen som mener at de har rett, mens alle andre tar feil. JEg tror ingen ridemetode er perfekt, hvis du ser den på papiret, men... DEt kan jo være at EN bestemt ridemetode er "perfekt" for akkurat DEN hesten. Jeg mener selv at noe er riktig og noe er galt uansett hvor man kommer hen(NESTEN), men grunnprinsippene er jo det samme. Hesten skal bære seg selv, være aktiv bak, frem til hånden osv osv. Det er jo bare selve måten å gjøre det på som er forskjellige fra sted til sted.

Uansett, man skal ikke henge seg for mye opp i detaljer. Gjør det som passer deg og din hest, noe dere begge liker!

Lykke til videre alle sammen
Horton & Renate Postet - 01/02/2006 : 11:51:20
Kopi av melding:
[:
Kopi av melding:
Hørtes virkelig flott ut!!!

Kopi av melding:
planlagt kurs med Elaine her i Norge i Mai.


Send meg en mail e.l. ang kurs hvis det er mulig å melde seg på for andre?

Opprinnelig postet av Horton & Renate



Ser du bor i Buskerud... Hvordan er det for deg å komme deg til Moss?
Jeg misstenker at dette er et kurs som kan bli relativt fort fullt, og hun ønsker kun 6-7 stykker om dagen, dette fordi alle får enkelt timer og hun føler at hun blir for sliten i hodet med flere. Men alternativet er å ta to helger i slengern. Kurset vil da bli lagt opp med to økter om dagen, ene økten med videofilming, og pausen midt på dagen blir da brukt til å gjennomgå video. Samling med vin og mat på kvelden. Jeg skal gi deg dato og mere informasjon når jeg kommer tilbake etter Mars, da vet jeg mere.



Opprinnelig postet av oleo



Høres superdupert ut Oleo
oleo Postet - 01/02/2006 : 01:10:47
[:
Kopi av melding:
Hørtes virkelig flott ut!!!

Kopi av melding:
planlagt kurs med Elaine her i Norge i Mai.


Send meg en mail e.l. ang kurs hvis det er mulig å melde seg på for andre?

Opprinnelig postet av Horton & Renate



Ser du bor i Buskerud... Hvordan er det for deg å komme deg til Moss?
Jeg misstenker at dette er et kurs som kan bli relativt fort fullt, og hun ønsker kun 6-7 stykker om dagen, dette fordi alle får enkelt timer og hun føler at hun blir for sliten i hodet med flere. Men alternativet er å ta to helger i slengern. Kurset vil da bli lagt opp med to økter om dagen, ene økten med videofilming, og pausen midt på dagen blir da brukt til å gjennomgå video. Samling med vin og mat på kvelden. Jeg skal gi deg dato og mere informasjon når jeg kommer tilbake etter Mars, da vet jeg mere.


 Image Forum 2001 This page was generated in 0,09 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.