hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Ridegrener
 Dressur
 Sitte på riktig diagonal.

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
Bustetrollet Postet - 07/12/2005 : 22:41:13
Håper jeg ikke tabber meg ut helt nå

Men hvordan kan jeg selv se at jeg sitter på riktig diagonal? har ikke speil.
Og jeg vet man kan se på skuldra til hesten, men det blir nesten aldri riktig!
Er det andre ting man kan venne seg til eller se etter? Jeg må vel trene øyet som ser

Problematisk når den ene siden av hesten er full av man!
15   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
Bustetrollet Postet - 28/12/2005 : 21:06:06
Kopi av melding:
Hva legger du i det å sitte på riktig diagonal?
Opprinnelig postet av Destrier


Utvendig forben i bakken.
Destrier Postet - 28/12/2005 : 20:46:10
Når du sitter korrekt, blir hesten normalt mer følsom for vekthjelpere.

Hva legger du i det å sitte på riktig diagonal?

Bustetrollet Postet - 28/12/2005 : 16:17:13
Når man sitter på riktig diagonal, blir da hesten mere følsom for vekthjelpa?

I det siste har hun blitt så følsom når det gjelder det. Bare jeg sitter noen millimeter skeivt, så går hun skeivt..
Destrier Postet - 11/12/2005 : 11:47:19
Skrittet er innlæringsgangarten, trav er den gangarten man arbeider i. En uinnridd hest går normalt med rytter på ryggen tre fire ganger før man ber om trav, hester som har problemer med travet, d.v.s. de som av ulike grunner ikke klarer å trave ordentlig må man arbeide lenger i skritt, men ellers så kan så å si alle hester arbeides i trav 'med en gang'. Sålenge det er snakk om å trave frem på rette og runde spor, uten sidebevegelser.

Hesten må bære seg på en helt annen måte i trav enn den gjør i skritt, i skritt har den til enhver tid tre ben i bakken, og en helt annen balanse enn den har i trav (i skritt har den mer vekt på framparten enn i trav). Derfor vil det ikke hjelpe å lage 'bæring' i skritt, for denne bæringen 'får vi ikke med oss' over i trav. Skrittet blir bedre selvsagt, og om vi klarer å gjøre skrittet bedre, så vil alle de andre gangartenen bli bedre også, men det har ikke med balanse å gjøre. For å kunne lage skrittet bedre, så må man kunne ri hesten slik at den arbeider i skritt, altså - om man ser en slik hest gå - så ser det ut som den arbeider seg nedover langsiden i skritt, noe som er langt vanskeligere å få til enn å få den til å arbeide i trav. Det er bra å kunne arbeide hesten i skritt, og noe man bør gjøre, men det er ikke for å lage bæring eller for å forberede travet man gjør det.

De samlende sidebevegelsene er mer løsgjørende i skritt enn i trav, forutsatt at hesten virkelig arbeider, kansje det er det du tenker på?

Tramp i bøylen går til skulderen, vektlegging av seteben går til bakbenet, så om du vektlegger setebenet idet du sitter ned, så legger du vekten til det innvendige bakbenet. Men da kan du ikke trampe i utvendig bøyle samtidig. Er det dette du tenker på?
Det er litt vanskelig å forklare over nettet, men i praksis så kan jeg tegne det opp for deg, slik at du selv ser at det ikke spiller noen rolle hvilken diagonal man sitter på når det kommer til vektdistribusjon. Det er først når man begynner å vektlegge enten gjennom tramp i bøylen eller gjennom seteben at det blir forskjell. Og når det er snakk om vektlegging av seteben så har det selvsagt stor betydning hvilken diagonal vi sitter på. :)

At hesten bestemmer hva som er rett.
Det er hestens anatomi sammen med de generelle naturkreftene (tyngdekraft f.eks.) som bestemmer hva som er rett. Setningen kan kansje misforstås slik at man tror at hesten skal få bestemme selv hva den synes er rett, men det er ikke slik den er ment. Det er derimot hvor langt hesten er i utdannelsen sin, d.v.s. om den er så langt at den kan vendes på vekten som bestemmer hvilken diagonal vi sitter på.

Sålenge man vet hva man gjør, og har en bestemt mening med det - som kan forsvares gjennom enten tyngdekraft og/eller hestens anatomi, så er det rett. Men da er man samtidig i stand til å forklare hvorfor man ønsker å gjøre det, og hvordan det fungerer.

Ut fra hvordan denne diskusjonen startet, så ser det ut som at mange bare har godtatt at man skal sitte ned på utvendig diagonal, uten å stille spørsmål til hvorfor. Neste gang dere er på en instruksjonstime, kan dere for morro skyld stille dette spørsmålet til instruktøren og se hva slags svar dere får. Gjengi de gjerne her. Lykke til!
Guro Postet - 10/12/2005 : 23:40:20
Ja, jeg vet at dette er normalt, og det var ikke det jeg mente å spørre om i grunnen. Uttrykte meg vel helst litt klønete. Jeg vet hvorfor jeg sitter på utvendig skulder (i grunnen sitter man vel i forhold til innvendig bakbein??) (altså at ideen er å hjelpe hesten å bære vekten riktig), derfor lurte jeg på om dette forholder seg annerledes etter klassiske tanker, iom at du skriver følgende:

Kopi av melding:

I den klassiske ridningen er det hesten som bestemmer hva som er rett.


Jeg skjønte bare ikke helt hva hesten bestemte utfra ditt innlegg.

Jeg vet også at skritt er firetaktig og derfor annerledes enn totaktige trav, men per de innlegg jeg har lest av det du skriver så har jeg fått en oppfatning av at hesten skal bære seg i den nederste gangarten (dvs skritt her), og være tilstrekkelig myk osv. før man begynner å trave, og at man sånn sett ikke vil møte problemet med "traversvinging" når man rir etter de prinsippene.

Jeg spør ikke nå for å være vanskelig, men fordi jeg trodde jeg skjønte substansen i ditt første innlegg fram til den siste kommentaren.

Guro

edit for å gjøre om en formulering så jeg virket litt mindre sur, og litt mer spørrende;-)
Destrier Postet - 10/12/2005 : 22:29:25
Kopi av melding:
En hest som er noe stiv og "faller innover"

Det er nettop derfor det normalt er 'rett' å sitte ned når utvendig frambein er i bakken, for å hindre den i å legge vekten til innvendig skulder. Elementær ridning dette her.

Å arbeide hesten i skritt vil ikke 'løse' dette problemet, da hesten har en annen balanse i skritt enn i trav.

Bustetrollet Postet - 09/12/2005 : 11:35:41
Guro: Bare kupper tråden du, lurte på det samme selv
Guro Postet - 09/12/2005 : 11:08:50
Kopi av melding:
I den klassiske ridningen er det hesten som bestemmer hva som er rett.

Opprinnelig postet av Destrier



Dette vet jeg ikke helt om jeg skjønte: Mener du at hesten bestemmer fordi man da sitter på den diagonalen som passer best i forhold til å styrke hesten? (unnskyld at jeg må ha ting inn med teskjeer innimellom *rødme*)

Kan jeg da spørre et spørsmål for å dra dette videre: Hvis man eksempelvis rir en hest som er noe stiv og "faller innover" (så bør man begynne å skritte til hesten er sterk nok til å bære seg, ja jeg vet det;), men når man rir på rideskole hender det seg man får utdelt det "råtne eplet" og har en ridelærer som syns at "det er slik vi skal gjøre" og da gjør man som oftest så godt man kan med det man har).
Bør man da sitte på ytre forbein for å "balansere" for hesten, eller bør man gjøre motsatt for at man skal få hesten til å "balansere seg selv"?
*klør seg litt i hodet*

Guro

Kristine: sorry at jeg kupper tråden din litt, kan lage en ny om du syns dette blir forstyrrende:-)
Horton & Renate Postet - 09/12/2005 : 11:02:26
Takk for et lærerikt og interessant innlegg Destrier
Destrier Postet - 09/12/2005 : 10:50:25
Strengt tatt er det ikke noe som heter 'rett og gal' diagonal. I Russland før 2. verdenskrig, var det 'rett' å sitte ned når innvendig framben var i bakken, etter 2. verdenskrig har de 'gjort om', slik at det er 'rett' å sitte ned når utvendig frambein er i bakken.

I den første treningen man gjør med en hest, er det i den klassiske verdenen normalt å ri med 'vekten ut', og i den sammenheng er det da mest logisk å sitte ned når utvendig framben er i bakken. Videre i hestens utdannelse, når den er så langt i utdannelsen sin at den skal vendes på vekten, så er det mer riktig å sitte ned når innvendig framben er i bakken.

I klassisk ridning, er det derfor slik at har man i en rideøkt først begynt å sitte ned på et frambein, (utvendig eller innvengig) så skal man fortsette med å sitte på enten utvendig eller innvendig gjennom hele økten. Men nå er det også slik at når man kommer oppover i hestens utdannelse, så bruker man mer den dype sitsen, slik at i praksis så blir det til at man sitter mest på 'det utvendige' frambenet.

Dette fordi det er lettere å lage tramp i bøylen idet man setter seg ned, det er ikke like lett å trampe ned i bøylen idet man reiser seg opp, ikke like lett vil ikke si umulig, med trening går det å gjøre det også, men det er altså lettere å forsterke tramp i bøylen idet man setter seg ned.

Om man ser bort fra dette med tramp i bøylen, så spiller det liten rolle hvilken diagonal man 'rir' på, med tanke på vekt-distribusjon.

En annen ting er det at hesten vil alltid ta lenger steg med det benparet som vi ikke sitter på, og litt kortere steg med det benparet som belastes. Om hesten arbeider ulikt med diagonalene, så kan man bruke lettridning til å manipulere dette - til en viss grad. Spesielt i traverser hvor hesten har lett for å miste fremadbydning kan man bruke lettridning for å få det 'ledende' benparet til å gripe mer frem.

Men til elementær ridning, d.v.s. uten å tenke på å forbedre hestens gangarter, og ri 'på vekten', så er regelen at man normalt sitter ned når utvendig framben er i bakken.

I den klassiske ridningen er det hesten som bestemmer hva som er rett.

Bustetrollet Postet - 09/12/2005 : 00:48:41
Oleo: Ja, sitsen er viktig. Sitter altid og konsentrer meg om å sitte riktig. Loddrett sits. Armene rett og sjenklene fint inntill..
Enklere og lære seg og sitte riktig først enn og avvenne en annen vane man har..
Takk for svar du :)
oleo Postet - 09/12/2005 : 00:36:11
Hei

Dette blir litt sånn på siden men vil bare tipse deg mens du er i gang med litt ¨jobbe med deg selv arbeid¨....

Du skrev i en tidligere debatt at du mente sits var veldig viktig...noe det selvsagt er. Du har nå fått forklaring på hvordan du lærer deg å ri på riktig diagonal på en lettvint måte, som jo egentlig er greit da det er meget grunnleggende. Men etterhvert som ridningen skal avanseres så husk ditt utsagn tidligere, om hvor viktig sits er for. Med nitidig sits og balanse ridning, hvor fokusen er å bli kjent med hva som er under deg..hvordan og hvorfor ting skjer...så skal du etterhvert kunne føle med bare hoften din hvilket ben av hesten som er hvor og når... Du vil trenge dette så sårt den dagen du skal starte med overganger fra skritt til galopp/kontragalopp, til versader, travers og renvers, bytter og sideførende. For å få presise og fine overganger må du gi signaler i det rette øyeblik...dvs, skal du har en sjenkelvikning så må du spørre i det hestens flytter vekten over til det benet som skal i luften, ellers vil du få en takt over...
Derfor....bruk nå denne tiden når du alikevel skal lære deg å ¨føle¨riktig diagonal, føl på kroppen din, følg med på hestens ben og hvordan hesten lflytter vekt slik at du kan bruke dette som et ekperiment til senere bruk. Ved å føle og studere takt og rytme vil du etterhvert bli en meget observant og følsom rytter.

Enjoy your horse...
Ragnhild E Postet - 08/12/2005 : 23:24:17
Det er litt uforklarelig egentlig. Når du er vant med å ri på riktig diagonal og har gjort det lenge, så blir det bare ekkelt å ri på feil. Jeg vil påstå det er mye lettere å kjenne riktig/feil galopp enn om man sitter på riktig diagonal, men det kommer etterhvert.
Bustetrollet Postet - 08/12/2005 : 23:16:01
Takk for mange flotte svar :)

Nå skal det bli øving fremover. Synes jeg skal lære meg og sitte riktig i alle gangarter før jeg begynner og trene på noe nytt nå.

Men hvordan kjennes det ut når jeg sitter på feil diagonal? Er det uforklarelig kanskje?
pacasa Postet - 08/12/2005 : 21:01:46
Etterhvert kjenner man om man er på feil diagonal, spesielt på volter. Det kjennes når man ikke er i takt med hesten.

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,17 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.