hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Ridegrener
 Dressur
 Dressuren blitt strengere

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
Roxira Postet - 04/04/2005 : 12:13:50
Før var det jo slik at red man feil den 4 gangen ble man eliminert, men nå er det slik ser jeg på protokollene at man blir eliminert den 3 gangen man rir feil.. Også i de lette klassene.

Synes kanskje de burde være litt mildere i LD, siden dette er for uerfarne ryttere.. Vet de små jentene som rir ponniene mine sliter litt med å pugge LD programmene.
15   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
Destrier Postet - 09/06/2005 : 14:54:05
I LC er det krav om at hesten skal ha ettergift på tøylen. Dette er bare en annen måte å si at 'hesten skal være til tøylen' på. Altså, krav om ettergift, er det samme som at hesten skal være 'på tøylen'.

Forskjellen mellom 'til tøylen' (les: med ettergift) i LC og LB, er at i LB kreves det at hesten skal gå stabilt til tøylen gjennom hele programmet. I LC vil man se at rytteren klarer å ri hesten til ettergift, men det blir ikke nødvendigvis underkjent om hesten slår seg fri en eller to ganger (i fatningene for eksempel). Om en hest slår seg fri, vil man se at rytteren får hesten tilbake på tøylen igjen. Om hesten slår seg fri i en volte for eksempel, så kan volten få godkjent karakter om den er av rett størrelse, blir ridd i et jevnt tempo, og er sånn passe rund, selv om hesten slår seg fri, forutsatt som sagt at rytteren viser at h*n kan få hesten ned på tøylen igjen. Om hesten går av tøylen gjennom hele volten, så skal øvelsen underkjennes. Kort fortalt.

Grunnen til at man har krav om at hesten skal være på tøylen, eller gå med ettergift om man heller vil bruke det uttrykket, er fordi hensikten med dressuren er å ri hesten slik at den blir mer holdbar, og mer behagelig å ri.

LC er vel det programmet som er lettest å få høye poeng i, så det er bare å stå på å få bort småfeilene som hører hjemme i karakterens 5-6-7....

Av og til kommer man i den 'fellen' at man legger seg for høyt på skalaen på den første ekvipasjen. Når denne tabben først er gjort, må man ligge på en kansje litt for høy skala gjennom hele klassen. Andre ganger kommer man kansje litt lavt ut, og må følgelig være der for resten av ekvipasjene også. Slikt skjer. Den viktigste oppgaven dommeren har, er å kåre en vinner. Så å rangere. Hvert stevne er en erfaring rikere, både for de startende og for dommeren.

Jeg synes ikke dressuren har blitt noe strengere, tvert imot. Men hestematerialet har klart blitt bedre de siste 10-15 årene.
spoff Postet - 09/06/2005 : 12:37:13
Les gjerne innlegget mitt som står litt lengre opp som begynner med " Det skal ikke slås like hardt ned på at hesten ikke går på tøylen i LC, som f.eks. i LB. ..." også.

Antagelig har hesten feilet på mer enn at den ikke har vært til tøylen. Det finnes også forskjell på å ikke være på tøylen.

En jeg kjenner gikk i en tilsvarende felle selv. Hun klagde på at hun fikk rundt 40% i LC fordi hesten hennes var stressa. "I LC er det ikke krav til at hesten går på tøylen". Men hesten hennes gikk ikke på en "nesten på tøylen form" via at den var tildels litt lang, litt nølende eller litt ustabil. Den gikk med hodet til vers, med tydelig anspente underhalsmuskler, og så igrunn mer ut som en sjiraff med løpsk travergang og -tempo (selv om det ikke er traver), enn noe annet. Det så rett og slett overhode ikke harmonisk ut, og det var flere ting enn at "hesten ikke var til tøylen" som feilet der.

Hva slags underkjente karakterer fikk du? Hva slags kommentar fulgte med der? Hvordan ble du bedømt på det du gjorde bra? Karakter, og kommentar? Husk at en veldig dårlig øvelse gjør at du må ri flere gode øvelser for å "utjevne" den enderlige poengsummen. La si du har en hest med grunnkvaliteter til 6. Da får du kanskje 6 på de tingene du gjør bra. Kanskje du til og med fremhever deg til 7 på noen øvelser. Om du så kommer til galoppen, og aldri får hesten opp i galopp før øvelsen er ferdig (da får du 0), eller viser hesten i feil galopp (da får du 1), skal du faktisk ri så mange som 5 øvelser (om du fikk 0 i en øvelse) til karakteren 6 (som er bra) for å "utjevne" programmet ditt til foreløpig 50%. Stygge feil, selv om de forekommer kun en gang, straffer seg raskt. Om du har hatt en slik stygg feil vil dette også gi utslag på allmennt inntrykk. Igjen kan flere mindre feil også være til stor hjelp for å trekke ned.

Igjen.. Vanskelig å diskutere dette uten å ha sett ridningen eller protokollen.
Roxira Postet - 09/06/2005 : 11:35:45
Startet den 4. juni jeg! LC:1... Men ville faktisk tro at hesten min gikk bedre enn 50% i LC nå... Men burde man få underkjent bare fordi hesten ikke går til tøylen?

Hun Destrier som er dressur dommer skriver jo på LD igjen dette:

Det kreves ikke at hesten går stablit til tøylen i LC, men når det er sagt, så ønsker man selvsagt å se en rytter som viser å ha forstått hva ridning går ut på.
Lucinda: Postet - 08/06/2005 : 13:39:05
Her er i allefall link til resultatlistene

Dommer står ikkje oppført.

Rekner med det er dette stemnet Roxira snakker om da ho er på resultatlista med 50% og det er frå 5. juni

spoff Postet - 08/06/2005 : 13:27:57
Hvilket stevne var dette? Autorisert dommer?

PS: Vil ikke ha dommerens navn, det er urelevant. Man kan uannsett ikke dømme at dommeren har dømt feil uten å ha sett ridningen selv, fra samme sted som dommeren satt selv.
Lucinda: Postet - 08/06/2005 : 13:12:11
Såg resultatlistene frå det stemnet du sannsynlegvis snakker om Roxira. Det blei gitt veldig høge poengsummer også. Feks fekk vinner i LC 73,1%, vinner i LB 75,2% og vinner i LA fekk 71,9%

Vinner i alle desse var fjordhestekvipasjer og eg tviler no egentleg litt på att ekvipasjen som vant LA verkeleg kan ha ridd så bra som til 71,9%, men eg såg det sånn sett ikkje. Vi får sjå når samme ekvipasje kjem på NM Fjordhest kva den oppnår der.
spoff Postet - 08/06/2005 : 10:34:20
Det skal ikke slås like hardt ned på at hesten ikke går på tøylen i LC, som f.eks. i LB. Det betyr at du skal ri prikkfritt og perfekt for å oppnå godkjent poeng i øvelsen, uten at hesten er på tøylen. I LB er dette automatisk maks 4. At man ikke ellers rir perfekt, når hesten ei går på tøylen er vel ganske vanlig i LC. Så konkluder gjerne med at hesten skal gå på tøylen i LC.

I LC rir du med samme målsetning som i Grand Prix. Les kap 1 i dressurreglementet. Det gjelder alle klasser. Forskjellen på LC og Grand Prix er derimot at man forventer et betraktelig høyere utdanningsnivå i Grand Prix enn i LC. Likevel streber du etter de samme målene, men klassens nivå angir hvordan man skal forvente at hestens utdanningsnivå ligger. De samme målene gjelder uannsett.
Lucinda: Postet - 08/06/2005 : 10:26:12
Roxira

Hesten skal gå til tøylen også i LC. Det har vi hatt oppe tidlegare også.

Roxira Postet - 08/06/2005 : 09:25:37
Var på stevne forrige helg og da fikk jeg nok en gang bevis på at dressuren HAR blitt strengere!!

Norlandshesten min går LC rimelig greit nå, han går av og på tøylen og blir til tider litt anspent og da gjør jeg den store feilen at jeg sitter urolig med hendene, og ja selvfølgelig skal jeg straffes for det!!
Ble noen brå vendinger her og der også og en feilfatning som jeg rettet opp med en gang! Men tror ikke dommeren så det faktisk, sto iallefall ikke noe om det på protokollen...

Og jeg fikk da 50% noe som jo egentlig ikke er veldig bra når man har ridd LB til 50% før!!
Og dette holdt til en 6. plass av 15 startene...
Så fra 7. plass og ned fikk ikke godkjent... Og mange som red programmet veldig greit, eneste feil jeg så var litt små volter, noe vinglete her og der og at hesten gikk av bittet... Og da får man 38%??
Er ikke det å ta i litt hardt da? Det er jo ikke krav om at hesten skal gå til tøylen i LC.
spoff Postet - 11/05/2005 : 23:13:43
Kopi av melding:

<klipp>

Kjell Myhre hadde dressurdommer kurs her hos oss i okt-nov 04. Han sa att som regel besto ca halvparten eksamen og fekk då DDA autorisasjon. Man må da dømme så og så mange Distriktsstemner under høgare dommer før man eventuelt kan ta DDI. Her hos oss var det vel ca 12-14 stk med på kurset. 6 stk bestod eksamen.

Opprinnelig postet av Lucinda:


Jeg har nå fått vite at det var 7 av 9 som bestod DDA/DD1 (kun en som alt var DDA som deltok. Hun ble da DD1) i Hordaland i mars i år. Men Torun sa at snittet lå på 50%. Men det er jo i snitt i det lange løp..
spoff Postet - 25/04/2005 : 23:07:48
Jeg er vel egentlig DDA. Det er ikke noe veldig wow. Jeg tok kurset i mars, men har ikke turd å si (men nå er det ikke noe skummelt å si). Er i snitt 50% stryk, så det er ikke bare, og bare egentlig. Men nå har jeg stått da

Det er ikke noe krav til prestasjon, men du må jo ha litt peil, iallfall teoretisk innsikt for å klare og se det du skal se (praksisen vil jo også være nødvendig). Tidligere har jeg ikke sett noen formelle krav, men i Hordaland rytterkrets (hvor jeg tok kurset) ble det anbefalt rideferdigheter til minst LB, og erfaring som dommerskriver. I tillegg til krav om ha KRI-kurs for å kunne gjennomgå kurset på to dager istedet for tre (noe som igrunn er et lite problem i Hordaland hvor de har slike kurs hele tiden). Ellers er det krav at du er minst 18 år. Det er vel også nødvendig å kunne stå for det du mener, og være flink til å begrunne og stå for de dømningene du gjør også. Iallfall for å kunne fungere som dommer i praksis. Du skal jo ikke bare gi karakterer, men også ha myndighet for å gi tilsnakk, diske på annet grunnlag enn direkte "dressurdisk" (la si f.eks. usportslig opptreden utenfor banen). Så du bør nok være litt voksen og tørre og bruke din makt om det skulle være nødvendig.

Det er visst ganske høy strykprosent. Vi hadde Torun som lærer, og hun sa ca 50%. Men det er jo ikke noe mål å stryke 50%, men det ligger ann slik i snitt. To av de andre jeg vet om som jeg var på kurs mes stod også (vet foreløpig ikke om noen stryk i Hordaland, og håper selvfølgelig at det ikke var noen). Men jeg vet om dyktige folk som har strøket (faktisk en som startet junior NM i sin tid), og også folk jeg vil definere som mer urutinerte enn meg som har stått.

Uannsett.. Kurset var utrolig lærerikt, så anbefales sterkt dersom man starter endel. Og så er hesten til eligj med i demovideoen som LC-hest Sånn apropo noe helt annet.. Dog med tidligere eier, og i en alder av 4 år. Andre kjente hester også, men de er ikke forumrelevante. Også er vel ikke kurset i seg selv kult av den grunn. Men det var litt gøy. Man må jo bøte på med den kunnskapen man kan få når jeg ennå ikke har råd til hest. Blir gøy å få praktisert dette litt også, selv om jeg kommer til å bli himmela lei LC:1 tror jeg..

DDA og DDI pleier forresten å ta samme kurs. DDI må være DDA fra før, og ha godkjent praksis. Også stilles det litt høtere krav til sensur på eksamen. Eksamen foregår forøvrig ved at man dømmer tre ekvipasjer i henholdsvis LB og LA, samt har en skriftlig prøve etterpå (vi hadde den som hjemmeoppgave). Den skriftlige prøven er ganske omfattende, men dreier seg mye om å slå opp i reglement, og vurdere spesielle tilfeller på konkurransebanen. Man stryker ikke på teoridelen (Torun hadde vel vært borti en stryk på teori en gang). Det er praksisen man eventuelt stryker på..
Roxira Postet - 25/04/2005 : 23:00:31
Jeg så jo ikke alle ekvipasjene, som jeg skrev tidligere så jeg vet jo ikke om alle, men en del av disse var ikke uerfarne ryttere, noen av de red bedre enn meg som ligger på LB nivå!!!

Var blant annet en rideinstruktør ute i LD.. Som er godkjent dommet opp til LA.

Var bare veldig tydelig når prosentene kom at man så hvem som var ruttinerte og ikke... Og det var ikke så mange som hadde dårlige prosenter nei...

Hadde vært kjekt å delt opp i junior og senior klasser ja!!
Lucinda: Postet - 25/04/2005 : 20:33:24
Kopi av melding:
Spoff: skal du bli dressurdommer? Tøft:)

Kan du si litt om hva som kreves for å bli det? Da tenker jeg på krav til erfaring/tidligere plasseringer i konkurransesammenheng/personlig egnethet(?) osv.
Kanskje jeg skulle startet opp en ny tråd, sikkert flere som har interesse av denne debatten..

Opprinnelig postet av Christine26



Det er vel ikkje noko krav til tidlegere plasseringer osv. (men er nok kanskje ein fordel) Man må ta DDA kurs som bruker gå over ei helg der man ser ryttere ri gjennom øvelser og program. Så skal man gi poeng. (sitter med skilt som man retter opp, uten særleg nøling) Her må man være sikker på seg sjølv og sin egen vurderingsevne. Det er sjølvsagt også teori og man har eksamen der man dømmer ekvipasjer.

Kjell Myhre hadde dressurdommer kurs her hos oss i okt-nov 04. Han sa att som regel besto ca halvparten eksamen og fekk då DDA autorisasjon. Man må da dømme så og så mange Distriktsstemner under høgare dommer før man eventuelt kan ta DDI. Her hos oss var det vel ca 12-14 stk med på kurset. 6 stk bestod eksamen.

Olithyon Postet - 25/04/2005 : 20:10:46
Spoff: skal du bli dressurdommer? Tøft:)

Kan du si litt om hva som kreves for å bli det? Da tenker jeg på krav til erfaring/tidligere plasseringer i konkurransesammenheng/personlig egnethet(?) osv.
Kanskje jeg skulle startet opp en ny tråd, sikkert flere som har interesse av denne debatten..
Lucinda: Postet - 25/04/2005 : 20:10:11
Kopi av melding:
Man lærer litt angående LC, og har eksamen med dømming i LB og LA (selv om en DDA kun kan dømme opp til LB).

opprinnelig postet av spoff



Dei kan dømme opp til LA på distriktsstemne, men da i lag med ein annen dommer (DDI eller høgare ?)


 Image Forum 2001 This page was generated in 0,12 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.