hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Ridegrener
 Dressur
 på tøylen???

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
LivogZara Postet - 13/02/2004 : 21:36:37
helloen!!!
kan du beksrive den loddrette plaen som hesten skl når den går på tøylen....vet at gå på tøylen ikke er at den bare bøyer nakken....såpass kan jeg....men vil hva hva man mener med den loddrette planen.....
15   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
spoff Postet - 28/05/2004 : 17:12:19
Kopi av melding:

Blir også litt oppgitt av dressur dommere som ser på knekken i nakken,ikke i bære evnen til hesten. noe som er dumt siden det sier de fleste at sånn skal det være. hilsen Tyrona

Opprinnelig postet av Tyrona


Nå har jeg liten erfaring med å ha oversikt over samtlige dommere. Men jeg har startet noen småstevner selv (for ulike dommere), og kanskje som en bredere erfaring, vært dommerskriver mange ganger. Min generelle erfaring er at dressurdommeren røper en hest som bare knekker, og en hest som faktisk går godt til tøylen og er balansert. Nå kjenner jeg ikke alle landets dommere, og det er godt mulig at en og annen dommer av en eller annen grunn ikke ser dette.

Jeg vil uannsett kommentere at slike hendelser lett kan oppfattes kanskje i de lavere klassene. Klasser hvor de færreste hester går balansert og selvbærende, og ikke er 100% stabile. I de letteste klassene fokuseres det også mer på annen ridning enn nettopp dette med hestens form. Det hjelper lite å ri en aldri så fin og balansert hest i LC, dersom en annen hest muligens ikke er like selvbærende, men har supre rideveier. LC er i stor grad et "lær å ri skikkelige rideveier"-program. Selvfølgelig må du yte mer dersom nivået er høyt, og du har tenkt til å vinne. Men kan du ikke ri hjørnepasseringer og riktig størrelse på voltene dine i LC scorer du dårlig, Uannsett form. Dette gjelder forøvrig andre programmer også, men LC er typisk "mye rart". Og sannsynligvis kanskje det vanskeligste programmet for en dressurdommer å dømme, nettopp fordi det er så mye rar ymse som starter disse klassene. Det er også ulikt hva ulike dommere vektlegger, og hva slags ridning dommeren helst ønsker.
Tyrona Postet - 28/05/2004 : 15:18:05
Jeg har sett noen som tror at hesten må puste seg selv på brystet for og få "rett" holdning... Samme person har hatt besøk av equi terapaut 3 ganger nå pga. problemer med nakke virvelene. hmm ikke bra... noe måtte jo ha gått galt i dressur treningen?

Noe som jeg også litt vel dumt gjort er vel hjelpetøyle bruk på peer gynt rideleir. Det var noen hester der som gikk med strikk?( aner ikke hva det heter) meste parten av rideøkter. Rytterne som red noen av disse hestene tror jeg ikke visste noe spesielt mye om strikkets funksjon... det endte med at hestene ble irritable og frustrert.
Skal man bruke dette utstyret så får man i det minste bruke det med vett og forstand. Samme gjelder vel bitt med vekstang prinsipp.

Blir også litt oppgitt av dressur dommere som ser på knekken i nakken,ikke i bære evnen til hesten. noe som er dumt siden det sier de fleste at sånn skal det være. hilsen Tyrona



Guro Postet - 27/05/2004 : 23:42:32
Kopi av melding:

Til syvende og sist er det trenerens dyktighet som avgjør, og ikke hva slags utstyr man putter på hesten.

Opprinnelig postet av Destrier



Amen til den

Og tusen takk for et som vanlig langt og opplysende innlegg
(kjekt at du gidder å dele den kunnskapen du har med oss andre )

Guro
Destrier Postet - 27/05/2004 : 23:21:33
Innspenningstøyler har etter min mening fått et helt feil navn her i landet. I andre land kalles de for sidetøyler, hvilket er et mer korrekt begrep. Slike tøyler er ikke for å 'spenne hesten inn', om man tor det - har man misforstått fullstendig.

Hensikten er å holde hesten mer rett, slik at den ikke overbøyer seg. Sidetøyler skal ikke spennes for kort, og den første gangen hesten har dem på, skal de være så lange at hesten ikke kjenner dem mot munnen i hele tatt, selv om den strekker seg. Etter hesten har akseptert at de er der, så kan man begynne å korte inn gradvis, men alltid på den innvendige siden først. Og man korter ikke inn mer enn man ser hesten aksepter. De skal aldri bli helt korte, men ha en liten heng.

Sidetøylen er en hjelpetøyle, og i likhet med alle andre hjelpetøyler har den noe for seg dersom den brukes korrekt. Feil bruk er skadelig. Når det er sagt, er det like skadelig å la hesten arbeide i feil form, enten den har sidetøyler på eller ikke.

Det kreves kunnskap og erfaring å få hesten til å arbeide korrekt uten sidetøyler, og det kreves kunnskap om bruken om man ønsker å trene med dem.

Sidetøyler dukket opp i Italia i renessansen. Utviklingen har gjort at på den ene siden av Rhinen (Tysk side) ble det vanlig å bruke sidetøyler, mens på den andre siden (mot Frankrike) var det vanlig å ikke bruke dem.

Til syvende og sist er det trenerens dyktighet som avgjør, og ikke hva slags utstyr man putter på hesten.

Guro Postet - 27/05/2004 : 20:46:03
Nå kan det hende det bare er meg da, men jeg har hørt "onde rykter" om at innspeninngstøyler og andre hjelpetøyler er der for å "lede hesten riktig vei" nå er det da ikke sånn at alle som eier et sett innspeninngstøyler snurper hesten sammen for alt det er verdt!!

Jeg er heller ingen fan av knekk i nakken, og jeg rir så og si aldri med andre hjelpemidler enn en pisk, men jeg mener da sannelig min hatt ikke at innspenningstøyler satt på riktig er stort "værre" enn å ri en hest til riktig form...

Guro
Natalie_S Postet - 27/05/2004 : 20:28:54
Hehe, Tyrona, du har vært på kurs med Ellen ser jeg!;) Men er så absolutt helt enig:)
Tyrona Postet - 27/05/2004 : 20:08:33
For å få hesten til og gå på "tøylen" er ikke løsningen og knekke nakken på hesten for og få det til og se fint ut...

Allerede fra de letteste klassene er det øvelser som bygger muskler og forbereder hesten til og bære rytteren og gå i harmoni med rytter.
Noe jeg også har lagt mereke til er at noen sier at hesten ikke vil gå på tøylen og har hodet høyt osv... Arti eksempel og prøve hjemme for og forstå meningen litt bedre: Få noen til og sette seg på skuldrene dine og be dem lene seg litt framover hva skjer? Jo, du må gå et skritt fram for og holde balansen og holder rytter samme stilling hele tiden så må jo hesten springe fortere og fortere for og ikke falle.... ri en bratt nedover bakke se på hodet til hesten da; Det går opp for og holde balansen ved like... Nå kan du lure! For mye vekt på frampart er kanskje EN av årsakene til vanskelig hest.

For gudskyld ikke sett på hesten innspennings tøyler...
Prøv og sitt med haken ned til brystet i 2-3 minutter og kjenn etter... Var det no godt? ikke? Tenk på hesten når du spenner inn til den 20 min lange longeringen... Tanke vekker... Musklene må sammarbeide for og bli løsgjort osv... lat som du skal løfte et bord mens du holder i gjen med den andre muskelen. Samme tingen med longering med innspennings tøyler. Alt er så logiskt bare du tenker litt på det.

Håper dette tente et lys for noen
HanneBF Postet - 16/03/2004 : 12:03:31
Genia-Du har et veldig godt poeng der. Og det er viktig å sitte å ri rett enn å tenke på hvor hodet til hesten er til en hver tid.
Dessverre er det noen som sitter å kikker ned for å se om hesten går med bøyd nakke eller hvor hodet til hesten er.
Og dette kan det være vanselig å gjøre noe med, når rytteren har lagt til seg denne vanen.Men de fleste prøver jo hvis instruktøren sier noe.
Man oppnår jo ingen ting ved å sitte å "dra" hodet/nakken til hesten i bøyd for. Det kan se pent ut, men hesten går jo egentlig bare å "knekker" og jobber ikke frem til kontakten eller strekker seg. Og en god rytter,trener,dommer osv. ser feilen med en gang og den bør da rettes opp...

Kult med en slik debatt egentlig.

Helt enig Genia... Ingenting er umulig...
Genia Postet - 15/03/2004 : 11:59:09
hei! må bare svare på dette innlegget. Når jeg rir så tenker jeg på hvordan jeg skal kunne ri mest mulig riktig ikke hvordan hodet til hesten er osv.. jeg passer på å ha en myk støtte, sitte rett i ryggen, tungt i salen, skjenklene rundt hesten og balangse i salen.. hvis jeg har klart det og kjenner selv at det går bra, vil hesten etter hvert gi etter og vips så er hodet og alt annet der det skal være...! det er dumt å sitte å ri og tenke på hodet til hesten hele tiden.... hva oppnår man med det?
Silje H Postet - 26/02/2004 : 14:14:02
Jeg også har hele tiden lært å ri FRA sjenkel TIL tøylen!
Men som spoff sier, det ligger vel egentlig det samme i begrepet på tøylen og til tøylen. Men jeg synes likevel at nettopp "TIL TØYLEN" illustrerer best!
HanneBF Postet - 26/02/2004 : 13:54:57
grunnen til at jeg sa det på den måten er at instruktørene mine bruker kun "til tøylen" eller "til kontakten" så det var absolutt ikke ment som en frekkhet og at dette var feil.
Noe av det første jeg lærte i dressur var at nettopp hesten gikk "til tøyelen" og ikke "på tøylen" for det var heller at hesten dro litt og du satt med "mange kilo" i hendene når du red.
spoff Postet - 25/02/2004 : 17:18:23
Kopi av melding:
Vil bare si en ting....
Hesten går ikke PÅ tøylen,den skal gå TIL tøylen og til kontakten.

Opprinnelig postet av Amillion


Etter hva jeg har skjønt, og utifra hvordan jeg bruker de ulike begrepene er det at hesten går "på tøylen", "til tøylen" eller "på bittet" uttrykk på akkurat det samme. Dette er også ofte sagt i diverse norsk hestelitteratur. Har inntrykk av at de andre i debatten her benytter seg av samme tankegang om at disse tre definisjonene igrunn bare er synonymer.

Mulig man kan diskutere om hvorvidt et uttrykk er bedre enn et annet, men jeg tror det i bunn og grunn kommer mye ann på hvilken situasjon en snakker om dette i. Her var det f.eks. spørsmål om "på tøylen". Selv bruker jeg nok muligens mest det uttrykket mest også. Etterfulgt av "til tøylen". "På bittet" bruker jeg sjelden. Dette er nok mest fordi de instruktørene jeg har ridd for benytter de samme ordene.
HanneBF Postet - 25/02/2004 : 15:09:27
Vil bare si en ting....
Hesten går ikke PÅ tøylen,den skal gå TIL tøylen og til kontakten.
Når den går til tøylen og du har en god følelse av at hesten strekker seg og bruker ryggen,da skal du gi kontakten fremover og la hesten bære seg selv. Når du kjenner at hesten går av kontakten igjen og du ikke har den følelsen,så skal du ikke dra hesten tilbake i formen,men følge munnen,myke hender stille den litt ut eller inn(kommer ann på om hesten skal ta høyre eller venstre tøyle,som da igjen kommer ann på hvilke side hesten er svakest på) og presse litt med sjenkelen.
På min hest skal jeg stille den til venstre,her den er svakest og faller til den siden.f.eks hvis jeg rir i venstre hånd.
Stiller jeg henne litt inn,holder en stødig utvendig tøyle,men skal ha så lite kontakt med den tøylen som mulig hvis ikke låser hun seg. hvis hun da faller innover som hun gjør siden hun er svakest her,presser jeg litt med innvendig sjenkel for å holde henne på sporet/eller på volten.

Alt dette kommer helt ann på hesten,men det var et eksempel. Som oss mennesker har hesten en sterk og en svak side,hos de fleste,men ikke ALLE hester er dette høyre side. Da er det høyre du skal stille den til,ha rolige hender og legge litt innersjenkel på.

Jeg syns det er tåpelig at dere krangler om hvem som har rett eller feil... for ingen har 100% riktig men ingen av delene er feil heller.
Og det å si at ting er bullshit og sånn er tåpelig å si.
Jeg har heller ikke det totale svaret på det med bak/foran/i loddplan,men en ting vet jeg og det er at når hesten går bak loddplan,går hesten med nesen inn mot brystet og det blir det trekk for fra rundt LA og oppover. Jeg har opplevd å få komentar på det i LC/LB også,men det er ikke en ting man egentlig skal legge SÅ MYE vekt på her,men man har lov til å komentere det.

Jeg sier ikke at jeg er verdens mester eller noe sånt no,men det er sånn jeg har lært det. Husk at en god sits og myke hjelpere har mye av fortjenesten hvis hesten er myk og fin i hånden. Hvis hesten drar ut litt på tøylen er det ikke nødvendigvis for å dra tøylene ut av munnen,men for å nettopp strekke seg litt.Ikke dra tilbake,men følg heller litt med hvis ikke blir hesten hard i kontakten.

Ellers lykke til videre!!!

MVH. dressurrytter som rir for Per og Hèléne Waaler
Destrier Postet - 23/02/2004 : 15:20:15
Ut fra det du skriver, ser ut som du har en ganske annen måte å lære inn piaff på enn jeg har. 'Min' måte går ut på å få den til å 'sette seg bak', og da kommer den opp foran. Vinkelen blir som du sier den samme. En hest kan gå i lav form uten å gå bak lodd.

Jeg vet at enkelte trenere gjerne sier at man skal både ri hesten bak lodd, og at man skal 'ta den opp' foran, men det er altså ikke slik jeg gjør.

Du gjør selvsagt som du vil når det gjelder hvilke treningsmetoder du ønsker å følge.

Forøvrig, kan det hende metodene er ganske like når det kommer til stykket, men jeg rir altså ikke hestene bak lodd. Nå skal det legges til at jeg ønsker å ri med 'lang hals', fordi dette gir en mye større frihet i gangen enn om de går med kort hals (og så ser det mye flottere ut).

Jeg vil altså ha den til å søke seg ned og fram, for å være sikker på at den ikke trykker ryggen unna i øvelsen. Dette krever mer styrke, men gir etter min mening det beste resultatet på sikt.
Oslojente Postet - 20/02/2004 : 17:23:25
Destrier.
Du skriver at det blir for mye press på nakkevirvler om hesten blir ridd bak loddplan.
Men det kommer jo helt ann på hvor høy du har hesten.
Vil gjerne gi deg et eksempel,som jeg selv lærte for mange år siden av Hasse Hoffmann,ved innlæring av piaffe på hest:
Når du begynner å trampe en hest for å lære,,tramper du den bare litt på stedet for å få den til å skjønne hva den skal.Men når øvelsen sitter og man skal få hesten til å sette seg,begynner man med å ri den i lav form bak loddplan.Hesten jobber da med riktig vinkel ved atlasknoklen slik øvelsen skal ris i konkuranseform.Når du da på et senere tidspunkt skal få den til å sette seg i piaffen tar du den opp,beholder vinklen i nakken.og du har automatisk hesten i loddplan.
Hvorfor mener du da at det er større press hvis den blir ridd bak loddplan,vinklen er den samme...

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,17 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.