hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Generelle forum
 Utstyr
 Pessoabitt

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
sirijoh Postet - 22/07/2006 : 14:20:36
Hei ! Ser veldig mange som hakker ned på pessoabittet, hvorfor? Er jo hånden som avgjør hvor sterkt bittet er..
15   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
alexax Postet - 23/07/2006 : 23:06:02
Ja, det er opp til hver rytter å bedømme hva som passer best for sin hest. Pessoa kan virke kjempebra for noen, men ha stikk motsatt effekt for andre. Men har sett mye stygge og unødvendige valg av bitt (pga moten), så man burde se ann hva som passer hesten best. Ikke seg selv..
Hanniball Postet - 23/07/2006 : 15:52:46
Ja,jeg ser absolutt problemet med pessoa bittet for de som ALLTID bruker det!!!
Jeg har kjent effekten selv etter å ha brukt det alt for lenge.Men sånn er det vel med alle sterkere bitt!Ingen hester blir mye fine i munnen etter å ha brukt slike bitt.Så to delt eller flerdelt er vel det idielle bakkearbeid/dressur bittet.
Men jeg ser virkelig ikke skaden hesten min kan få med dette bittet,så lenge jeg kunn bruker det på stevner.Og ja,jeg har virkelig prøvd mye annet,men kommet frem til at dette funker best for meg og min hest...Og så lenge det funker for meg og hesten,ser jeg ikke noe grunn til å bytte det ut..
SuperSabrina Postet - 23/07/2006 : 15:27:04
Vi har pessoabitt på den ene ponnien vår fordi det var det vi fikk med. Vi har festet tøylen i den store ringen. Burde vi bytte bitt får det?
badminton Postet - 23/07/2006 : 13:54:09
Strengt tatt heter ikke dette bittet pessoabitt, men her i Norge er det dette navnet bittet er best kjent under. Pessoa er rett og slett bare et merkenavn (oppkalt etter sprangrytteren Pessoa) og det er en hel rekke bitt, inkl. vanlige trinser. Andre navn bittet er kjent som er European gag, Dutch gag, two/three/four-rings elevator bit, jumping bit, bubble bit og universal bit.

Dette er ikke et gag bit ei heller en pelham. Pelham brukes med kinnkjede, noe pessoabittet ikke vanligvis gjør. Det har betydning for hvor bittet har sine trykkpunkter og for vektstangeffekten. Gag bittene fungerer annerledes enn dette bittet, men pessoabittet ligner vel mest på en gag og blir derfor ofte omtalt som det.

Det finnes ulike versjoner av Pessoabittet. Med ulikt antall ringer og noe forskjellig design på ringene. De ulike utformingene av ringene påvirker bittet i en viss grad både når bittet er i bruk og når tøylene henger løst. Ved å plassere de små ringene i i vinkel i forhold til hovedringen påvirkes bittets naturlige balanse. Men forskjellen i styrken når bittet er i bruk er ikke særlig stor.

Bittets effekt og funksjon.

Bittet består av et delt eller stiv munnstykke, med mellom to og fire ringer på siden. Det kan ha alle de samme munnstykkene som trinsebittene, men munnstykkende vil bli mye kraftigere når det er pessoaringer festet på dem. Jo lengre ned på ringene tøylen festes jo kraftigere er bittet. Når det gies signaler med tøylen vil trykket først komme på tungen og ladene. Det har et lignende signal til trinsebittene ved svært lette tøyletak, men kraftigere. Men etter hvert som tøyletaket øker vil bittet trekkes opp mot munnvikene og trykket øker på nakken og i munnvikene. Pga. vektstengene har bittet en sterkere effekt på ladene enn vanlig trinse selv ved lette tøyletak. Når bittet trekkes opp i munnen legger bittet seg også lengre opp på ladene hvor de ofte er mer følsomme.

Bittet gir ikke like stort trykk opp mot munnvikene som gagbittene gjør. Dette bittet trekkes opp fordi det roterer i hestens munn og den øvre ringen senkes/føres fram. Det vil føre til at sidestykkene skyves framover og strammes. Bittet blir da trukket opp i munnen, men ikke rett opp i munnvikene. Gag bittet vil følge sidestykkene oppover og trykke mer.

Festet med doble tøyler

Bittet kan og bør brukes med to sett tøyler, der den ene er festet i bittringen som er på nivå med munnstykket, og den andre på en av de lavere ringene. Dette vil gi rytteren mulighet til å bruke den rene trinsebitteffekten (Lik den som et Baucher trinse bitt vil gi), sammen med den kraftigere trinse/gag effekten. Bittet kan da brukes på hester som for eksempel blir ukontrollerbar og sterk for på tur. Den nederste tøylen brukes da som en nødbrems, mens hesten så lenge den er kontrollerbar kan få rene og mer milde trinsebitt signal. Den samme effekten kan imidlertid oppnåes med pelham.

Festet med kinnkjede

Er pessoabittet festet med kinnkjede, noe som er mulig men heller uvanlig, vil et sterkere trykk fra tøylen gi bittet en effekt lik Pelham bittene. Problemet med å feste en kinnkjede på pessoabittet er plasseringen og utformingen av den øvre ringen. Ringen sitter midt på stangen og er ikke bøyet utover. Det vil føre til at kinnkjeden lett vil klype og skli ut av sin korrekte posisjon. Skal det festes med kinnkjede skal det brukes den typen som er utviklet for hackamore og ikke den som er utviklet for pelham og kandarstang. Anbefales ikke.

Festet med Pelhamroundings

Dette er et sammensurium av signaler. Virkningen blir som å feste bittet midt mellom to ringer, men enda mer upresist. Trykket havner nå enda kraftigere på ladene samtidig som bittet heves i hestens munn. Anbefales ikke.

Pessoabitt og dressur?

Bittet egner seg ikke i dressur da ledende og stillende tøyletak ikke fungerer. Bittsiden tipper slik at den øvre ringen trykker inn mot hodets side, mens munnstykket vries. Dette kan unngåes om bittet brukes med to tøyler. Rytteren har da en ekstra tøyle med litt mer bremseffekt. Men det er uansett ikke tillatt i dressurkonkurranser.

Det er et bitt som i dag er mer og mer upopulært nettopp pga sin upresise og samtidig kraftige effekt. Bittet kan brukes til å trekke hesten ned i en posisjon med hodet som mange oppfatter som korrekt. Den er langt fra arbeidsmessig korrekt, men hesten er ofte lettere å kontrollere når hodet senkes slik et pessoabit vil gjøre. Hester som er ridd med pessoa i lang tid er ofte munndød og vanskelige å ri på vanlig trinse senere. Dette har nok også en sammenheng med at pessoabittet ofte brukes på hester som i utgangspunktet ikke er velridde og følsomme i munnen. Dette gjerne i kombinasjon med ryttere som bruker tøylen som både brems og balanse uten forståelse for at det er en følsom hestemunn som må ta støyten.


tatt fra :
http://www.dressur-web.nu/Bitsandbitting_html/andre.htm
badminton Postet - 23/07/2006 : 13:49:03
jeg er ikke så altfor begeistret for pessoa bittet...
for vi har et par på stallen vår som bruker pessoa KONSTANT.... i sprang, i terenget, på tur, på bakken, i dressur, ja absolutt hele tiden... og i den adnre ringen
å da går heste jo på tøylen som ho sier, alltid.... (tror hun da)
så en dag jeg skulle ri denne ponnisen, skifta jeg bitt, til todelt trinse....
og det var en helt merkelig følelse, nakken var sptent høyt oppe,
på en slik måte de noen ser en hest gå pent på, og bakparten subbet bare etter...
det var en sklikkelig merkelig følesle...
også skulle jeg stille litt til høyre å venstre, å ponnisen var så stiv, det var som å sitte på et gjerde å prøve å bøye det.... jeg rei vel nesten 2 timer på ponnien før jeg var ca fornøyd...
dagene etter bøyde og tøyde jeg til høyre å venstre, red masse sjenkel vikninger for å aktivere bakparten, versader og traver.... også den siste uka jeg hadde ponnisen, etter ca halvtime med aktiv jobbing, kjente jeg bare hele hesten løsnet i nakke, senket hode sikkelig, og du kjente ryggen løftet seg, fikk et pent overtram og han jobbet som en helt... han var forsatt stiv, men han ble bedre å jobbe med....
så satte jeg meg på neste dag å begynte som dagen før, å det tok ca 15-30 minutter før hele ponnien var med i samlingen.... å den ponnien ble herlig å ri på...
to dager senere kom eieren hjem.. rett på med pessoaen, å galloperte noen runder og gikk inn.... (som hun pleide..)

i psrangen rir hun med tøylen i den nedesrte ringen, og bare med en tøyle, fordi ponnien er såå hissig...
men jeg kunne hoppe1m bane på den mede trinse, i en rolig rund gallopp. ( men jeg hadde den da)

hvis jeg skal ri ponnien litt mens hun er i stallen, så er jeg heøt nøydt til å ri med pessoa... jeg kan med nød ta den opp i den største ringen...
å jeg føler jeg ikke får stilt hesten som jeg vil, den blir bare heeelt seig spenner i nakken og ikke klarer å slappe av....

dette er mitt største inntrykk av pessoaen...
derfor liker ikke jeg den....

jeg hadde ponnien i to mnd....
ToneKristin Postet - 23/07/2006 : 12:50:16
Pessoa: Mangler kjetting, noe som gjør at vektstangen aldri stopper, og bittet heves i munnen til hesten (Og gir da beskjed om at hesten skal løfte hodet), samtidig som den presser på nakken (Og gir hesten beskjed om å senke hodet). Noen som ser problemet allerede her? Ringene er løse, og gir et veldig ustabilt bitt. De største problemene hadde vært løst allerede ved å putte på en kjetting.

Pelham: Kjetting gjør at stangen stopper på 45 grader (Når kjettingen er korrekt tilpasset), og hindrer at bittet blir løftet nevneverdig i munnen på hesten. Faste stenger gir mer stabillitet. I tillegg er de pelhambittene jeg har sett mye tynnere enn de fleste pessoabittene jeg har sett, og tar dermed mye mindre plass i hestens munn.

Det aller største problemet med pessoa er at få skjønner hvor sterkt det faktisk er. Folk ser bare at det ikke har kjetting, og tror det dermed er guds gave til den strie hest. I tillegg er det enda færre som rir med to tøyler, noe som ikke engang gir hesten en sjans til å få en heads up før den møter låveveggen. I enkelte tilfeller trives hesten bedre med pessoa enn pelham (jfr. Picazzo), men før all del prøv pelham først!

Mvh Tone Kristin og Lolita

ClaireMichelle Postet - 23/07/2006 : 01:52:41
På min nye hest rir jeg på rett pessoa med 2 tøyler i sprang. Rir med den ene tøylen festet til den "normale" ringen, og den andre tøylen festet til den midterste ringen (Slik som picasso).
Da hesten min er ganske framover og ivrig på hinder funker dette best for oss. Rir bestandig med myk han ettersom hesten min er meget følsom. Bruker kun den nederste tøylen som en nødbrems, slik som picasso også gjør. Så lenge dette funker fint for oss, blir jeg å fortsette å bruke det. Men ville aldri ha brukt pessoa til dressur, bruker andre bitt til tur/dressur osv.
alexax Postet - 23/07/2006 : 00:06:36
Har ingenting imot pessoa, vil si at det er ulemper med alle typer bitt. Rir med myk hånd uansett bitt, og river\sliter ikke i bittet. Er som tidligere nevnt av noen andre at det er bedre med myk hånd på pessoa, enn å drive og slite i et trinsebitt.. Men driver og skal bytte bitt nå, da jeg mener pessoa ikke er helt noe for oss...Men har ikke bestemt helt vi skal prøve enda. Kan noen fortelle meg litt om pelham?
Hanniball Postet - 22/07/2006 : 23:02:03
Jeg rir med gummi pessoa på STEVNER. Hvorfor?fordi hesten min er en helt annen hest på stevner.Han legger seg veldig på forran,og jeg har rett og slett ikke kjangs til å få igjennom halvparaden min,og det er litt kjedelig når jeg ser vi ligger galt,og vi faktisk kommer til å kræsje,om ikke jeg får igjennom halvparaden min!Og ikke si det har noe med bakkearbeid treningen å gjøre.For dette er et ti ganger mindre problem hjemme.Det er noe som kommer kun på stevner.
Jeg har pessoa med en ring unner,og har tøylen i den.Jeg ser virkelig ikke noe galt i den.
Jeg mener at så lenge rytteren klarer å bruke bittet på riktig måte,synes jeg ikke det spiller så stor rolle hvilket bitt som brukes,så lenge det brukes med fornuft.Ei jeg kjenner,satt å reiv og dri i trinsa,og det så helt j*vlig ut.Så prøvde hun en pelham,og det så så fantastisk mye bedre ut!!Fordi rytteren fikk svar der og da,så hun kunne løsne igjen,uten at hesten stakk/dro avgårde fra henne igjen.
Ri med pessoa på bakken er bare tull!!Men jeg synes ikke det er stort bedre å ri med pelham på bakken.Hestene blir så SINNSYKT seige og harde i kjeften,at det er helt vilt!Hesten min var ridd konstant på pelham når jeg fikk han.Han var så seig,at jeg brukte pessoa...ALT for lenge...Han ble ikke stort bedre.Så det tok lang tid før han ble fin på tredelt.Men nå er han helt fin,og jeg skal aldri ri med pessoa o.l på bakken igjen!!
picazzo Postet - 22/07/2006 : 20:59:35
Stemmer det Carambee, rabla for henne bare jeg tok opp tøylene.. Mulig det kunne gått ann å prøvd igjen for det er en stund siden, men har liksom bare ikke blitt sånn siden dette funker og det ikke var no moro å se reaksjonen hennes da jeg tok tøylene..
Kurre Postet - 22/07/2006 : 19:33:22
Åh,akkurat...hjerne som en gullfisk...
carambee Postet - 22/07/2006 : 18:54:32
Kopi av melding:
Har du forsøkt Pelham?
Også med to tøyler self..uleddet? Også et bitt med god "nødbrems-effekt",men uten alle de uheldige sidene du finner på Pessoa-gagen?

Ikke for å henge deg etter lilletærne fordi du rir på pessoa,bare lurer på om det hadde vært et evt alternativ?

Opprinnelig postet av Kurre



Hun har vel forklart før at Picazzo ikke godtok pelham mener jeg å huske....
Torpedo Postet - 22/07/2006 : 18:15:41
Nei, Jeg er enig i at det er handen som avgjør hvor sterk bittet er Jeg kan ikke huske å ha lest noe negativt om det her.
Kurre Postet - 22/07/2006 : 18:12:32
Har du forsøkt Pelham?
Også med to tøyler self..uleddet? Også et bitt med god "nødbrems-effekt",men uten alle de uheldige sidene du finner på Pessoa-gagen?

Ikke for å henge deg etter lilletærne fordi du rir på pessoa,bare lurer på om det hadde vært et evt alternativ?
picazzo Postet - 22/07/2006 : 17:24:21
Jeg rir på pessoa i sprang og terreng - trinse ellers - av den grunnen at jeg har en hinderheit hest som innimellom glemmer at lille meg sitter på toppen og prøver på en halvparade.. Er klar over alle ulempene med pessoa; nakketrykk, utydlige signaler, vinglete u name it.. Men for oss er det dette bittet som funker i sprangen, har prøvd mange forskjellige, og synes det er bedre å ha kontroll enn at det ser ut som vi prøver oss på steeple..
Nå skal det også legges til at jeg har to tøyler på pessoaen min og bruker derfor bare stangtøylen som en "nødbrems" da dette trengs (noe vi har begynt med nå de siste mnd) og da fungerer det hvertfall supert.
Pessoa er et "brekkjern" som ikke bør brukes av uerfarne som "tauer og drar" i en alt for stri hest elle som nevnt ovenfor i dressur "for at hesten bøyer så fint på nakken", men hvis du er klar over hva du rir på og klarer å ri mykt på det, så hvorfor ikke.. Mener nok en gang at det er bedree å ta myke forholdninger på et pessoa enn å slite i en trinse.. er mange stygge bitt på markedet, og pessoa er sikert ett av dem, men vil ikke kalle det det verste.. i mitt tilfelle er det hesten som har "valgt" i samråd med meg, dette var det bittet hun fungerte best på i de situasjoner det trengs.


 Image Forum 2001 This page was generated in 0,14 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.