hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Generelle forum
 Utstyr
 Beinbeskyttelse/Banasjer o.l.

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
Heffern Postet - 27/06/2006 : 20:35:02
Haha, her kommer ennå et lite spørsmål fra uvitende meg!

Skjønner bruker av senebeskyttere i bruk i f.eks sprang, og kopper hvis hesten tråkker mye på seg selv.

Men det jeg lurte på er hva man egentlig skal med alle disse bandasjene som finnes?
F.eks fleece og stallbandasjer?!

Fint hvis noen kunne forklart dette for meg, og bruksområder/nødvendigheten til de forskellige typene. Og ikke bare de jeg nevnte..
15   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
Eikdokka Postet - 12/07/2006 : 23:36:29
Takk Lopke! (At du gidder?)
Forøvrig bruker jeg kun bandasjer når Eikdokka står mye inne pga. skaden i foten. Da med Back on Track innlegg, det funker faktisk kjempebra på den vonde foten!

Etter at hesten skadet seg seg på beite har jeg kjøpt lærsenebeskyttere, som jeg kommer til å bruke når vi rir på spesielle stede (skogen feks..?).

Tror jeg er overbevist nå om at bandasjer ikke har noen funksjon under trening, men kan ikke nekte for at det er pent når man skal ta bilder o.l
Lopke Postet - 12/07/2006 : 20:40:12
har fått sliteskader i fingrene nå... au.. kanskje jeg burde bandagere?? :)
Lopke Postet - 12/07/2006 : 20:32:57
Ja Ingvild&Kenzo.. så er vi klar til å skrive (har hatt en litt hektisk uke med planlegging av festival, så jeg måtte utsette..)

Altså vil jeg først si at jeg overhodet ikke er imot bandager eller dem som velger å bruke. Jeg er bare skeptisk til om hvor vidt det er nødvendig eller ikke..


Fra Equipage juli 2006:

"når vi legger bandager, vikler de fleste av oss både hestens piper og kodeledd inn. Noen lar kodeledd være fritt. Vi har spurt 5 eksperter om deres holdning til bandager og om hvor meget beskyttelse hestens kodeledd egentlig har behov for.

For 30 år siden bandagerte man kun ned til kodeledd. Idag pakker man alt inn. Men er det overhodet nødvendig? Ut over det kanskje ser pent ut?"

Dyrlege Klaus Bosler:
Bandager har begrenset effekt. Bandager kan ikke yte støtte til hestens ben. Sånn er det. De har allerhøyst en beskyttende funksjon, og selv som beskyttelse er deres effekt begrenset. Det gjelder både under ridning og på stallen. Mange gir hestene bandager på fordi hesten sparker i boksveggen, på sikt svekker dette imidlertid hestens bindevev og risiko for veskeansamlinger stiger.
Hvis man likevel vil bandagere sin hest bør man også pakke inn rundt kodeleddet.

Grunnen er simpel.. Under kodeleddet utvider blodkarrene seg, og hvis bandagerne kun ligger på pipen og blir lagt for stramt så bremses lymfe og blodsirkulasjonen. Bandagen skal nå akkurat ned over kodeleddet. Det er det smaleste sted på benet og derfor sitter bandagen bedre på denne måte.

Professionel galopptrener Valdemar Hammel"Midt på kodeleddet" : ..
Vi gir våres hester bandager på ved behov. Vi legger dem så de når midt på kodeleddet. Vi bruker selvklebende engangsbandager...

Sprangtrener Walter Stein. Heller neopren-gamasjer:
På våres hester bruker vi generelt ikke bandager særlig mye. Jeg mener ikke at bandagen yter noe særlig støtte til hestens ben. Under ridning blir jo benene jo sterkt belastet både av hestens egen vekt og av rytterens vekt. og av bevegelsene og farten.. Hva skal en bandage på 3,5 meter kunne utligne av trykk???
Som beskyttelse av slag og stryk er bandager utmerkede, når vi må legge bandager vikler vi kodeleddet ind ned til midten...
Mot slag og stryk vil jeg dog mene at neoprengamasjer med velcrolukning er mere effektive..

dressurtrener og berider Ove Bisgaard "alltid bandager" .
Vi bruker som regel bandager, både forbein og bakbein. Mange hester har en tendens til å streife seg selv med hovene og derfor binder vi kodeledd inn. Jeg har ennå ikke bemerket at det hemmer bevegelighet. vi bruker elastiske bandager, men det krever noen erfaring.

Legger man dem for stramt avsnører de blodbanen og lymfebanen. Med underlag kan man redusere den risiko. Veldig klossete hester gir vi for en sikkkerhetsskyld også gamasjer på.

Polohestetrener Mattias Legman:
I polo har hesten altdi bandager på.- for deres sikkerhet er første prioritering. De skal beskytte mot slag fra køller og ball. som regel bruker vi tykke ullbandager, de samme som man bruker som stallbandager. ytterligere brukes gamsajer til å beskytte mot slag.....


Som du kan se er det forskjellig mening om dette... Jeg er mer på den kritiske siden. Mener og tror at 600 kg muskler ikke får spesiel støtte til sener og ledd med litt bomull. Hester har sterke bein.
Derimot er jeg helt med på at spranghester og polohester trenger beskyttelse mot slag.. Men jeg tenker mest dressur..

det ser pent ut, men ser egentlig ikke helt poenget med mindre hesten er klossete, har dårlig beinstilling, balanse eller er veldig ung.
eller brukes til oppvarming.. men taes av under selve ridning. Det er bare min mening..


Fra Equipage desember 2005:

Bruk bandager med omtranke!!

"formålet med bandager og gamasjer skulle gjerne være å beskytte hestens ben, men blir de ikke anvendt korrekt er de til mere skade enn gavn. Les her hvordan du bruker dem riktig.

Forbygger skader:
Hester springer over bommer, går sidelens, klatrer ned bratte bakker og foretar skarpe vendinger. Derved kommer de lett til å tråkke seg selv på kodene og får hudavskrap eller snittsår til følge. I værste fall sker det skade på sener i beinene.
Bandager og gamasjer beskytter mot slike skader men de kan ikke sånn sett støtte hestens sener. Den kraft som påvirker benene kommer oppefra og kan ikke dempes av bandager. Heller ikke ved gamasjer er den store støtteefekt. Om bandager skal beskytte mot overstrekning må de sitte så stramt at de bergenser hestens bevegelsesfrihet.
Gamasjer og bandager og klokker er tillatt ved sprangstevneer og beskytter hesten mot slag og støt, ved dressurstevner er bandager, klokker og gamasjer tilllatt inntil sværhetsgrad 2, dvs til og med klasse LA1. (DETTE GJELDER DANMARK)
Når bandager ikke er tillatt i høyere klasse skyldes det at dommerne her skal ha optimal mulighet for å vurdere ganartenes renhet og kvalitet, og bandager kan skjule hevelser, skader eller skjulte vektinnlegg. På oppvarmningsplassen og under æresrundern kan den bære benbeskyttelse.

Fordeler og ulemper:
Bandager kan beskytte mot spark og støt. De egner seg imidlertid ikke i terrenget da de suger vann til seg. og derfor trekker seg sammen, med risiko for å skade hestens ben. Dette gjelder spesielt elastiske bandager. Dessuten kan man risikere at bandagene sitter fast i noe i terrenget. Resutlatet er at hesten kan snuble. Og det er også grunnen til at de ikke egner seg til springning.

Legger man bandagene for stramt oppstår det lett trykk. en annen ulempe med bandager er den store varmeutvikling under dem. Derfor skal de fjernes straks etter ridning.

Mange legger bandager på en hest som skal stå på boks, for å unngå hevelser. Det nytter imidlertid ikke noe, da man vil se at benene likevel hever så snart bandagene er fjernet.
Vitenskapelige undersøkelser har ennda vist at bandager forstyrrer blod og lymfegjennomstrømmingen. Hvis også kodeleddet blir bundet inn afsnører man alle transportveier
.

Det beste middel mot hevede bein er bevegelse., ikke bandager understreker Equipages dressurekspert Lene Ejby Christiansen..

Hvis man legger bandager på bokshester, fordi den har en skade på benet skal man sørge for et tykt bandageunderlag og bandagen må endelig ikke være for stram. Benytt derfor aldri elastikkbandager i sånne tilfeller. Dessuten skal man være oppmerksom på at kodehårene skal stikke ut nederst.

Har hesten en tendens til hevede ben kan det hjelpe med kompressjonsstrømpe, som påvirker lymfekarrendes pumpefunskjeon og ligger meget tett inntil benet. De forstyrrer hverken blodet eller lymfesystemets sirkulasjon. og er lette å legge på. De brukes til behandlign av ødemer og til å fiksere forbindeinger likeså man kan putte kjøleelementer under dem eller benytte dem som stallbandager. De fleste bandager er ca 3 meter langer og ca 10 cm brede.

Tidligere var bandager alltid av bomull og hadde snorer (husker dem ja ) som man kunne binde dem. I dag finnes mange forskellige materialer. Især bandager med fleece med velcroluknig er populære. (borrelås)
Fleece er blødt og tørrer fort, men fnugger ved hyppig vask og kommer lett ut av form. Dyrleger, travkusker og jockeyer benytter bandager av polyurethan og elastan. Fordelen ved dette materialet er at det er meget lett. Selvheftende og ikke klistrer til pels eller sår. Ulempen er at det er dyrt.

Til dressur kan man anvende fleece, ull eller elastiske bandager. Tykke ullbandager egner seg også bra som varmekompress. Det finnes dessuten selvheftende gelbandager som man kan kjøle varme hestebein med. Ulempen er at de går lett istykker.

Underlag til bandager finnes i forskellig størrelser og materialer. I eks. filt og frotte. De fungerer som polstring og demper trykket fra bandager. Til trening bør du bruke tynne underlag og til stall og transport tykke underlag.

Sånn gjør du: før du legger på bandagen må du sikre deg det ikke er skitt, eller hevelser på hestens ben. Det gjør du ved å stryke med hånden nedover pelsen.

Begynn alltid utvendig og midt på hestens ben. Vikle bandagen rundt om benet forfra og bakover. Først ned deretter opp.og slutt på midten. Unngår å vikler for stramt. men heller ikke så løst at det rusjer ned. Kan du få en finger under sitter det riktig.

Særlig hestens ben er huden ømfindlig overfor trykk. Hvis stramme bandager får sitte for lenge vil det være vev som dør idet det ikke lengre blir forsynt med ilt (oksygen norsk??)

Noen ganger er 2-3 timer nok til å lage skade
. Man vil kunne se en hevelse og senere vokser det hvite hår frem som tegn på at det har vært en trykning. Ved bandagetrykk oppstår det sår.

Bandager skal dessuten være rene!!!! skitt gnager..
Dessuten gir skit og varme gode betingelser for bakterier og da ligger en betennelse ikke langt unna.
Bandager skal alltid være tørre når man vikler dem om beina. De trekker seg nemlig sammen når de tørker. og kommer derfor til å stramme. Elastiske bandager bør aldri benyttes uten underlag. Og disse skal legges på serlig omhyggelig.

Bandager av ull eller fleece trenger nødvendigvis ikke underlag. For å unngår at de går opp bør lukningen sitte utvendig og peke bakover.

Vask bandagerne på 30 grader. og husk å lukke velcrolukningene først.. Før du tar dem av hestens ben børster du dem rene for utvendig skitt og halmstrå (spon?)


For og bakbeinsgamasjer lages i flere slags materiale, feks neopren eller plastikk med blødt gummiunderlag.
Senebeskyttere og mange gamasjer har en ytre av hard plast og er åpne foran. De beskytter senene og kodeledd mot spark og er foret med neopren eller lammeskinn. De harde gamasjer egner seg spesielt til sprang og terreng.

Hvis hesten har en tendens til å streife seg selv med hovene under ridning (dressur) kan man beskytte mot salg med gamasjer som er forsterket på innersiden av hestens bein. Disse er som regel av neopren og suger ikke vann. Ulempen er at noen hester er allergiske eller svetter kraftig under materialet..

Strykere hører til bakbeinet. De dekker kodeleddet og beskytter mot skader, hvor hesten streifer benet med den motrsatte hov. Det ses især ved feil i hestens benstilling eller hvis hesten mangler balanse.
Noen gamasjer dekker ned over kodeleddet, de stammer fra westernsporten men bruker av og til i dressur.

I sprang bruker mange dessuten klokker som forhindrer skader på balle og kronrand. De fåes med og uten velcrolukning i gummi, neopren lær eller kunstlær. Uten velcrolukning kan de være vanskelige å få over hestens hov.
Klokker kan også brukes til hester som tråkker seg selv i bakforten og på den måten tråkker fremskoene av.
Det er høyre og venstre gamasjenr til for og bakbein. Øverste lukning skal altid være på hgestens utvendige side og peke bakut. Så kan hesten ikke gni dem mot hverandre og åpnes.

Den legges på ved å stryke den ned langsforbenet så den ligger helt tett yil koden. Den må ikke være for stpr da den vil forhindre bøy av benet., eller for løstda den vil gnage.

Klokker skal være polstret i toppen da de ellers kan gnage i leddet. og må ikke sitte for stramt. Klokken sitter riktig hvis den akkurat rammer jorden. Hvis de brukes for å ikke tråkke bakbei i forbein skal de røre bakken, ellers har de ingen virkning.

Legg aldri våte gamasjer på hesten. De sitter ikke riktig og kan gnage. Dessuten er de tyngre og det besværer hesten.
De fleste gamasjer tåler en maskinvask på 30 grader. Det er veldig viktig de er rene.
Gamasjer av lær skal ikke vaskes i vann, rengjør heller med lærsåper og litt fett.
Gamasjer med lammeskinn tåler kun håndvask og unngå å la dem tørke i direkte sol for da holder de ikke lenge.


Det i feit var vel det jeg synes er viktig.. igjen.. det er mange meninger om dette. Og folk kan gjøre som de vil :)
Asa Garsy Postet - 10/07/2006 : 10:12:23
All overdreven bruk av bandasje er bortkastet men man selv veit hvordan hesten sin er, jeg bruker masse på garsy om vinteren for hun trokker seg med brodder 3 g lymfangitt i år!! Antibiotika kuren terer opp magen osv. Når Garsy var som verst sto hun inne og jeg gikk med henne 15 min 2 g dagen men hun hatet å stå inne og luftegården såg ut som et gjørmahull, men da tok jeg på bandasjer 2 sett gikk tapt men skal si deg kortison salva som jeg smurte på etter hun reagerte på kloramin omslagene hjalp og jeg såg bedring fra dag til dag, hadde jeg ikke på bandasjen blusset det opp i gjen, så takk og lov.


Har jo en hest som er godt opp i åra, bruker senebeskyttere og stryksokker bak og bandasje når jeg ser gallene kommer er det masse av dom ringer jeg dyrlege, er litt overbeskyttende=/ synes ikke min bruk er feil, men dette er hva persjon til persjon hvor mye man har på. å behovet til hesten som du som eier forhåpentligvis ser.
Spendas Postet - 09/07/2006 : 06:32:22
Jeg bruker stallbandasjer dersom hesten min blir stående inne lenger enn normalt en dag, pga at han fyller veldig, spesielt i et bakbein fordi han har dårlig sirkulasjon, og holder seg bedre dersom beina blir holdt varme. Og så bruker jeg kopper og senebeskyttere foran hvis jeg skal ut og kjøre, og ha litt hurtig-trav, bare sånn i tilfelle han kakker borti seg selv. Dersom han har blitt trent hardt, blir beina spylt og bandasjert før han settes på stallen, etter anbefaling fra veterinær, pga at han fyller mye. Men jeg prøver å bandasjere minst mulig.

Og så bruker jeg høye transportbeskyttere. Før brukte jeg bare vanlige bandasjer på transporten, men etter en skade oppe på hasen (knøl-hest!) ble det handlet inn høye transportsokker før neste tur, ja...

Ellers bruker jeg ingenting på beina hans, må vel kun være visst han en sjelden gang skal pynte seg ekstra, hihi...

Når det gjelder bandasjering av beina, så bør man vel ikke gjøre det dersom det egentlig ikke trengs, kan ihvertfall leses hva Idun Rosenfeld skriver om bruk av stallbandasjer her: [url][http://www.hest.no/ekspert/ekspert_svar.html?ekspert_svar.sid=16218&temasider.tid=&eksperter_brukere.ebid=15#question/url]
Kristine og Sabina Postet - 09/07/2006 : 01:20:17
En ting er strtsj bandasjer men flis badasjer skjønner jeg ikke hva man skal med...beskytter e noe?
Ingvild og Kenzo Postet - 08/07/2006 : 21:59:59
Stakkar Lopke, ta den tiden du trenger du
Liselotte Postet - 08/07/2006 : 00:06:13
Hvis det ikke hadde vært for at bandasjer kan gjøre hestens ben verre, hadde jeg sikkert brukt det pga. at det ser pent ut. Men jeg hadde, for å si det sånn, gjort meg selv (og hesten) en bjørnetjeneste om jeg hadde begynt å bruke det. Herdis har aldri hatt behov for bandasjer/beskyttere, og da er det heller ingen grunn til å begynne spør du meg. Når man bruker bandasjer vil musklene/senene i bena til hesten gradevis "forsvinne", -nå trengs de jo nesten ikke lenger!
Eneste gangene jeg kan bruke beskyttelse er vel om jeg skal ri sprang (noe vi ikke gjør, men skal prøve etterhvert) og på transporten.
Lopke Postet - 06/07/2006 : 23:04:51
Kopi av melding:
Lopke, nå er det torsdag

Opprinnelig postet av Ingvild og Kenzo



Jepp det er det.. Greit jeg skriver det imorgen. Lang tekst. Hodepine
Fant bladet. Det er fra Equipage desember 05 om du har det selv.

Sikkert ikke så negativt som jeg klarte å formulere det, men noen veldig viktige punkter jeg gjerne skriver ned imorra..

En artikkel og fra et nylig kjøpt Ridemagasinet hadde og en artikkel om bandagering. Det morsomme var at de nevnte utrolig mange ganger hvor viktig det var å gjøre dette korrekt da det ellers ville virke veldig negativt på hesten. Det sto ingenting (av det jeg så i farta) om det positive ved bandagering.. rart??

Men som sagt, skal prøve å oversette den artikkelen imorgen :) Tok en Paralgin Forte, kanskje jeg er på beina litt senere i natt.

oki?
Ingvild og Kenzo Postet - 06/07/2006 : 14:35:53
Lopke, nå er det torsdag
Ingvild og Kenzo Postet - 01/07/2006 : 11:22:41
Looopke, hvor blir det av den artikkelen?
susanne Postet - 29/06/2006 : 01:19:33
Løkki: ja det sto i samme etteellerannet at det da var bedre å bruke vanlige senebeskyttere fordi de ikke var varmende eller noe i den duren?!
Løkki Postet - 29/06/2006 : 01:15:09
Kopi av melding:
jeg leste et annent sted (tror det var på buke) at hesten kan bli "avhengig av å bruke bandasjer hvis dette blir brukt ofte?
det jeg tror det sto var at de da fylte med en gang hvis de ikke gikk med bandasjer..kan dette stemme?!=s

Opprinnelig postet av susanne



Det har eg lest også..ein eller annan plass..

Bruker ikkje bandasjer, men bruker belegg og stryksokker når eg køyrer/tømkøyrer. Kjek til å bruke det i sprang osgå, når heste blir såpass gammal at vi kan begynne med det.
susanne Postet - 29/06/2006 : 00:11:27
jeg leste et annent sted (tror det var på buke) at hesten kan bli "avhengig av å bruke bandasjer hvis dette blir brukt ofte?
det jeg tror det sto var at de da fylte med en gang hvis de ikke gikk med bandasjer..kan dette stemme?!=s
Ingvild og Kenzo Postet - 28/06/2006 : 22:25:51
Neida neida, jeg tar det ikke personlig jeg

Jeg bare lurer på om overdreven bruk er bandasjer hver dag, både under trening og i stallen. For da kan jeg ikke kalle mitt bruk overdrevent, noe jeg ikke vil gjøre heller! Men finn artikkelen ja, morsomt å høre

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,16 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.