hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund! - Barokk??
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Ridegrener
 Dressur
 Barokk??
 Nytt emne  Svar på emne
 Skrivervennlig versjon
Forfatter Tidligere emne Emne Neste emne  

ToneKristin

» VIP

Norway
Innlegg: 2056

Skrevet - 23/12/2003 :  18:44:28  Vis profil  Svar med kopi av melding
dette er en ting jeg har lurt på ei stund: hva "er" Barokk? slik jeg har fått med meg er det en type dressur hvor det er øvelsene det legges mest vekt på; nøyaktighet og punktlighet, istede for swung og samligsgrad... er dette rett?


mvh lille meg

Mvh Tone Kristin


spoff

» VIP

Norway
Innlegg: 3639

Skrevet - 23/12/2003 :  18:50:04  Vis profil  Besøk %s1%s hjemmesidespoff  Svar med kopi av melding
Ta en titt på Destrier's hjemmesider. Det er vel hun som er "ekspert" på dette her på forumet, og på hennes hjemmesider kan du også lese litt mer om nettopp dette. Hun driver også nettstedet: Klassisk Dressur.
dressurblogg.no Gå til toppen av siden

ElleM

Innlegg: 109

Skrevet - 23/12/2003 :  18:58:04  Vis profil  Svar med kopi av melding
Nei. Barokk dressur er rett og slett dressur fra barokken, dvs. hovedsaklig 1600-1700-tallet (hvis jeg ikke husker helt feil årstall nå...).

I barokk dressur fokuserer man mer på korrekt samling som en måte å forbedre hestens balanse og holdbarhet som ridehest. Øvelsene rides ikke for å læres med konkurranse som mål, men brukes som det de er; måter å få hesten til å bruke kroppen sin mer korrekt under rytter.

Vel, jeg formulerer meg ikke akkurat godt idag, og er ikke egentlig barokkrytter som sådan. Men barokk dressur er basert på de samme prinsippene som korrekt "moderne" dressur. Den "gamle" dressuren er bare blitt "borte" i alle de store gangartene....
Barokk dressur kan forresten rides på flere typer hest enn moderne dressur. Mange tunge hesteraser har lett for samling, og det er ganske vanlig å bruke kaldblods i brokk dressur.
Gå til toppen av siden

Destrier

Norway
Innlegg: 508

Skrevet - 03/01/2004 :  11:54:42  Vis profil  Besøk %s1%s hjemmesideDestrier  Svar med kopi av melding
Nedover i Europa har man egne foreninger for de såkalte barokke hesteraser. P.R.E. Camarque, Lusitano, Lipizzaner, Knabstruper, Fredriksborger og Frieser er eksempler på hesteraser som tilhører de barokke, d.v.s. det er hester med Iberisk (Spansk) blod. Disse rasene har tradisjonelt vært trent i øvelser tilhørende den høyere skolen, og man har fulgt de gamle metodene som stammer fra renessansen og barokken.

I dag har slik ridning blitt mer populært, og man har 'oppdaget' at slik trening passer for flere hesteraser enn de barokke, derfor har noen begynt å kalle det for 'barokkridning, men det er bare i Norge og Sverige man kaller det for det. Nedover i Europa går denne formen for ridning inn under betegnelsen klassisk dressur, eller klassisk ridekunst. I Danmark kaller de det for Akademisk ridning.

Avlsmålet under barokken var forskjellig fra avlsmålet for dagens moderne ridehester. En barokkhest er avlet for å ha balansen på bakparten (gå i høy samling), mens den moderne ridehesten er avlet for å gå i balanse (økninger, ener-changementer). Det er hovedsaklig ulike krav til hestens balanse som er årsaken til de ulike treningsformene.

Alle hester har godt av å kunne gå i samling, men det er ikke alle raser som er skapt for å bære all vekt på bakbeina. En trekkhest f.eks. er skapt for å trekke, og for å legge vekten på frambeina. Altså motsatt av det man ønsker av en 'barokkhest'.

Nå er det slik at Frieseren ble i en periode brukt i Dølahestavlen. Dette kan være grunnen til at man kan finne eksemplarer som er bygget som en 'high school hest' blant denne rasen. Grunnen til at mange bruker kaldblods, er at det jo ikke er noe konkurranse-element inne i bildet. I konkurransedressur teller hestens kvaliteter som 'gang og schwung', og kaldblodsrasene har vanskelig for å hevde seg oppover i klassene her.

Er målet å lære seg ridningens prinsipper, kan man gjøre det på en hvilken som helst rase. Det er mange som har skaffet seg en kaldblodshest og som ønsker å lære mer om ridning, og det kan man selvsagt gjøre på den hesten man har. Mange finner stor glede i å arbeide med hesten sin slik at den blir spenstig, elastisk og sterk. I tillegg lærer man å bli en tenkende rytter. Slike kvaliteter er minst like viktige om man skal satse på en karriere på konkurransebanen. I Nederland og Belgia har de begynt med konkurranser skrevet ut for barokke hesteraser. I disse klassene legges det vekt på samling før økning. Kanskje fremtiden er at man får flere klasser, med ulik vektlegging på økning/samling? Jeg vet ikke, men det kan hende det er veien å gå for å få flere raser og ridestiler med på konkurransebanen. Tiden vil vise....

En viktig del av den klassiske ridekunsten er bygge opp hestens sener, ligamenter og muskulatur uten belastning av ryttervekt. Det tar lenger tid å gjøre sener og ligamenter sterke enn det tar å bygge muskler. Ubalanse mellom disse kan gjøre at hesten pådrar seg belastnings-skader. Kunnskap er respeten her. Kunnskap om hvorfor og hvordan, og å bruke nok tid, det er hesten som bestemmer hvor fort man kan gå fram, ikke egne ambisjoner.

Hilsen Destrier
www.klassiskdressur.com
Det er de som vet minst som bruker flest ord for å forklare det de mener. De som vet mye, sier det med få ord. (Baucher)

Redigert av - Destrier den 03/01/2004 12:31:43 Gå til toppen av siden

ElleM

Innlegg: 109

Skrevet - 03/01/2004 :  12:44:10  Vis profil  Svar med kopi av melding
Jeg synes det er så fint med den klassiske dressurforeningen i England, som arrangerer sine egne stevner. Der bedømmes andre ting enn på "tradisjonelle" stevner, og mulighetene åpner seg således for enn større spredning av hestetyper og -raser i dressuren.

Kanskje er det fremtiden her i Norge også - om noen titalls år?
Gå til toppen av siden
  Tidligere emne Emne Neste emne  
 Nytt emne  Svar på emne
 Skrivervennlig versjon
Snarvei:
 Image Forum 2001 This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.