hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund! - Stangbitt og barokkridning
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Ridegrener
 Barokkridning
 Stangbitt og barokkridning
 Nytt emne  Svar på emne
 Skrivervennlig versjon
Forrige side
Forfatter Tidligere emne Emne Neste emne
Side: av 2

oleo

» VIP

Innlegg: 858

Skrevet - 05/12/2006 :  22:48:31  Vis profil  Svar med kopi av melding
Se diskusjon på EO ang stangbitt...

http://p069.ezboard.com/fhorse84124frm4.showMessage?topicID=2708.topic

Et snøfnugg er noe av det skrøpeligste som finnes i verden...men se hva de får til når de holder sammen. Gå til toppen av siden

Ell-en

Innlegg: 6

Skrevet - 31/12/2006 :  00:35:41  Vis profil  Svar med kopi av melding
Man skal alltid ta hensyn til Hesten først og og så etter på dit eget, både nivå og kunskap, ikke alt kommer en dag på en "fjøl", de fleste ting må man faktisk trene seg til for å få til. Og la ikke hesten forstå deg men du den!! Gå til toppen av siden

AinaVj

Norway
Innlegg: 588

Skrevet - 10/01/2007 :  12:35:06  Vis profil  Klikk for å se %s1%'s MSN Messenger adresseAinaVj  Svar med kopi av melding
Jeg får vel delta i diskusjonen her jeg også da. Nå har jeg tenkt til å kopiere et utdrag om bitt fra solveig schacht til hjemmeside
www.barokkridning.no som jeg er sikker på at kan gi klarhet i det med bruk av både trinsebitt og stangbitt.

Her kommer en forklaring på hvordan trinsebitt og stangbitt fungerer.


TRINSEBITT

Mange tror at trinsebittet er et mykt bitt,- det mener jeg feil! Det eneste som kan være mykt i hestens munn er hendene som holder tøylene.

Hvis en rytter sitter å drar i tøylene på en hest med trinsebitt kan den få veldig stygge sår i munnen, spesiellt med to-delt trinsebitt. Hvis hesten da har stram nesereim i tillegg blir det veldig vondt for hesten fordi den ikke har noen mulighet til å unnvike trykket og "nøtteknekkereffekten" i dens munn. Problemet blir da også enda større hvis bittet er for langt (når munnstykket synes utenfor hestens lepper). Det oppstår da en enda større heve-effekt rundt hestens underkjeve!

Dette problemet unngår man hvis man bruker 3-delt trinsebitt eller ett rett trinsebitt (uten deling). Mange tror at rette trinsebitt er stangbitt,- men det er også feil. "Stangen" på stangbittet er "bommene" som går ned på siden av munnen (de som tøylene er festet i) som innvirker gjennom heve-effekten rundt underkjeven og nakken.


Trinsebittet er ett veldig bra bitt til mange formål, når det blir brukt riktig! Det geniale med trinsebittet er at du kan bevege på den ene siden av bittet, mens den andre siden ligger stille. Du kan altså løsgjøre hesten fra innvendig tøyle samtidig som den utvendige hånden gir en lett og rolig kontakt,- og hesten kan søke frem til den utvendige hånda. Denne innvirkningen forutsetter da at man gjør en veldig lett og ledig "vingling" med bittringen på den ene siden,- man skal ikke holde eller dra!

Trinsebittet er også ett veldig fint verktøy for å få hesten til å bøye seg. Hesten er nødt til å lære seg å bøye seg og søke fram og ned på trinsebittet før det er noen vits i å begynne med stangbitt.


Ett annet problem man kan ha med trinsebittet er at det blir for bevegelg og hesten går å tygger veldig på bittet. Denne tyggingen er veldig skadelig for hestens tenner og forhindrer den rolige lette men jevne kontakten til rytterens hånd. Slike hester blir ofte roligere i munnen med en gang man setter på dem stangbittet,- bare fordi det er i ett stykke og hesten kan ikke "dille" så mye med det.


Trinsebittet er ett typisk bitt som er fint for å utdanne unghester og for hester som er stive og har vanskelig for å bøye seg og å være løsgjorte.


Trinsebittet er ett direkte virkende bitt- den samme kraften rytteren bruker vil komme fram til hestens munn, den vil virke bakover på hestens tunge, lader og i tilfelle man har to-delt bitt med å bryte opp munnen til hesten .


Det jeg tror er problemet i ditt tilfelle, Rangnhild, er at Cash har blitt kjørt i travløp og blitt dratt en del i munnen der. Han har sikkert en del dårlige minner fra den håndteringen av trinsebittet. Hvis det hadde vært omvendt,- at han var blitt dratt i med stangbittet slik som ofte hester i spania er,- så hadde han sikkert vært roligere på trinsebittet enn på stangbittet.

Når hesten får ett bitt i munnen som den ikke har brukt før,- ikke har dårlige minner med så blir den roligere i munnen,- hvis rytteren bruker hendene riktig! Og da vil man også legge merke til at hesten er mer villig til å putte det bittet i munnen også!


STANGBITTET

Stangbittet er ett sterkt bitt fordi kraften som du bruker vil bli overført mange ganger og fordoble seg før den kommer fram til hestens munn. Det betyr at du må ta mye mindre i tøylene før hesten kjenner det i forhold til trinsebittet. Derfor tror jeg at stangbittet ofte vil virke mildere på hesten fordi hesten får mye mindre trykk i munnen generellt,- hvis rytteren gjør det riktig!!!!

Stangbittet (da mener jeg ikke pessoabitt eller delte stangbitt som noen pelhambitt er) vil ligge mye mer rolig i hestens munn og den vill ikke kunne "dille" så mye rundt med det. Det er en stor fordel spesiellt for arabere og andre hester med mye temperament.


Stangbittet virker da som sagt ikke så direkte som trinsebittet, men virker mer rundt underkjeven gjennom kjeden og på nakken gjennom heve-effekten. På grunn av heve-effekten lager stangbittet press over nakken til hesten når man tar kontakt med bittet,- derfor virker tangbittet fram-og-ned. Når rytteren da tar kontakt med stangbittet forsiktig og hesten gir etter for det trykket så vil hesten senke halsen når og hvis rytteren klarer å gi etter med en gang. Hos western ryttere ser man denne virkningen veldig tydelig: rytteren løfter hånda,- hesten gir etter,- rytteren senker hånda og hesten senker halsen.

Denne virkningen bruker vi også i barokk-ridningen,- bare at vi vil at hesten etterhvert skal ta kontakt til stangbittet opp og fram og ikke bare ned og fram.


Man begynner selvfølgelig aldri å ri en hest med bare stangen (blank stang) før hesten har kommet et ganske langt stykke i utdannelsen. Den skal ihvertfall kunne bøye seg rundt kun sjenkel og sitteben,- du skal ikke lenger behøve å bruke bittet for å bøye, stoppe, og svinke hesten. Du burde også ha lært hesten versade og travers både med og uten støtte av veggen. Når hesten klarer allt dette så kan man vurdere om det er på tide å gå over ting stangbittet, men da rir man også en overgangsperiode (så leng man behøver det) med kapsun eller trinsebitt sammen med stangen før man kan prøve å bare ri på stangen. Trinsebittet eller kapsunen trenger man da mest for å få hesten til å bøye seg og ta kontakt i fram-og-ned og evt. løfte hesten.


I overgangsperioden her finnes det forskjellige løsninger som man kan prøve seg fram med på sin hest,- det er avhengig av hestens personlighet, kropp og reaksjoner hva som fungerer best. De fleste hester fungerer desidert best med kapsunen i kombinasjon med stangbittet, men det finnes selvfølgelig hester som ikke liker å ha en nesereim rundt munnen. Disse kan man da prøve å ri med bridon eller ett stangbitt som man kan feste to tøyler i. Etter min erfaring så synes mange hester, spesiellt ponnier og hester med små hoder, at det blir mye i munnen med bridon og stangbitt, derfor velger jeg heller ett udelt pelham eller en spansk stang hvor man har mulighet til å sette på ett ekstra sett med tøyler direkte på siden av munnstykket. Da kan man bruke det tøylesettet til å bøye hesten, løsgjøre den og evt. løfte den.


Faren med stangbittet er selvfølgelig at man plutselig ikke lenger er i stand til å bøye hesten,- den bare krøller seg sammen. Da har stangen mistet sine gode egenskaper og man er nødt til å gå tilbake til å ri med trinse eller kapsun!


HVA SKAL JEG VELGE TIL MIN HEST?

Jeg har ingen fasit på dette spørsmålet. Noen ganger vil det også være nødvendig å ta bort bittet helt og ri med bare kapsunen eller ett annet bittløst hodelag. Hester som er myke og smidige vil man kunne gå over til stangbitt med fort, mens andre som trenger å bøyes mye må man vente lenge med før man prøver seg på stangen.


*Meg og min vakre Lydia*
Ja, det er lyd i a.
Gå til toppen av siden

WhiteTalisman

Norway
Innlegg: 31

Skrevet - 13/11/2007 :  21:18:11  Vis profil  Besøk %s1%s hjemmesideWhiteTalisman  Svar med kopi av melding
Hei!

Det er IKKE lov å ri med stangbitt i alle klasser dressur. det er KUN tillatt med KANDAR fra LA:4 og oppover. Klassene under har du ikke lov til å ri på stang.

Jeg synes det er litt skummelt at man hiver på så sterke bitt på alt mulig slags hester og ryttere. Det er ganske sterke bitt. Og har sett det misbrukt. Synes klassisk dressur og akademisk er fint og bra og trener det endel selv. men det er bare redsel for at urutinerte skal putte på streke bitt. Og på hester som ikke engang aksepterer vanlig bitt.

Sissel Holtaas
Stall Holtaas
9470 Gratangen
www.stallholtaas.no
Gå til toppen av siden

Royal-X

» VIP

Innlegg: 862

Skrevet - 14/11/2007 :  20:46:58  Vis profil  Svar med kopi av melding
veldig bra innlegg Aina! Gå til toppen av siden

Prinsesse-Vil-Ikke

Norway
Innlegg: 176

Skrevet - 01/05/2008 :  19:26:48  Vis profil  Besøk %s1%s hjemmesidePrinsesse-Vil-Ikke  Svar med kopi av melding
Kopi av melding:
veldig bra innlegg Aina!

Opprinnelig postet av Royal-X


Ja, det synes jeg også. Lærte virkelig noe der

Janita og Rosa Lind <3Gå til toppen av siden
Side: av 2 Tidligere emne Emne Neste emne  
Forrige side
 Nytt emne  Svar på emne
 Skrivervennlig versjon
Snarvei:
 Image Forum 2001 This page was generated in 0.28 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2024 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.