hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund! - Klasser i western?
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Ridegrener
 Westernridning
 Klasser i western?
 Nytt emne  Svar på emne
 Skrivervennlig versjon
Forfatter Tidligere emne Emne Neste emne  

Horton & Renate

Norway
Innlegg: 2364

Skrevet - 22/06/2006 :  10:00:40  Vis profil  Svar med kopi av melding
Grønn som jeg er lurer jeg på klasseinndelingen i konkurranser innen de forskjellige grenene i western, som en varmblodstraver kunne ha forutsetninger for å klare ( har forstått at enkelte grener krever litt mer "westernavlede" hester)?
"It’s really amazing what a horse will do for you if he understands what you want. And it’s also quite amazing what he’ll do to you if he doesn’t."

Bill Dorrance

Lopke

Norway
Innlegg: 5953

Skrevet - 22/06/2006 :  11:00:01  Vis profil  Svar med kopi av melding
Reining og trail er vel klasse de fleste burde kunne trenes i??
(er ikke dette dressur for lange tøyler og de labyrint greiene??)
Gå til toppen av siden

Cowgirlchris

» VIP

Norway
Innlegg: 1568

Skrevet - 22/06/2006 :  11:57:27  Vis profil  Besøk %s1%s hjemmesideCowgirlchris  Klikk for å se %s1%'s MSN Messenger adresseCowgirlchris  Svar med kopi av melding
Hva er Western-ridning?
Western-ridning som konkurranseform har sin opprinnelse i det daglige arbeidet med kveg på ranchene i USA på beynnelsen av 1900-tallet.
Hestene den gang måtte bl.a. kunne flytte seg sidelengs, stoppe, vende og adlyde raskt de minste signaler som rytteren gav og arbeiderene på de ulike ranchene brukte fritiden sin til å konkurere med hverandre. Ut fra dette ble etter hvert klasser og regler utformet, og på 1940-tallet ble den første regelboken skrevet.

Western-ridning som konkurranseform er dressurridning på et høyt plan, der rytter og hest i aller høyeste grad er i samspill, og på en rolig og kontrollert måte gjennomfører klassene.
Stressede hester som vrinsker og overdreven bruk av hjelpere blir slått hardt ned på.

Hestene skal kunne vises på en løs tøyle og jobbes til en stor grad med vekthjelpere og sjenkler.
En western-hest vises normalt i en lavere form enn en vanlig dressur-hest og idealet er en hest som har tilnærmet flat overlinje fra ører til halefeste, men som allikevel jobber godt med rygg og bakpart, og bærer seg selv uten støtte fra tøylene.

Det er mulig å bruke nær sagt alle hesteraser til western-ridning, men vil man opp på et høyere nivå konkurransemessig, så er det imidlertid enkelte raser som peker seg ut som mere egnet, litt avhengig av hvilken gren du vil satse mest på.
Western-ridning er i dag den mest utbredte ridesporten i USA og populariteten stiger meget raskt også i Europa.

I Sverige finnes det i dag ca. 30 ulike western-klubber med tilsammen nærmere 3000 medlemmer. Også i Norge er sporten på full fart fremover.
Western Riders Assosiation of Norway, WRAN, er norges westernrytter-forbund, og det er nå ca. 15 klubber tilknyttet forbundet.
Forhåpentligvis vil interessen for western-ridning øke også her til lands, slik at vi får se mange dyktige ekvipasjer på konkurransebanen i årene fremover.

Konkurranse-grener:
Det finnes mange klasser innen western-ridingen, så mange at det ikke skulle være noe som helst problem for en som er ny i sporten å finne en klasse som passer akkurat for seg og hesten. Vi beskriver her de vanligste klassene. I tillegg finnes en del klasser som ikke er tillatt i Europa derfor at det er forbudt å kaste lasso på levende kalver her. Man har da laget varianter hvor man i istedenfor kaster lasso på en "dummy" dvs en attrapp som dras etter en bil el. lign.

Showmanship at Halter
Dette er en klasse hvor man viser hesten frem i grime. Det er handlerens evne til å vise hesten fra sin aller beste side og hvor velstelt den er som blir bedømt. Før klassen starter blir mønstret som hesten skal vises opp etter satt opp og det kan inneholde f.eks skritt, jog (trav), rygging og ulike vendinger. Denne klassen kan enhver som har en hest som kan håndteres i grime stille opp i.

Western Horsemanship
Denne klassen er ganske lik den foregående med unntak av at nå er det rytteren og dens evne til å håndtere hesten som blir bedømt. Dommeren legger også meget sterk vekt på rytterens sits, hender og holdning. Man rir først et individuelt mønster som kan inneholde, skritt, trav, galopp, holdt og rygging. Så kalles alle deltakere inn til så kalt "railwork", dvs vise alle gangartene ute på firkantsporet. Også denne klassen er en grei klasse å begynne med for de aller fleste ryttere og hester.

Western Pleasure
Denne klassen er egentlig en ren gangartsprøve. Dommeren vil se en skritt som er vegvinnende men rolig, en korrekt firtaktig trav og en tretaktig galopp. Hester med urene gangarter gis normalt ikke noen plassering. Hestene i klassen vises sammen under rytter i skritt, jog (trav) og galopp på en forholdsvis løs tøyle og i riktig form, dvs en så flat overlinje som mulig. Hester som går bak hånden eller har for lav hodeholdning diskvalifiseres. Det hele foregår langs firkantsporet i et rolig tempo. Det er ikke lov legge inn volte, men man kan passere andre ryttere hvis man greier det uten å forstyrre. Til slutt pleier dommeren å be om å få se hver enkelt rytter gjennomføre en rygging. Western Pleasure er den klassen de fleste debuterer i.

Trail
Trail er en morsom klasse som mange nybegynnere finner spennende. Hest og rytter skal passere et antall hinder på banen. Hindrene skal symbolisere hinder man kan støte på i skog og mark, slik som en grind, bru, stokker, men ikke hinder som skal hoppes over. Andre "hinder" kan være noe slikt som å ta på og av en raslende regnkåpe sittende på hesteryggen, ta en avis opp fra en postkasse, bla i den og legge den på plass igjen, flytte en skramlende kjettingstump fra et tomt oljefat til et annet, osv. Banen skal bestå av 6 – 10 ulike hinder og alle gangartene skal vises. Obligatoriske hinder er rygging i mønster (eks. U, V eller L), skritt, jog (trav) eller galopp over stokker (bommer) og grind. Grinden skal åpnes, passeres og stenges fra hesteryggen uten at rytteren må slippe grepet om den en enste gang. Her bedømmes hestens lydighet, intelligens, samarbeidsvilje og attityde mot de ulike hindrene. Den skal på en rolig og avbalansert måte svare på rytterens signaler. Det er ikke tillatt å berøre hesten eller snakke høylytt til den inne på banen. Norsk Araberhest Forening har en bok om trening til denne klassen, TRAIL av Berit Hallan.

Western Riding
Her er kravene til hest og rytter adskillig høyere. Western Riding er en klasse som i hovedsak inneholder mønster med opp til 8 flyende galopp ombytten. Skritt, jog, holdt, rygging og passering av bommer inngår også i mønstret. Dommeren vil se en ekvipasje som på et mykt og rolig vis gjennomfører mønstret med så umerkelige hjelper som mulig.

Reining
Dette er westernridningens dressurmønster. Det finnes i regelboken et antall (10) mønster. En time før start får rytterne oppgitt hvilket mønster som dommeren vil se denne dagen. Et mønster inneholder et utvalg av store og små volter i galopp, galoppombytten, raske stopp ("sliding stops"), raske vendinger ("roll backs") og piruetter ("spins").
Dommeren legger vekt på at mønsteret utføres nøyaktig, med mykhet, smidighet, en viss fart, og minimale hjelpere fra rytterens side.


Dette er i store trekk klassene man kan treffe på under et stevne i Norge. I tillegg finns noen rene fartsgrener som skal ris på tid, bl.a Polebending(slalåm mellom 6 oppsatte påler i en rekke) og Barrelrace (tre tønner som skal rundes etter et spesielt mønster).

I utlandet har man også grener med buskap.
En populær gren er Cutting som innebærer at hest og rytter skal skille et dyr fra en flokk kalver som befinnes seg i ene enden på arenaen. Dette ene dyret skal holdes separert fra den øvrige flokken i en viss tid. Rytteren får på ingen måte hjelpe hesten med jobben, den skal helt og holdent jobbe etter sin e gjeter-instinkter og avskjære hvert forsøk fra kalvens side om å komme seg tilbake til flokken. Den skal i det nærmeste "forutsi" kalvens neste trekk og som et speilbilde følge dens bevegelser. En fremgangsrik cuttinghest må ha en stor del "cow-sense" dvs gjeterinstinkt, dette finnes renavlet innen visse blodslinjer hos den amerikanske Quarterhesten, men finnes også hos Paint, Appaloosa og Arabere. Det kan også til en viss grad trenes frem hos de fleste hesterasene. Roping er en gren hvor rytter skal kaste lasso og fange en kalv, stoppe hesten og hoppe av (mens hesten holder repet stramt og kalven fast) og binde sammen alle beina på kalven. Dette er en tidsgren. Dummy-roping er samme gren men med en "dukkekalv" som trekkes på en anordning etter en bil. Altså en "human" utgave. Working Cowhorse er en klasse som består av to deler, først ris et reiningmønster, så slepper man inn en kalv på arenaen som hest og rytter skal drive etter et spesielt mønster.

Alle westerngrener som innebærer bruk av buskap er forbudt i Norge.

Mvh Line.
Gå til toppen av siden

Mocca21

» VIP

Innlegg: 408

Skrevet - 22/06/2006 :  14:11:03  Vis profil  Svar med kopi av melding
hehe.... der fikk vi svar... hehe :)
..Når du forlater noe så vakkert, er det vanskelig å ikke snu seg to ganger..
Gå til toppen av siden

Horton & Renate

Norway
Innlegg: 2364

Skrevet - 22/06/2006 :  23:09:01  Vis profil  Svar med kopi av melding
Jepp takk for svar

Der fikk jeg litt å tygge på tenker jeg

Men hvordan er det å starte western ifht. lisens, tilknytning til NRYF osv -eller enklere sagt: hva trenger man av evt. medlemsskap, kurs e.l. for å kunne starte?

"It’s really amazing what a horse will do for you if he understands what you want. And it’s also quite amazing what he’ll do to you if he doesn’t."

Bill Dorrance

Gå til toppen av siden

Cowgirlchris

» VIP

Norway
Innlegg: 1568

Skrevet - 23/06/2006 :  00:00:01  Vis profil  Besøk %s1%s hjemmesideCowgirlchris  Klikk for å se %s1%'s MSN Messenger adresseCowgirlchris  Svar med kopi av melding
Du trenger å være tilknyttet en westernklubb, kort sagt.
www.wran.no finner du liste over de klubber som pr. idag er tilknyttet WRAN.
Heggedal eller Drammen er vel ditt nærmeste valg vil jeg tro..

Om du surfer litt på siden til WRAN vil du finne endel nyttig å få med seg med tanke på neste års stevnesesong.

Klubbene arrangerer vanligvis klubbstevner og kurs så du får trent og prøvd deg litt. Klubbstevner er uhøytidelige og det kreves ikke noe spesielt utstyr for å få starte. Dommeren går også igjennom alle klassene før hver start og forklarer hva man skal gjøre og hva dommeren ser på i den enkelte klassen. Trygt, greit og moro å delta!

Gleder meg til å se deg på stevne! *to tomler opp!*

Line.
Gå til toppen av siden

Horton & Renate

Norway
Innlegg: 2364

Skrevet - 24/06/2006 :  12:54:10  Vis profil  Svar med kopi av melding
Kopi av melding:
Gleder meg til å se deg på stevne! *to tomler opp!*


Takk for det Line, så får vi bare se om Renate er tøff nok til å konvertere da

"It’s really amazing what a horse will do for you if he understands what you want. And it’s also quite amazing what he’ll do to you if he doesn’t."

Bill Dorrance

Gå til toppen av siden

Bea

» VIP

Norway
Innlegg: 1100

Skrevet - 24/06/2006 :  18:12:28  Vis profil  Besøk %s1%s hjemmesideBea  Svar med kopi av melding
åjoda, det tør du :p
Jeg kommer i sommer, og drasser med meg sal og utstyr, så kan horton bli cåbbåy hest :D


Gå til toppen av siden

Horton & Renate

Norway
Innlegg: 2364

Skrevet - 25/06/2006 :  18:21:11  Vis profil  Svar med kopi av melding
Kopi av melding:
åjoda, det tør du :p
Jeg kommer i sommer, og drasser med meg sal og utstyr, så kan horton bli cåbbåy hest :D

Opprinnelig postet av Bea



Jepp

"It’s really amazing what a horse will do for you if he understands what you want. And it’s also quite amazing what he’ll do to you if he doesn’t."

Bill Dorrance

Gå til toppen av siden

Marianne S

» VIP

Innlegg: 50

Skrevet - 25/06/2006 :  21:12:55  Vis profil  Svar med kopi av melding
Heng deg på til Drøbak da vel!!
Jeg kommer til å ri for Madeleine Stiwing i vinter, så jeg satser på at det blir noen turer over fjorden. Heng deg på Renate, det er kjempegøy!

Marianne
Gå til toppen av siden

Horton & Renate

Norway
Innlegg: 2364

Skrevet - 25/06/2006 :  22:17:51  Vis profil  Svar med kopi av melding
Kopi av melding:
Heng deg på til Drøbak da vel!!
Jeg kommer til å ri for Madeleine Stiwing i vinter, så jeg satser på at det blir noen turer over fjorden. Heng deg på Renate, det er kjempegøy!

Marianne

Opprinnelig postet av Marianne S



Da regner jeg med at jeg allerede er skrevet opp
Er med jeg- blir kjempegøy

"It’s really amazing what a horse will do for you if he understands what you want. And it’s also quite amazing what he’ll do to you if he doesn’t."

Bill Dorrance

Gå til toppen av siden
  Tidligere emne Emne Neste emne  
 Nytt emne  Svar på emne
 Skrivervennlig versjon
Snarvei:
 Image Forum 2001 This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.