hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund! - "nye gamle" måter å trene på....
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Ridegrener
 Dressur
 "nye gamle" måter å trene på....
 Nytt emne  Svar på emne
 Skrivervennlig versjon
Forfatter Tidligere emne Emne Neste emne  

Kajsa

» VIP

Innlegg: 767

Skrevet - 20/08/2003 :  21:54:02  Vis profil  Besøk %s1%s hjemmesideKajsa  Svar med kopi av melding
Hører (dvs leser) ofte om lang tøyle dressur, barokkriding, akademisk ridning osv, og ser at det av og til er oppe til debatt her. Det jeg lurer på i dag () er:

Kan de av dere som holder på med "andre" former for dressurriding/trening fortelle litt om hva dette er, og hvilke erfaringer dere har gjort?

Hvilke trenere finnes i de ulike "grenene", hvordan utdannelse/erfaring har disse, og hvor finner man dem?

Hva oppnår man med de ulike treningsformene i forskjell til "vanlig" dressurriding?

Fint om noen føler seg kallet til å svare på dette - det kan da umulig være bare meg som er nyskjerrig?

Jeg har ikke helt idé om hvilke treningsformer som finnes der ute, så om du trener noe jeg ikke har listet opp, så versgo` å fortelle ;o)

Destrier

Norway
Innlegg: 508

Skrevet - 20/08/2003 :  22:45:48  Vis profil  Besøk %s1%s hjemmesideDestrier  Svar med kopi av melding
Godt spørsmål! Flott at dere ønsker å vite mer om dette!

Imidlertid er dette svært omfattende og store temaer, da den klassiske dressuren grovt sagt startet i antikken og går frem til i dag. Dog med perioder imellom hvor det ikke har skjedd så mye utvikling, etterfulgt av perioder hvor det har skjedd mye.

En kort oppsummering:
Klassisk ridning, eller klassisk ridekunst, er slik ridning man finner på f.eks. Spanske Rideskolen i Wien. Denne er bygget på tradisjoner som går tilbake til Barokkens mestere, spesielt Gueriniere (ca 1733).

Lange tøyler er en egen sidegren av den klassiske ridekunsten, som blir utøvet blant annet på den Spanske Rideskolen i Wien. Denne metoden kalles for 'wiener-metoden', og går ut på at man arbeider hesten i alle gangarter og 'skoler' tilhørende den høyere skolen - men fra bakken - og på en ca 6,5m lang tøyle. Ingen innspenninger eller gjord hvor tøylen går gjennom. Dermed har samme tøylehjelpere som når man rir. Lange tøyler dressur er regner for å være den vanskeligste og mest forfinede delen av den klassiske dressuren. Kort sagt, går det ut på å bruke så lite hjelpere at vekt og sjenkel er overflødige, resultatet er da at man står igjen på bakken.

Barokk-ridning baserer seg på den ridekunsten som ble utført rundt omkring på de forskjellige rideakademiene i Europa under Barokken. Spanske Rideskolen er et av få rideakademier som fortsatt eksisterer, og hvor de arbeider etter Gueriniere's lære. I dagens barokk-ridning fokuserer man mye på å gjøre hesten holdbar og løsgjort. I motsetning til hva som var praksisk i Barokken, kan man i dag bruke alle slags hesteraser til slik ridning, under Barokken ble det så å si benyttet Spanske (Iberiske) hesteraser. Til de Barokke hesterasene som vi har i dag, hører P.R.E. Lusitano, Berber, Lipizzaner, Kladruber, Frieser, Fredriksborger og Knabstruper. Disse rasene er dem som har naturlig talent for den høyere skolen, d.v.s. øvelser over marken. Slike øvelser kan man som kjent se på Spanske Rideskolen, både i Wien og Jerez (Spania), samt i Portugal.

Videre, så er det vanlig i den klassiske dressuren å arbeide hesten for hånd. Mye av innlæringen av nye øvelser, spesielt piaff og passage - skjer for hånd. Sammen med løsgjørende arbeide (f.eks. versader).

Prinsippene for øvelsene som utføres er de samme, enten man arbeider dem fra ryggen eller fra bakken. Mange av disse øvelsene finner man igjen i dagens konkurranse-ridning, og det er flere konkurranse-ryttere som benytter de gamle klassiske treningsformene i den daglige treningen. En som benytter de gamle prinsippene kalles ofte 'en tenkende rytter'. Dersom alt annet er likt, vil selvsagt en tenkende rytter være klart overlegen en 'ikke tenkende'.

Personlig, har jeg holdt på med dressur-ridning i mer enn 20 år. De siste 3 årene (ca) har jeg arbeidet etter de gamle metodene, som beskrevet av de gamle mesterne i bl.a. barokken. Innen 'vanlig' dressur, er jeg autorisert som dressurdommer.

Målet er å 'lage' en god ridehest, som er løsgjort og holdbar. Ved siden av dette, skal den gå øvelser tilhørende den høyere skolen.

I den klassiske ridekunsten ligger det mye horsemanship. Da man arbeider mye ut fra hestens naturlige forutsetninger, spesielt når man kommer til den høyere skolen. Hester er forskjellige, og man skal forsøke å 'lese' ut fra hesten hva den har talent for, og arbeide frem dette hos den. Når det gjelder øvelser tilhørende den høyere skolen, skal hesten få velge sin egen 'air'. Det er opp til treneren å 'spotte' dens talent, og utvikle dette. Begynnelsen av treningen er lik som for en 'vanlig' dressurhest, bare at samling blir plassert først på utdannings-stigen. Hvilket ikke er noe spesielt revolusjonerende, da samling jo er 'alt annet til sammen' alikevel - så det spiller ingen rolle om man plasser den først eller sist.

Mye mer kan sies om dette, da emnet mildt sagt er enormt. Men her er altså en begynnelse. Spør og grav dersom det er mer du lurer på.

Når det gjelder trenere, så finnes det flere. Mer om disse finner du på sidene www.klassiskdressur.com og www.barokkridning.no





Hilsen Destrier
Gå til toppen av siden

Kajsa

» VIP

Innlegg: 767

Skrevet - 26/08/2003 :  21:39:04  Vis profil  Besøk %s1%s hjemmesideKajsa  Svar med kopi av melding
Tusen takk Destrier, for et langt og informativt svar :o)

*bittavbasillenkajsa*
Gå til toppen av siden
  Tidligere emne Emne Neste emne  
 Nytt emne  Svar på emne
 Skrivervennlig versjon
Snarvei:
 Image Forum 2001 This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.