hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Generelle forum
 Generell ridning/trening
 Ri hesten bak loddplan i en dyp form.

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
Oslojente Postet - 26/08/2004 : 11:54:10
Jeg vet at dette er et tema vi har diskutert før,og at ingen her på forumet har vært enig med meg i at man i en dyp form bør ri hesten bak loddplan.
Leste i dag et svar fra Jacob kielland,der en jente spør om dyp form.Håper dere som sier at hesten ALDRI skal ris bak loddplan leser det svaret,og ser hva han mener om saken.
14   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
R.I.P. Postet - 06/10/2004 : 21:43:24
Nå er det dessverre slik at jeg ikke orker å lese alt som er skrevet, så det kan hende det jeg skriver nå er skrevet før...
Det er flere måter for en hest å gå bak loddplan på: Du har den runde fine formen der hesten går dypt nede med bakbeina godt innunder seg. Så har vi den der hesten praktisk talt går under bittet... For hesten er det en lett måte å løse det den kanskje kaller tungt arbeid på, men for rytter og de som ser på blir det helt feil.
Og når vi snakker om instruktører som mener forskjellig, det finnes ingen fasit på hvordan du SKAL ri, du har bare det som heter du SKAL IKKE. her vil jeg si at du skal ikke ri hesten under bittet....
Nickeline Postet - 30/09/2004 : 22:43:01
Jeg jobber også hesten dyp og lav bak lodd.
Har et bilde på VIP'en som jeg jobber med hesten dyp,dette er oppvarming i trav,i meget lavt tempo og hesten er ikke samlet.
Hvis dere ser hvordan hesten jobber med ryggen og går avslappet i nakken uten underhals,hva mener dere er så skadelig med det?
Hva bør jeg gjøre annerledes?
Finnskoghuldra Postet - 16/09/2004 : 04:41:35
Min erfaring med nesen bak loddplan, er spesielt i volter. Da lar du hesten jobbe seg selv fram når den er i arbeid. Man bruker halvparader for å la hesten samle seg (gå lenger innunder seg med bak bena og bli bakhjulsdreven). Du tvinger ikke hesten til å komme til dette punktet, men med aktiv jobbing med halvparader og volte arbeid, får du hesten til å komme i denne formen. Man jobber fram en form som er avslappende for hesten i halsen, men at den samtidig må jobbe. Men det forutsetter at du har en hest som klarer å slappe av når den går i dyp form. Det vil si ikke bare knekk i nakken, men en dyyyyp fin form. Du kan selvfølelig tvinge hesten i denne formen, men det beste må jo være å jobbe aktivt får og få den. Dette er jo en jobbform som hesten utfører naturlig hvis man jobber riktig. Dette er av min erfaring en flott mykgjørende øvelse for de øvelsene vi krever i dressur.
Skogstroll Postet - 29/08/2004 : 12:22:55
Kjenner igjen mange av disse eksemplene ja..
Nesten skummelt å se hvor mange "samlede" hester som egentlig bare går og ødelegger seg selv.
Destrier Postet - 28/08/2004 : 20:41:00
Hva skjer før presset forsvinner da? Hvor lenge mener du man skal ri slik før det forsvinner? Og hvor lang tid tar det før det oppstår skader?

Greia er den at det er fullt mulig å få hesten til å areide godt gjennom over ryggen, og i en dyp og lav form UTEN å behøve å ri den bak loddplan. Men som sagt tidligere, om du gjerne vil gjøre det - så værsågod for meg.

Tilbake til 'med nesen godt bak lodd-plan': Jeg tror slike setninger 'skaper' ryttere som sitter og arbeider alt for mye med hånden, uten å arbeide hesten nok bakfra (slik at ryggen kommer med).
Greit nok at det kanskje finnes noen ryttere som klarer å ri hesten bak loddplan uten at den får skade (på det nevnte seminaret ble det også nevnt eksempler på hva som eventuelt ikke var så 'farlig', men det er neppe mange som rir slik. De langt fleste blir sittende og ri med 'bakover' hånd. Derfor mener jeg slike setninger er veldig farlige - fordi mange tror dette er en kjekk snarvei til å kunne ri hesten 'gjennom'.

Oslojente forteller at hennes trener forteller at hennes trener vil at hesten skal arbeide 'godt bak loddplan' fordi dette utvikler hestens ryggmuskulatur.

Her er et referat fra et tilsvarende foredrag som det som ble holdt her i Norge (samme person). Hensikten med foredraget var å fortelle hvorfor den gamle klassiske ridningen (med nesen 'ned og fram') er rett, og hvorfor den 'moderne' (bak loddplan) er feil. Han forteller blant annet:

'The long back muscle of the horse, an animal designed to run, is not suitable for carrying a rider.'

'If the rider uses too much hand and bends the horse’s neck actively, the horse curls up or lean son the bit'.

Osv. Dere som virkelig er interessert, kan lese mer om dette i den følgende linken:

http://www.schleese.com/editorial/articles/Functional.html

Muskulatuen er selvsagt med på å bære ryttervekt, men den kan ikke gjøre dette helt alene, og spesielt ikke om det er snakk om en utrent hest eller unghest.

Ser også at Oslojente i det siste innlegget kun snakker om å arbeide hesten i en lav form, og dette er selvsagt helt korrekt. Det er 'godt bak loddplan' som lett blir veldig feil. Under praktisk trening hender det selvsagt av og til at hesten dropper balansen, og kommer midlertidig bak loddplan - og dette er ikke skadelig såfremt man klarer å gjenopprette balansen relativt snart. Jeg går ut fra at alle er klar over at ryttervekt forstyrrer hestens balanse, og at det er nødvendig å rette til denne balansen for at hesten ikke skal pådra seg belastnings-skader.

Oslojente Postet - 28/08/2004 : 08:03:01
Jeg har også ridd for en anerkjent trener innen klassisk,og diskutert temaet med han.
Og i følge han blir det et enormt press på de øvre nakkevirvler hvis du rir med nesa bak lodd,men at dette presset forsvinner i det du lenger hesten over manken og lar den bli rund,og jobbe med alle musklene i ryggen (vi snakker selvfølgelig om en lav form) Men at man ikke vil anbefale sånn ridning fordi de fleste av elevene/rytterene ikke vil kjenne om de rir med press i nakkevirvler eller ikke.
Jeg er også av den oppfattning at man må bruke grunnprinsippene fra klassisk dressur for å få det vakkert.Det er ingen problem å få en hest til å gå et brukbart program og plukke poeng,men vakkert blir det IKKE.Det tar litt lenger tid å komme til målet,men når du først er der,blir det flott å se på.
Destrier Postet - 28/08/2004 : 07:18:49
Det stemmer at hesten må gå i en høyere form dersom den ikke skal være bak lodd. Årsaken til dette, og fordele det skaper er mange. Under trening skal man selvsagt variere mellom høy og lav (Opp og fram / ned og fram).

Vi kan sikkert diskutere dette i måneder uten å bli enige om noe annet enn at vi er uenige, så derfor får du bare fortsette å ri hesten på 'din' måte, og så får jeg gjøre det på 'min'.

Å ri hesten bak lodd er iallefall ikke klassisk korrekt, og i den klassiske dressuren finnes metoder som er gjennomprøvd og bevist som holdbare gjennom at de har overlevd i flere hundre år.

Gjennom historien har man hatt flere tilløp til å ri hestene bak lodd, men disse treningsformene har aldri vist seg å holde i lengden (med de dukker opp fra tid til annen).

Å gjøre det på den klassiske måten, er nok ikke den enkleste veien å gå, og heller ikke den raskeste - men den har vist seg å være mest effektiv på sikt.

Jeg er enig i at noe av det som står på den siden jeg linket til, er litt overdrevet - men spørsmålet var 'hva er bak loddplan', og siden gir et bra svar på hva dette er.

Rapporten som jeg henviste til derimot, er som sagt laget av Tyske forskere og veterinærer (fra Warendorf i Tyskland), og beviser ganske tydelig hvilke skader som oppstår når man rir hestene bak loddplan. Dette fordi det oppstår et stort trykk rundt de øverste nakkehvirvlene. Det er m.a.o. bevist at dette er skadelig (arrvev). På seminaret det henvises til, ble det opplyst hvor mange tonns trykk den øverset nakkehvirvelen ble utsatt for, husker i farten ikke hvor mye, men det var ganske betydelig, og ikke vanskelig å forstå at vevet rundt da ikke holder.

Desverre, men inntil det kommer dokumentasjon på det motsatte (d.v.s. noe som beviser at den rapporten er feil), vil jeg ikke endre min holdning vedrørende denne saken. At mange 'gode' ryttere rir slik, eller at en 'ekspertkommentator' på Hest.no forteller at man skal gjøre det - er ikke godt nok for meg. Da får dere heller se på meg som sær...
Oslojente Postet - 27/08/2004 : 21:28:48
Destrier.

Nå er det vel ingen som anbefaler å pakke hesten sammen i en dyp form,la den gå på forparten,med ryggen ned og gå bak lodd? Og de linkene du viser til er det jo ikke en hest som går frem og bruker seg.
Det man snakker om er å ri hesten dyp og rund med skikkelig aktivitet i bakbena.Det sier seg jo selv at det du tvinger hesten inn i,vil du få det igjen i koder bak som ikke tråkker skikkelig gjennom.
Vi snakker om en hest som jobber skikkelig fra bakparten,hjuler over skulderen,hever ryggen og blir rund samt lenger seg over nakken.Du vil da se en hest som jobber godt,halsen er avspendt.luftrøret ligger fritt (det ser du på at den er "tredelt).
For å få hesten til å bli rund og dyp og jobbe med skikkelig med ryggen,må den gå med nesa bak lodd.Hvis ikke må du jobbe hesten i en høyere form.
Men jeg er helt enig med deg i at de fleste ikke klarer å kjenne forskjell på når den går riktig og når den går på trynet,med spent nakke og forhindret fremdrift bak.
Men når dette gjøres riktig er det ikke skadelig
Guro Postet - 26/08/2004 : 23:38:16
Destrier: lange informative linker Litt sent på kvelden så jeg har bare skummet dem, men det hjernen min har klart å få med seg virker interessant...Med andre ord, lese mer i morgen.

Unnskyld avsporingen, men det som diskuteres i denne tråden er ikke noe jeg innehar evner eller erfaring til å uttale meg om.

Guro
Destrier Postet - 26/08/2004 : 22:01:36
Les mer på de følgende linkene:

Hva:
http://www.kahlin.net/noir/dressyr/rollkur/rollkur.php

Bak vertikalen (bak loddplan)
http://www.kahlin.net/noir/dressyr/rollkur/behind_the_vertical.php

http://www.kahlin.net/noir/dressyr/rollkur/midline_vertical.jpg

Dere kan lese artikkelen og selv vurdere hvor 'bra' dette er.
Dette webstedet har ikke med noe om den forskningsrapporten som jeg henviste til lenger opp.

Men det er desverre mange rundt omkring som rir på denne måten ja.

Ann Cecilie Postet - 26/08/2004 : 19:09:34
Er overhodet ingen dressurekspert... så jeg skulle så gjerne hatt en forklaring på hva bak loddplan vil si

Destrier Postet - 26/08/2004 : 18:09:48
Å ri hesten ned og frem i en dyp lav form, hører med til enhver oppvarming, det håper jeg alle er klar over.

Men jeg må si at jeg gremmes når jeg leser 'med nesen godt bak lodd-plan'. Alt det andre som skrives stemmer, med unntak av nettop denne setningen.

Ser at det refereres til Tysk forskning. Det er litt pussig, at det er nettop Tyske forskere som har bevist hvorfor det er så feil å ri hesten bak loddplan, noe som foredragsholderne på det nevnte forumet såvidt kom inn på - skulle gjerne hørt dem fortelle mer om akkurat dette, da det virker som det er mye uvitenhet rundt nettop dette temaet.

Jeg vet også at det er flere kjente trenere som sverger til denne treningsformen, og det vil følgelig være en del som hiver seg på i tro at det er en god løsning. Spesielt etter å ha lest 'ekspertsvaret' til Hest.no

I den gamle klassiske dressuren er man nøye med å få hesten til å strekke overlinjen gjennom å ri den ned og frem, og så sørger man for å aktivisere den bakfra og frem til hånden. Samtidig arbeider man med å gjøre den smidig og løsgjort i både overlinjen og sidene. Og, man arbeider med å flytte vekten bakover, slik at hesten går i balanse. Et sikkert tegn på at hesten går i ubalanse (på framparten), er at hesten går bak loddplan. Hvor mange av leserne som leser dette innlegget er i stand til å se forskjellen?

Det finnes INGENTING som tilsier at det skal være nødvendig å ri hesten bak lodd for å få den løsgjort, derimot har Tyske forskere kunnet bevise trykkskader i og rundt nakken, med etterfølgende arrvev - som aldri blir like elastisk som det var før. Stivhet i nakke forplanter seg, først til kjeve og underhals, deretter bakover til hestens hofter. Så kan man spørre seg hvor bra dette er.

Men dere får bare holde på å ri hestene deres bak lodd, det er deres hester. Og som han Tyske forskeren/veterinæren uttalte på forumet det henvises til: Bare fortsett, det er slik ridning som gjør at jeg kan kjøpe dyr vin eksempelvis (for han behandler selvsagt disse, og tjener masse penger på det).
munti Postet - 26/08/2004 : 14:27:08
Har sett Andreas. H. og Cavan på oppvarmings banen
Cavan ble varmet opp på denne måten


Munti
munti Postet - 26/08/2004 : 14:20:48
Det funker det
Har snart en GP hest som blir varmet opp på denne måten hvær dag
(nesten hver dag da)

nigen problemer med att den går under loddplan når jeg ikke ber om denne dype formen

Hesten min trives veldig bra med dette og er myk og fin

Hilsen munti

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,55 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2024 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.