hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Generelle forum
 Natural Horsemanship
 Oppgaver og trening.

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
Tassen4Ever Postet - 28/09/2008 : 15:40:09
Slik jeg ser det er NH ren "fornuft" i mine øyner, men jeg lurte på om vi her kunne ha en liten debatt om forskjellige teknikker, diverse øvelser osv..

Hadde vært spennende med svar!:)
14   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
*Skogli_Western_Riders* Postet - 27/10/2008 : 16:45:19
NH eller naturlig hestehold kan være så mangt, alt etter hva folk legger i dette. Det behøver ikke nødvendigvis være horsemanship øvelser, men rett å slett at hesten skal ha det så naturlig og så godt som mulig. For noen hester er det å stå på stall i dårlig vær en lettelse, for andre kan det være et mareritt. Så hver enkelt hesteeier har sin måte og ta vare på hesten sin på, og så lenge hesten da har det godt, så er det det aller viktigste. At man vil hesten vel.

Men når det kommer til NH øvelser finnes det mange trenings metoder som både er omdiskutert og ettertraktet. Jeg mener at det finnes ingen ewgen fasit på hvordan man skal trene en hest, så lenge trenings metodene du bruker funker for deg og din hest. Jo flere trenere og/eller rideskoler man lærer av, desto flere trenings metoder vil man oppleve. Noen blir både forvirret og frustrert over at det finnes så mange forskjellige metoder og de aner plutserlig ikke hva som er rett eller hvordan man skal trene hesten. En ting som jeg mener er viktig her er at man bruker de øvelsene/metodene du føler funker for deg og din(e) hester, og tar det "beste" og mest "positive" i dine øyne, fra hver trener, og setter sammen til ditt eget opplegg. En trener kan ha mange gode metoder og øvelser, men ikke sikkert at alle er riktige for deg. Så plukk opp litt her og litt der, og lag ditt eget opplegg som du føler funker. Jo mer erfaring destod bedre trener blir du. Som sagt det finnes ingen eksakt mal på hva som er riktig trening av hester, men det viktigste er jo at det funker og at du og hesten har det bra sammen.

Selv bruker jeg en kombinasjon av Monty Roberts, Parelli og Ellen Ofstad sine metoder, og dette opplegge fungerer utmerket for meg her hjemme. Men jeg er alltid åpen for mer lærdom og nye trenings metoder.


Men de viktigste NH prinsippene mine er å jobbe på lag med hesten. Høre etter og lytte til hva hesten forsøker å fortelle meg med kroppspråket sitt, og bruke det bevisst i all min omgang med dem. Når hesten protesterer og viser motstand eller redsel i enkelte sammenheng, prøver jeg alltid å sette meg inn i hestens situasjon. Slik kan jeg ofte (ikke alltid) finne ut hvorfor hesten sliter slik den gjør. Hesten min, jeg ønsker at den skal være en god partner og venn som jeg kan stole på. At vi kan jobbe sammen og forstå hverandre så godt som mulig.
T. Boysen Postet - 26/10/2008 : 05:54:06
Tjahh - "sunt hestevett" er vel "stammora" til alle disse "metodene"....
Men det er klart at mange som skaffer seg hest har behov for å LÆRE seg å kommunisere med, håndtere og trene disse store dyra - "one way or the other".

Men det er ikke så mye "fancy" å skaffe seg rede på - bare man FORSTÅR sin hest, og bygger på det. JEG kan "skryte" av å ha over 40 års erfaring med hester, men så hadde jeg også svært GODE lærere på 70- og 80-tallet, da jeg selv var en uerfaren heste-elsker. Det er 25 år siden vi kjøpte vår første hest - og DET ble litt av en utfordring, siden hun var drektig, og føll var ventandes. Hadde ikke peiling på føll den gang - men "føllet" er i dag min "soulmate" gjennom 24 år, og vi "forstår hverandre" - ut og inn - og jeg kaller det "sunt hestevett" - "plain and simple"....

Og mine gamle hestelærere sa: "Se på aua på hesten først!" - Og DET har jeg lært mye av.

For et par år siden skulle jeg hjelpe min niese med å finne en ridehest, og vi "fant" en aldeles nydelig araber. Det var en "perfect match", og lykken var stor. Desto større ble tragedien, da hesten brakk et forbein - heeelt utrolig - på et flatt beite, og måtte avlives. Litervis med tårer rant - også fra mine øyne.
Og spørsmålet kom opp: "Ny hest - eller ingen hest noensinne...! Gamle Sunniva fungerte som "lappe-på-sorgen-hest", og så begynte jakten på en ny hest. Vi kjørte land og strand rundt, prøvde hester og sååå på hester, og "heldigvis" fikk jeg være med på turene. En hest var "perfekt dressurhest", men jeg nølte, da den ikke hadde noe "blikk" - den var FOR perfekt - nesten som en upersonlig motorsykkel. En annen viste seg å være dobbelthalt, så det i utgangspunktet ikke var lett å se at den var skadet i begge forbein. Så kom vi over en "beauty", som sjarmerte oss, både ved sin fasong, og ikke minst ved sitt "blikk". Prøvetid og senere kjøp har gitt min niese en "rampete sjarmør" - en hest som krever sin rytter, men som "ser på deg" med et blikk som viser at han "vet hva han gjør - og ER."

Hva man legger i begrepet "NH" er opp til hver enkelt - for MEG betyr det "å forstå" en hest.....
Frk Fryd Postet - 25/10/2008 : 14:31:08
Hvor mange "NH treningsmetoder" finnes egentlig?

Man har jo Monty Roberts sin Join-Up, Follow Up og trykk -og ettergift.
Så har man klikkertrening.

Hvor mange andre "metoder" finnes?
_Amanda_ Postet - 09/10/2008 : 17:18:20
mm. enig:)
Tinkalis Postet - 09/10/2008 : 12:21:12
Egentlig dominerer vi hestene våres hele tiden, i større eller mindre grad. Vi setter de på stall når vi ønsker, tar de ut igjen når vi ønsker, vi setter de i paddocker, beiter etc som vi ønsker, vi rir de slik vi ønsker.

Syns det er viktigere å se på metodene bak
_Amanda_ Postet - 08/10/2008 : 16:52:55
hehe... svarte egentlig på selve emnet... men litt dominerende er det jo, og for meg høres det ut som du er sikker på fremgangsmåten... altså, du dominerer jo når hesten følger deg. men det var bokstavelig ikke det jeg mente
Tinkalis Postet - 08/10/2008 : 00:35:33
Vblhoppa fulgte bare takta mi hun, og vi hadde det bare morsomt. Ikke noe press eller mas, bare noen oppmuntringer måtte til. Og fjordingen... fulgte også takta. Var bare ren tilfeldighet at jeg oppdaget at han faktisk fulgte min takt da jeg skulle leie han rundt på jordene med datteren min på ryggen. Så begynte jeg å "høyregaloppere" fulgte han etter, byttet jeg gjorde han det osv.
At dette er så dominerende ovenfor en hest skjønner ikke jeg, men var kanskje ikke dette du mente?
_Amanda_ Postet - 07/10/2008 : 21:37:34
natural horsemanship i seg selv er svært dominerende og man må aldri jobbe i vei med øvelser uten å være sikker på fremgangsmåten.
Tassen4Ever Postet - 04/10/2008 : 13:39:45
Så morro!:) Hehehe!
Har mye å prøve ut med gullet mitt nå:) Han dilter i alle fall glad etter meg, og prøver å herme så godt han kan=) Hihihi:)
Tinkalis Postet - 04/10/2008 : 13:05:18
Jeg gikk brudemarsj med varmblodshoppa jeg hadde. Hadde vært artig å tatt henne med opp kirkegangen en gang *ler* Helt i takt, et steg frem, samle beina, et steg frem, samle beina. Vi gikk synkront veldig ofte- veldig artig. Med fjordingen kan jeg ta både høyre og venstre galopp med når vi trener løst, ved siden av trav og ulike piruetter, sikk sakker etc. Da tar jeg første steg, og så gjør han det samme. Dette er morsom trening som fremmer samarbeid og forståelsen:-)
Tassen4Ever Postet - 02/10/2008 : 18:15:40
Selvsagt:)

I dag hadde jeg en koselig dag på beitet=) Jeg trente på det med at han skal følge etter meg (uten grime og leietau så klart - det er en "fri lek"). Han fulgte lydig etter om jeg gikk, jogget eller løp. Alltid var han RETT bak meg (vel, en halv meter bak).

Etterhvert gikk jeg bakover, og han rygget lydig.

Og så gjorde jeg noe jeg aldri har gjort før:) Nemlig å ta et overdrevent gigantisk steg rett til siden, og jammen tror dere ikke at hesten gikk til siden?! Joda, han gikk PERFEKT!<3 På første forsøk..


Jeg ELSKER hesten min!!<3<3<3<3<3
summer Postet - 30/09/2008 : 22:58:21
Jeg ville satt meg temmelig mye mer inn i hva join up er...enn å gå ut fra den forklaringen der og utføre noe sånt. Vær klar over at join up er en veldig dominerende adferd, og du bør vite hva du gjør, om du prøver på det ... Men søk på ordet og les MYE mer om det før du evt prøver.

Det er mye mer avansert enn hva som ble forklart her.....
Tassen4Ever Postet - 30/09/2008 : 21:31:16
Høres ut som en bra trening, det!:) Skal prøve det:D
mariakaogcindy Postet - 30/09/2008 : 11:45:31
Jeg har trent litt Join Up med mine hester Det vil si at du "jager" hesten fra deg stirr inn i øynene og da skal hesten følge synet ditt, til den vister signaler på at du er sjefen, som å la øret vare fokusert på deg, tygge og slippe som og munnen, senke hode osv.

Etter dette skal du få hesten inn til deg ved å kalle hesten inn, ved å snu skulderen mot og fjerne presset fra øynene, se på høvene til hesten feks.

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,14 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2024 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.