hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Generelle forum
 Høver og hovpleie
 Naturlig hestehold...?

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
sløstøsa Postet - 11/03/2007 : 14:03:31
Hesten har helt fra tidenes begynnelse levd i flokk, og har nesten vært i kontenuelig bevegelse. Matinntaket har vært gjevnlig i små mengder før ny bevegelse, eventuelt flukt. Bevegelse, mat, bevegelse, mat osv... Maten har den som oftest hentet fra bakken, noe hestens anatomi tilsir riktig.
Gjennom sine lange vandringer, fra sted til sted, har forskjellig underlag vært natulig for de sterke og sunne høvene. Hestene har beveget seg i alt fra fjellsider, med hardt stenete underlag til lek i vann og gjørme. Høvene har da fått den nødvendige slitasjen og det nødvendige vanninntaket de trenger for å fortsatt holde seg sterke.
Søvn har vært over små perioder fordelt over hele døgnet.
Pelsen har vært hestens temperaturregulerende overflate, og hjulpet den i all slags vær. Endten det vil si 30 minus eller 30 pluss, så har den regulert seg naturlig etter dette.
Hestens innstingt tilsir at den IKKE nermer seg huler og andre steder hvor villdyr kunne forekomme. Hesten har følt seg trygg på store oversiktelige sletter hvor den da har god oversikt over farer. Den har alltid letet etter hardt og godt underlag når den en sjeden gang har lagt seg ned. Dette fordi den da kan føle seg tryggere på å komme seg raskt opp ved en eventuell fluktsituasjon.

Hvorfor glemmer vi at det er dette som er hestens virkelige behov? Hvor vil hesten din trives...?
Tror vi at hesten har samme behov som oss?
15   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
Stjernekar Postet - 22/06/2008 : 23:24:10
Dette var et veldig godt innlegg! Har ikke vært her inne på flere måneder, så har ikke fulgt med på denne debatten, men ser den har skapt liv

Jeg vil bare fortelle litt om mine erfaringer om hestehold.
Håper dere vil ta dere tid til å lese det...

Jeg begynte som en helt normal hestejente. Hesten min sto inne, hadde sko, spiste av høynett, gikk med dekken og sto i en liten firkantet luftegård (til tider alene) Helt noermalt hestehold, tenkte ikke noe over det.
Så ble jeg kjent med andre som lærte meg om hestehold på en helt annen måte. Det var AKKURAT som det først ble fortalt her. Naturlig hestehold etter boka! Tilogmed bitt ble jeg motstander av.

Kjempe spennende å prøve å leve opp til det med sin hest, men erfarte etterhvert at det var vanskelig, så nå lever vi litt mere avslappet her...

Det vil si at vi lever på teorien med naturlig hestehold, så legger jeg til hjelpemidler etterhvert som det trengs.

Alle våres hester går på utegang. Jeg har prøvd boks på begge dølene i en måned og måtte gi opp med begge, de raserte boksene begge to.
Ingen bruker dekken. Ponnien kan stå på boks...

Vallaken går uten sko, og kommer aldri til å trenge det, men jeg må ri med bitt. Våres 2 års hingst ser ut som kommer til å trenge sko da han allerede nå viser tegn til å være sårbeint. Har vendt han til bitt fordi utstillinger krever det. Hadde sikkert fungert uten.

Jeg syns flokkliv er noe av det viktigste for hester, men jeg ser det at alle mine hester takler å stå alene i små perioder (liker ikke at de står ute alene over natta) og at de i perioder kan stå ved siden av hester og ikke sammen.

Hadde de trengt dekken hadde jeg brukt det, og hadde de trengt boks hadde jeg brukt det, men i grunnen ligger "naturlig hestehold"
Bomar Postet - 22/06/2008 : 17:11:37
Opp igjennom tuuusen av år har hesten levd i det fri. Tror at absolutt alle hester trivs på utegang med en flokk. Jeg fikk en nordlandshest når jeg var 10 år og sto på en stall der det var umulig med utegang....resultatet av det var en heste som begynte å "veve" i boksen..... Jeg har hesten mine ute hele året! De trives med dette og har det bra i det fri :) Jeg har et stort uteommråde med en kjeller under stallen som står åpent slik at de kan gå ut og inn som de vil. Jeg tar jo så klart litt mere hensyn til varmblodshesten og setter på dekken og har de inne på sklett/frys dagene siden dette er den hardeste påkjenningene fra naturen sin side.
summer Postet - 17/05/2007 : 14:36:20
pulsen finner du flere steder . rett under kneet på innsiden av freambeina, i det bakerste *søkket* er et greit sted og lete, for her er det vanskelig og kjenne pulsen, og er det kraftig puls her, er ting gjerne ikke helt ok. Samme sted på bakbeina, bare på utsien. Helt oppe under kneet.

Du kjenner også pulsen rett over koden, her er den mye lettere og kjenne, og bør kjennes uansett. . det er på samme sted, bare nede ved koden. Hvis du kjenner på inniden av koden, framfra og bakover, så er det litt sånn mykt buklete. Etter buklene, og litt over, der er pulsen. Samme på bakbeina bare på utsiden. Denne er tydeligere enn den lenger opp i beina, og bør kjennes veldig svakt selv med sko på. Bakbeina er det ikke sikkert man kjenner noe på.

Men det er IKKe noe galt om man kjenner pulsen i beina. Den er variabel fra hest til hest, og som med alt annet lønner det seg og finne normalen på sin hest. trening og stilleståing virker selvsagt også inn. Jeg har hatt min voksne hest med og uten sko, og fulgte pulsne hennes nøye for noen år siden pga borreliautløst forfangenhets anfall. og det er faktisk ikke stor forskjell i pulsen hennes med og uten sko.
frkelin Postet - 16/05/2007 : 23:31:51
Jeg er enig med deg, summer. Og jeg tror mange flere burde fulgt med så godt som du gjør på pulsen. Jeg er ikke flink til å kjenne etter pulsen - uten sko merker man det uansett - men jeg vil gjerne lære meg det. Hvor er det best å finne den? Jeg tror det sto et annet sted her nå men er for trøtt til å lete :-)
Å sko hesten kan gjøres på en måte som er mye bedre enn skrekk-eksemplene, selv om støtdemping og blodsirkulasjon er enda bedre uten. Endel veterinærer mener at hester som skos bør ha så lave hæler og lange stråler at strålen berører underlaget når hesten står på foten.
Endel smeder trimmer tilnærmet barfottrim og setter deretter på sko. Det eneste delen av barfottrim de ikke gjør er å lage mustang roll. Om hesten slutter å bevege seg uten sko er jeg ikke sikker på om det er noe bedre for blodsirkulasjonen enn om den går med sko - med en god trim og beveger seg masse.
Jeg personlig ønsker å holde min hest uten sko, men jeg har full forståelse for dem som finner andre løsninger. Det viktige er jo å ha bevisste valg, og kunnskap om ulemper og fordeler. Det som er fint nå er at det blir stadig tydeligere for flere at det er alternativer. Man bør ikke ha full tillitt til smeden sin uten å vite noe om hovfunksjon og fasong. Det finnes alternative sko i andre materialer, det finnes boots, det er mulig for mange med helt barfot. Det finnes stadig flere staller med alternative løsninger som kan la hestene være mer ute og minimalt inne alene i en boks.
Om man VET at det man gjør er skadelig for hesten sin og allikevel fortsetter fordi det er behagelig og hesten ikke blir ødelagt før om en stund - da er det ikke bra. Men det er de færreste. Og det kan gjelde VELDIG MANGE ANDRE ting ved hesteholdet enn hovstell.
summer Postet - 16/05/2007 : 21:41:11
Kopi av melding:
lurer på hvordan sømmene kan ha noe for hvormye blodsirkulasjon det er i hoven? hovedsaken må vel rett og slett være at skoen ikke er elastisk, vil


Det sier vel seg selv det, jo lenger bak du setter sømmer, og jo flere sømmer du setter, jo mer låser du hoven bak, hvor den utvider seg mest. Man kan få god bevegelse i hoven også med sko. (nei, selvsagt ikke like god som uten,men med riktig trim og uten sømmer bakerst, så går det faktisk fint med sko på også.

Ang blodsirkulasjon. Jeg har fulgt pukls i beina med *argusfingre* nå ved beitetilvenning. Hvordan forklarer dere at jeg har like god kontroll på pulsens forandring på den med og den uten sko ? Jeg har kunnet tolke gressets påvirkning på beina like godt på den med sko som den uten sko ?
matprat Postet - 16/05/2007 : 17:17:32
Kopi av melding:

og en ting til om skoing, nabostallen har en gjeng med islandhester som går barfot og på utgang og disse er veldig fine hester som fungerer med det. men alle som skal stå oppstallet der, MÅ ha hesten sin barfot. selvom den er 15 år og alltid hatt sko. så det ender med at om vinteren blir de ikke brukt, for det er for glatt og om sommeren går de som på stylter og har ingen steg igjen. dette syns jeg er feil. de får ordentlig stell for hun som eier stallen er barfottrimmer! merkelig a hun lar dem gå sånn..




Opprinnelig postet av jento




det ere vel forståelig, det er vel strengt tatt for å besyktte ehstene. en hest med sko har ikke like god kontroll over hovene sine og et spark som er ment som en advarsel kan fort bli et kraftig spark i skinka. Hester kan regelrett sparkeihjel hverandre. Med den ekstra vekten i enden av hoven (som hesten aldri vil kunne "trene"seg opp til å kontrollere fordi den ikke har noe muskeler i beinet fra kneet og ned.) vil hoven bli slengt noen ekstgra cm bak og et spark hesten kunen stoppet milimetre fra den andre hesten blir ikke lenger et varselspark. Så ejg forstår godt at denne damene krever at hester som står der må være barfote, spseielt på vinteren! der broddene kan være dødelige, for både mennesker og dyr.

lurer på en ting, blir ikek islandshestene ehller brukt om vinteren?
matprat Postet - 16/05/2007 : 17:08:04
[/quote]



og ang blodsirkulasjon og skoing. Det har faktisk endel og si hvordan sømmre blir plassert og hvordan trimmingen er utført under skone.



Opprinnelig postet av summer

[/quote]

lurer på hvordan sømmene kan ha noe for hvormye blodsirkulasjon det er i hoven? hovedsaken må vel rett og slett være at skoen ikke er elastisk, vil dermed ikke gi hoven mulighet til å "pumpe" blod. Selv med riktig trim vil man ikke få riktig bevegelse av hoven med sko på, dermed ikke optimalhovfunksjon som skikkelig blodomløp.
matprat Postet - 16/05/2007 : 17:04:33

[/quote]

Men hva skal jeg gjøre i forhold til boots frkelin, hesten min får fryktelige gnagsår av boots (trolig pga feil fasong og boots sitter ikke optimalt). Jeg har en dyktig smed, og sakte, men sikkert, så får hoven en rundere fasong, og ikke lang og smal med altfor lang tå slik han hadde da jeg kjøpte han.
Bør jeg da vente til hoven har en mer optimal fasong i forhold til boots?

Opprinnelig postet av rusket

[/quote]

Det finnes en type boots som man får støpt til hver enkel hov: skal se om jeg får lett opp forhandleren
LineWara Postet - 16/05/2007 : 12:32:48
næringsinnholdet i planter og gress kommer nok ann på hva slagt gress/planter det er, hvor det vokser, og klima rundt om i landet man bor...
her i trøndelag har vi jo gammel havbunn, eller enn slags jordtype som er full av mineraler og sånt.. og i vår har gresset kommet tidlig og vi har hatt en ganske fuktig vår, så alt grønt har spiret med gode forhold..
hesten min har veldi sterke hover, tok av vinterskoene for lenge siden, og dro rett ut å trente på grusveier, sandete asfalt og ridebaner uten tegn til sårbeinthet...
men etter at gresset kom, og han har fått spise gress/løvetann/kløver og sånt, i maks 20 min om dagen (ikke hver dag en gang..). han står i paddok uten gress om dagen, og hestene får høy der.. han har blitt øm i hovene, ikke mye, men nok til at han ømmer seg litt på grusveier, og han er litt mindre tent på sprangtreningene, liker ikke helt å ta av stort vis vi bommer på steget, han tar heller et halvsteg og hopper rett og og ned :p

så nå får han ikke spise noe serlig når vi er på daffetur etter trening og sånt...
summer Postet - 16/05/2007 : 09:56:18
Helt klart et intr tema. kanskje hun tåler det bedre når gresset er ferdig vokst ... jge ville ikke satt denne på et *nedspist beite* eller sånt iallfall ... når hun reagerer så kraftig spørs det om hun kan gå på noe sådd beite i det hele tatt . men utover i juli og august er iallfall gresset *snillere*, spesielt om et er høyt gress ...

Jeg har sluppet mine på beite jeg nå, og holder stadig øye med puls. noe økt puls nå som de har hatt fri pga jeg er syk, men overhodet ingen sårbeinthet, eller andre symptomer.
LineWara Postet - 16/05/2007 : 09:29:01
gresset som gror nå, så tidlig, er veldig, veldig kraftig og næringsrikt og egentlig ikke egnet som for til hest, pga veldig høyt næringsinnhold... det er faktisk så kraftig at hestene får svake forfangenhets-tegn, selv om de spiser lite...
det som vokser opp nå, er proppe fullt av næring som planten skal ha lenge (vis ingen spiser den da... :) og etterhvert som planten vokser, fordeles det vell i planten når den vokser, og litt forsvinner vell også :p

mamma er biolog og har prøvd å forklare meg det, men jeg kan ikke forklare like bra som henne... :p

men hvertfall så er nye skudd utrolig kraftig, og hestene kan lett bli øm i hovene av det, og spiser de masse, kan det utvikle seg til forfangenhet...
kan være lurt å holde hesten unna gresset til senere tror jeg, spesielt vis man har hest uten sko, for da merker man bedre at de blir øm...

min er blitt ømmere på grus i det siste, og han går i paddok uten gress, men jeg bruker å ta han med på leietur / barbak skrittetur etter trening, og da får han spise litt gress her og der... max 10-15 min, men nok til at han ømmer på grus... :/
frkelin Postet - 15/05/2007 : 18:56:17
Det virker sånn, i fjor fikk hun veldig forsiktig tilvenning med bare en times gressing pr dag og ofte ikke så mye engang og det gjorde henne litt øm. I år var det ikke så mye gress hun fikk den ene dagen og jeg merket forskjell flere dager etterpå. Ikke mye, men siden jeg kjenner hesten merket jeg at hun ikke var helt seg selv.
I fjor sluttet hun å være sårbeint et stykke ute i juni så jeg får se an og prøve meg frem. I fjor skjønte jeg ikke hva som var galt så jeg brukte henne bare mindre men hun fikk jo gress fra slutten av mai.
Jeg merker jo alt etter 1-2 døgn om hun blir sårbeint så da får jeg evt utsette tilvenningen og heller vente en stund til. Jeg er overrasket over at jeg merker det etter såpass lite gress. Hun har aldri hatt forfangenhetsproblemer, er ikke overvektig og har alltid gått på beite om sommeren. Jeg håper det hjelper på sukkerinnholdet i gresset når det begynner å være stabilt varmt over 15 grader hele døgnet, jeg har hørt at temperaturen påvirker sukkerinnholdet.
Jeg synes dette er veldig interessant i forhold til dem som ikke får barfot til å fungere om sommeren, eller dem som får veldig sårbeinte hester når de settes på beite uten sko.
I tillegg har man alle som bare gir hesten for mye kraftfor, sukker, melasse og godis hele året og dermed holder hesten sårbeint.
summer Postet - 14/05/2007 : 22:55:16
skal du vente med å la henne spise gress, må du nok vente mye lenger enn juni, det er fortsatt mye ferskt ress i juni. Blir hun sårbeint av veldig forsiktig tilvenning også ?
frkelin Postet - 14/05/2007 : 19:20:52
Det er helt klart flere ting enn trimmen som må stemme for at en barfothest skal fungere.
I fjor på denne tiden ble hesten min uforklarlig sårbeint. Ikke veldig masse, men nok til at hun ikke ville trave på grus og helst bare ville skritte på mykt underlag, skog og jordbunn.
Først nå har jeg forstått den sannsynlige sammenhengen; hesten min elsker det første nye gresset om våren og jeg lot henne gresse deler av dagen i mai ifjor. Ikke veldig mye, kanskje en snau time pr dag. I år har jeg endret foret hennes slik at hun ikke får kraftfor og jeg lar henne IKKE gresse.

Ved en missforståelse var hun ute på beite 3-4 timer for litt over en uke siden. Etter det likte hun ikke å gå på grus igjen og hun mistet fremdriften og var ikke sprek slik hun pleier. Med andre ord - litt sårbeint. Idag var hun sitt gamle jeg igjen, etter en drøy uke på bare høy, speedy-beet og vitaminer - uten gress! Jeg tror jeg skal vente minst frem til juni med å la henne gresse mer. Så lenge jeg er veldig påpasselig med dietten hennes gallopperer vi på grusveiene uten problemer!
Sålenge hesten gikk med sko merket jeg aldri noe til slike ting. Uten sko merker man ALT som skjer utrolig tidlig. Det kan være en stor trygghet i forhold til f.eks akutt forfangenhet, men det krever at man er veldig bevisst og tar alle signaler på alvor og finner løsninger.
farris Postet - 14/05/2007 : 19:02:39
Takk for et vettugt svar frkelin :)
Jeg er helt enig.
Jeg hadde skrevet under på ei kjøps kontrakt der jeg var forpliktet til å holde hesten uskodd!! men jeg går neiggu ikke passiv å ser dyr har det vondt å venter på at det skal gå over.Hesten min den gang ble som sagt 100%frisk og kjempe sprek takket være kjempe flink hovslager(som også er utdannet innen barfotbeskjæring)Han fikk det bedre med sko men jeg mener ikke dermed at alle hester MÅ ha sko fordi det ikke funket på min hest

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,11 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.