hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Generelle forum
 Rideleir/rideskole
 Synspunkt om skolehester

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
Olithyon Postet - 19/05/2005 : 11:16:42
Vet ikke om dette er riktig kategori men forsøker likevel.

Kom over denne artikkelen på hest.no der Jacob Kielland gir sin(e) uttalelse(r) omkring bruk av hester i skolen.

http://www.hest.no/news/?func=archive&id=2039

har sakset litt fra svaret hans:

Kopi av melding:
Forøvrig:
INGEN HESTER HAR GODT AV Å GÅ I (EN VANLIG) RIDESKOLE (det finnes riktig nok "rideskoler" i enkelte land der hestene utvikles og har det godt, men for å få ri på en hest i en slik rideskole, må man allerede være en ganske kompetent rytter, og er du ikke det, må du straks gå av igjen!)."
"

og denne:

Kopi av melding:

jeg kjenner en meget dyktig rytter, som har en spesiell aftenbønn, som slutter med ... "Kjære Gud, ikke la meg bli skolehest i mitt neste liv. Amen" Det er nok dessverre det eneste vi kan gjøre i de fleste tilfellene!"


Må innrømme at jeg ble bittelitt provosert da jeg leste svaret, men sier ikke mer om det nå. Noen som har noen synspunkter?
14   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
Wendy-J Postet - 28/05/2005 : 22:50:49
Har vært borti både gode og dårlige irdeskoler. Den beste jeg har vært på hadde de bare bra hester, alle så ut til å trives og gikk bra under alle slags ryttere. Instruktørene passa alltid på at de ble ridd rett. Og nybegynnerene begynte på rolige og stødige hester, og etter hvert ble de flyttet oer til sprekere bedre hester. Her har de hester som har gått opp til mb dressur og bra sprang, men de har også yngre hester som ikke er helt tilridd som bare de mest erfarne rytterne rir i tillegg til instruktørene for å passe på at de utvikler seg i rett retning. Hestene her har det minst like bra som hestene på privatstallen og går max 3 timer til dagen! Enkelte ganger går de ned til en time om dagen og på søndager har de enten fri eller blir ridd på tur av forrytter. Når været tillater det så blir hestene ridd på tur minst en gang til dagen!

De har også hvert sitt utstyr, hver sine børster og hver sine dekken. I tillegg til dette er det kjempedyktige instruktører både i sprang å dressur der.

Men jeg har også vært borte i fæle rideskoler. Der sto hestene i altfor trange mørke spilt i et rom der det var altfor mørkt. I tilegg til dette gikk hestene ofte med ødelagt utstyr og det var ingen erfarne ryttere som red hestene gjennom. Her ble nybegynnere satt på uerfarne hester og spreke sportsponnier. Husker en gang vi var ute på tur, så tok den ene hesten ut og salen skled nedover nakken på hesten og rytteren falt av. Da eieren fikk spørsmålet om hvorfor hun ikke hadde hatt halereim på var svaret at sportsponnien ville sett mer ut som en ponni!!
**sofie** Postet - 28/05/2005 : 19:56:59
vet det finnes mange gode rideskoler der hestene har det bra,
men vet også om rideskoler der hesten går i 4 timer daglig(til og med hester over 30 år) med ryttere som sitter å sparker og drar i dem uten at noen sier fra og om helgene blir de knust rundt av de som har dem på for.
sånn skal ikke en skolehest ha det.....
inaw Postet - 22/05/2005 : 15:54:36
Synes også Kielland er noe krass i sitt innlegg. Jeg kan gå så langt å hevde at mange skolehester har det bedre enn mange privathester!!! Men akkurat når det gjelder unghester, deler jeg Kiellands syn. Unghester har ingenting på en rideskole å gjøre!!! Av hensyn til hesten, som skal utvikle seg psykisk og fysisk, men også av sikkerhetsmessige årsaker med tanke på rideskoleelevene.
ShyBoy Postet - 21/05/2005 : 10:46:54
Jeg var på en SKIKKELIG bra rideskole en gang. Vi hadde ridd i 1-2 år og vi fikk ikka galoppere en eneste gang, for vi var ikke gode nok. Hestene gikk ute om natten på store fine beiter om natten. Hvis man sparket hestene i magen, så kastet hesten deg av go du fikk kjeft for å ha sparka den. De sørget for at ALLE hestene hadde det bra og ble ridd rett. Det var 5 lærer på tolv elever (vi var egentlig på rideleir). Ingen av hestene bet eller sparket og hadde det godt.

Men jeg var på en dårlig rideskole en gang. Der var det masse drittunger som stod å hvisket om deg og kløp hestene og sparket og slo. Hestene bet og var veldig gamle.

Så det finnes untak! Men det finnes altfor mange dårlige rideskoler, desverre
Olithyon Postet - 21/05/2005 : 00:08:23
Kopi av melding:
Du sier hesten du kjenner har et våkent blikk, hoppe og løper og koser deg og ser ut til å kose seg. På samme måte kan jeg si at akkurat denne hesten er det lite livsglede i. Når han en sjelden gang våkner til og gir fra seg et gledesprang (og det er ikke ofte, har kjent hesten i 5-6år), blir man så glad, men ellers minner den mer om en robot. Han mistrives ikke på den måten at han motsetter seg noe, han bare godtar, men har ingen glede av det.
Opprinnelig postet av MissEva



Jeg vet om en skolehest som etter noen år i skolen sluttet å spise når han ble brukt mye. Denne hesten ble heldigvis solgt etter kort tid. Mange andre hester ender sine "skoleliv" fordi de utvikler atferdsproblemer og blir vanskelige å håndtere.
Men en hest som spiser godt, er blank i pelsen, villig utfører arbeid under rytter og er grei å håndtere vil jeg si er noe som kan tolkes i retning av at hesten ikke har det så værst.

Hvis en hest leverr under forhold der den mistrives gjennom flere år (slik som hesten i ditt eksempel), vil den ikke da også vise andre og mer observerbare tegn på dette? Jeg ville tro at en hest som mistrives på en eller annen måte ville gi objektivt utrykk for dette (redusert matlyst, atferdsendringer osv).

Jeg er imidlertid helt enig i at unge hester ikke bør brukes i skolen og at det burde vært laget et strengere reglement i forhold til hvordan vi skal få lov til å bruke og behandle skolehestene da disse desverre har et altfor dårlig og ikke minst tilfeldig vern om seg slik der er i dag.

Eva V Postet - 19/05/2005 : 16:17:17
Kopi av melding:

For det første - vet ikke om jeg vil bli hest i det hele tatt ;) For det andre - Hvordan ser du at denne hesten ikke har det bra? Kjipt å la en hest gå lenge i skolen om den viser tegn på mistrivsel.

En må uansett være forsiktig med å tillegge hester menneskelige egenskaper. Der jeg rir har vi også en skolehest som har vært der siden "tidenes morgen". Bare fordi han har gått lenge i skolen kan man ikke automatisk dra slutning om at denne hesten mistrives fordi det finnes et liv på den andre siden som presumtivt er mye bedre (les som privathest). Han har blank pels, et våkent blikk, løper og hopper fornøyd rundt på beitet og spiser godt. God og myk å ri, samt følsom for signaler. Jeg tror ikke hesten hadde vært sånn om den ikke hadde trivdes.

1, Nei det har ikke jeg heller, litt sarkasme her.

2, Det kan man da se. Nå skal ikke jeg si meg ekspert på hester, men det jeg uttaler meg om denne hesten er ikke bare mine observasjoner, men mange andrsss. Du sier hesten du kjenner har et våkent blikk, hoppe og løper og koser deg og ser ut til å kose seg. På samme måte kan jeg si at akkurat denne hesten er det lite livsglede i. Når han en sjelden gang våkner til og gir fra seg et gledesprang (og det er ikke ofte, har kjent hesten i 5-6år), blir man så glad, men ellers minner den mer om en robot. Han mistrives ikke på den måten at han motsetter seg noe, han bare godtar, men har ingen glede av det. Det er så synd, denne hester betyr så mye for så mange og er en fantatisk hest, jeg syntes han fortjener mer enn det livet han har nå. Men dette er et tilfelle, som sagt har nok mange hester i rideskolen det bra psykisk, men er sikkert på mange blir også ødelagt, spesielt når det gjelder unghester som blir rideskolehester altfor tidlig.
Olithyon Postet - 19/05/2005 : 15:42:39
Kopi av melding:
Allikevel er jeg forsåvidt enig i Jacob Kiellands utsagn; noe stort ønske om å bli skolehest har jeg ikke. Den ene hesten her, Quickstep heter han. Alle som noen gang har ridd på dette senteret vet hvem han er, han har vært her i alle de år, stått der i det samme spiltet. Syntes så synd på han av og til, han har liksom ikke noe liv, han bare godtar tilværelsen og er men lever ikke.
- sitat Miss Eva

For det første - vet ikke om jeg vil bli hest i det hele tatt ;) For det andre - Hvordan ser du at denne hesten ikke har det bra? Kjipt å la en hest gå lenge i skolen om den viser tegn på mistrivsel.

En må uansett være forsiktig med å tillegge hester menneskelige egenskaper. Der jeg rir har vi også en skolehest som har vært der siden "tidenes morgen". Bare fordi han har gått lenge i skolen kan man ikke automatisk dra slutning om at denne hesten mistrives fordi det finnes et liv på den andre siden som presumtivt er mye bedre (les som privathest). Han har blank pels, et våkent blikk, løper og hopper fornøyd rundt på beitet og spiser godt. God og myk å ri, samt følsom for signaler. Jeg tror ikke hesten hadde vært sånn om den ikke hadde trivdes.


Kopi av melding:
Skjønner ikke helt hvorfor man skal trekke paraleller til privathester i denne debatten, spørsmålet dreide seg vel strengt tatt om hester i rideskolen?
- Sitat Renegate

Grunnen til at jeg trakk inn dette er den ovenfra og ned holdningen flere eiere av privathester har mot rideskolen og hestene som går der. Det synes som om folk trekker et kunstig skille opp mellom gode og dårlige hester og hva de er verdt, på den dårlige siden rideskolehesten og på den gode siden privathesten. Jeg snakker om at det trengs en holdningsendring i rytter-Norge når det gjelder synet på skolehester og hvordan disse skal behandles. Først da vil kanskje skolehestene motta den respekt og få det stellet som de er berettiget.


Helle_ Postet - 19/05/2005 : 15:06:17
Syns det er et godt poeng Christine26 kom med over her;
Hvor skal man lære å ri hvis man må være en ganske god rytter for å få ri de sikkelige skolehestene?

Tror ikke skolehestene i Norge lider av å gå med nybegynnere, hvis de får riktig behandling. Og det er jo nettopp behandlingen av hestene og rytterne som teller. Er undervisninger riktig og hestene blir ridd "gjennom" av en erfaren rytter, samt god behandling på alle andre områder som riktig utstyr, fôr osv. så tror jeg hestene har det godt.


Øvelse gjør mester!
Horton & Renate Postet - 19/05/2005 : 14:26:20
Til Jacob Kiellands forsvar må jeg få lov til å legge inn et utdrag av hans svar:

Kopi av melding:
Forøvrig finnes det også vanlige rideskoler der hestene behandles godt, og ikke misbrukes: man kan altså ikke skjære alle rideskoler over én kam!!!
De som driver gode rideskoler er nok like fortvilet som du er over den dyremishandlingen som foregår i mange rideskoler.


Jeg har selv jobbet som instruktør ( på lavt nivå/ nybegynner) , guidede turer osv, og helt ærlig må jeg si meg enig med Kielland ifht. til dette med (mis)bruk av unghester i rideskolen e.l.
Ën unghest i rideskolen som blir ridd av mange forskjellige i løpet av en dag skal være rimelig stødig i hodet for ikke å gå over i kategorien: "problemhest", og man må ikke minst være nøye på hvilken gruppe/ nivå man bruker de forskjellige hestene, dette uavhengig av om det er en unghest eller en litt mer erfaren/ eldre hest.

Min personlige mening er at en unghest ikke har noe å gjøre i en rideskole, da med tanke på unghest som en hest som fortsatt er under tilridning/ vokser, eller ikke er mentalt moden for en slik "jobb".

Min aller værste jobb innen hest var da jeg ble bedt om å ri inn 4- 5 hester som sto på et beite i løpet av en peiode på ca. en måned.
Tidsfristen var satt av den enkle grunn at de skulle brukes til rideleir av en annen rideskole....Ja de forsto når de skulle skritte, trave, gallopere, stoppe, vende til høyre/ venstre, men var de mentalt/ fysisk modne for oppgaven som sto foran dem? Neppe!

Tror nok Kielland har mye rett i det han skriver ang. unghester i rideskolen. Men når det er sagt så er det mange gode rideskoler rundt omkring som tar veldig godt vare på skolehestene sine.

Skjønner ikke helt hvorfor man skal trekke paraleller til privathester i denne debatten, spørsmålet dreide seg vel strengt tatt om hester i rideskolen?


Eva V Postet - 19/05/2005 : 14:25:39
Jeg tror vi har vært borti dette før og kommet fram til at de fleste skolehester lever et ganske godt liv, men det er noen plasser som ikke gir et fullt så godt inntrykk.

Grunnen til at jeg selv er litt skeptisk til å lovprise rideskoler er at den jeg har hatt mest kontakt med har vært offer for tiltaksløse og fint lite kvalifiserte folk. No offence, men de er nok fullt klar over det selv så det må jeg få si. Men allikevel har da hestene det bra, får markekur og vaksiner, sko sånn av og til, dekken om vinteren og beite om sommeren. At de lider noen nød kan ingen påstå. Men som du sier, Christine, de blir ikke behandlet som privathester.

Allikevel er jeg forsåvidt enig i Jacob Kiellands utsagn; noe stort ønske om å bli skolehest har jeg ikke. Den ene hesten her, Quickstep heter han. Alle som noen gang har ridd på dette senteret vet hvem han er, han har vært her i alle de år, stått der i det samme spiltet. Syntes så synd på han av og til, han har liksom ikke noe liv, han bare godtar tilværelsen og er men lever ikke. Andre skolehester passer overhodet ikke som skolehest, men de blir på en måte bare nødt til å gi etter etterhvert og godta hva de er blitt. De er som fanger som avtjener sin samfunnstjeneste. Har faktisk vært borti hester som går timer når de er syke (en som faktisk blr så ille at han ble avlivet dagen etterpå), har utstyr som ikke passer, får for i hyttogpinevær og går 5 timer til dagen uten pauser, men at dette er standard er jeg helt sikker på det ikke er.

Som du sier spørs det på hvem du spør. Har vært litt rundt på andre staller hvor det er helt anderledes, skolehestene blir behandlet som guder og det er ingenting å klage på. Tror det har litt med hvor i landet det er og hva slags økonomi kommunen har. Noen staller har meget høy standard på anlegg og hester, med råd til å ansette høyt utdannede folk, mens rideklubber i fattige småkommuner må nøye seg med det de finner i skogen omtrent.

Kunne godt tenkt med litt bedre kontroll fra myndighetenes, eller rytterforbundet, eller noen, på rideskolene. Kunne vært regler om hvor lenge en skolehest får gå i skolen, hvor mange timer i uka, hvor mange elever ift skolehester, regelmessige sjekker på senterene om hestene har det bra og blir fulgt opp med dyrlege og smed og får nok utegang og rett for.


edit for å rette htmlfeil

Når jeg først er her kan jeg si meg enig med Renegate om bruk av unghest i rideskole. Ser det desverre altfor ofte og det ødelegger hesten helt. Rideskolehest bør være godt over ungheststadiet og være erfarne ridehester.
Olithyon Postet - 19/05/2005 : 12:56:04
Jeg merker meg at det ofte er stor forskjell i uttalelser omkring dette temaet ut i fra hvem man spør. Ser en liten tendens til snobberi blant hesteeiere i Norge der de ser ned på skolehestene og mener at ingen av disse kan ha det bra, mens "alle" privathester lever livets glade dager. Det finnes skrekkeksempler på mishandling / feil håndtering av hester over hele Norges land - men jeg tror ikke egentlig at skolehestene nødvendigvis er overrepresentert her.

Det er en vanlig (feil) oppfatning at en skolehest går 7 timer om dagen, får ikke nok mat, dårlig stell, dårlig tilpasset utstyr, må gå når den er syk osv. Selvsagt er det hester som ikke har det bra i skolen. Men jeg tror også at skolehester kan ha det vel så bra som privathester - surret inn i bandasjer fra topp til tå som kun får ut og røre seg en fattig time om dagen. Jeg vil faktisk påstå at jeg tror at mange hester trives med å gå i skolen. De som ikke gjør det viser det klart og tydelig og blir ofte (heldigvis) tatt ut av skolen med en gang. Jeg tror uansett det handler om holdninger i stallmiljøet. Hva slags holdning har vi til skolehestene påvirker hvordan disse behandles. Jeg har sett stallarbeidere som behandler skolehestene anderledes enn de dyrebare privathestene (gidder ikke ta på dekken / bandasjer osv/slurvete stell - også når det gjelder veterinær). Dette smitter selvsagt over på hvordan folk oppfører seg rundt disse hestene. Har faktisk sett at når skolehester tas ut av skolen og blir privathest - ja da er det på med ulldekken, svettedekken, stevneteppe, skritteteppe, bobledekken, regndekkken osv). Akkurat som om hesten plutselig har blitt mye mer følsom.
Jeg tror at det må en holdningsendring til for at skolehestene skal få det godt. Og denne må også komme fra eliterytterne i landet. Hvor hadde vel de vært i dag om det ikke var for gode gamle blakken på rideskolen for 20 år siden?


Edit for å legge til

Kopi av melding:
Forøvrig:INGEN HESTER HAR GODT AV Å GÅ I (EN VANLIG) RIDESKOLE (det finnes riktig nok "rideskoler" i enkelte land der hestene utvikles og har det godt, men for å få ri på en hest i en slik rideskole, må man allerede være en ganske kompetent rytter, og er du ikke det, må du straks gå av igjen!)."


Hvis "vanlige" rideskoler er så dårlige at de burde legges av hensynet til hestene, og man må være en "ganske kompetent rytter" for å ri på de skikkelige rideskolene. Hvor skal man lære å ri da? (hilsen en som sikkert straks måtte ha gått av hesten igjen....)
MIX Postet - 19/05/2005 : 12:45:06
Edit: Flyttet fra forumet Diverse til Rideleir/rideskole.
spoff Postet - 19/05/2005 : 12:42:36
Jeg så også det Jakob hadde skrevet om skolehester. Jeg skal være enig i at det finnes skolehester som ikke har det bra, så vel som privathester som heller ikke har det bra. Men det finnes skolehester som etter min mening har det vel så bra, om ikke bedre enn en gjennomsnittlig privathest.

Jeg skal si at det er flere uttalelser denne mannen har hatt som har gjort at jeg har blitt litt skeptisk, men dette var vel dråpen som skulle til for at mannen har mistet all sin respekt hos meg iallfall.
Opal Postet - 19/05/2005 : 12:17:44
Har også lest hva Kielland har uttalt seg om rideskolehester og har vel tenkt mitt...

Synes i utgangspunktet har er litt "krass" i sine uttalelser, men fikk meg en aldri så liten aha opplevelse da jeg var innom en rideskole drevet av det som skal være ledende ryttere innen sine felt i Norge. Rideskoledriften bærer IKKE preg av dette vil vel jeg påstå. Her er det skolehester der de eldste har vært rideskolehester i all sin tid og hvor de som har avgått med døden både begynte (fra de var 3-4 år) og endte sine dager i rideskolen (mange levde til de var godt over 20). Hestene har ofte ikke utstyr tilpasset den enkelte hest men må dele både på sal og hodelag. Litt skremmende synes jeg når man vet hvor viktig iallefall en riktig sal er. Det er tydeligvis vanskelig å finne seriøse arbeidsføre mennesker som ser hvilke oppgaver som må utføres for flere av hestene stod i bokser som ikke var blitt måket på mange dager. Hele stedet bærer igrunnen preg av rot og forfall og da hjelper det lite at instruktørene er aldri så flinke.

Mange av hestene som kommer til rideskolen kommer som relativt "grønne" unghester. Tanken var sikkert at de erfarne skulle ri disse til før de ble satt i skolen, men erfaringsnmessig skjer ikke dette. Det er rideksoleeleven som i praksis "rir til" hestene. Trenger vel ikke si at resultatene er veldig varierende.

Har vel forandret mitt syn på rideskoledrift en del, spesielt etter at jeg selv ble hesteeier. Når man rir på en ridekole vil man vel gjerne at det skal være bra og fint og flott - og leve i troen på at hesten har det bra.
Bra sammenlignet med hva? De får mat, varierende grad av stell, veterinærtilsyn ved behov, tak over hodet og noe utegang. De lider ingen nød i ordets rette forstand, men jeg synes ikke dette er noe tilfredsstillende liv for en hest - 20 år i strekk...

Det finnes sikkert andre rideskoler hvor det er litt mere gjennomtrekk av hester og hvor samme hesten ikke går i skolen de nevnte 20 år. Dette var bare ett eksempel.

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,22 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.