hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Generelle forum
 Natural Horsemanship
 NH, hestens språk og sosiale struktur

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
positivhest Postet - 20/01/2007 : 19:51:38
Jeg ser til min glede at noen her kan noe om natural horsemanship. Kanskje jeg kan få noen svar her. Jeg har prøvd flere personer og organisasjoner, men møter stengte dører???? Ingen kan-eller vil svare eller diskutere temaet. Jeg søker kunnskap.

Jeg har forstått det slik at der er mange måter å utføre nh på, og mange meninger om temaet. Jeg undrer meg over en del ting.

Tygging og slikking med senket hode=underkastelse

I følge Sue McDonnel, doktor i psykologi og leder for "The program of equine behavior" ved Pennsylvania veterinary school, og med to mastergrader i atferd på hest, stemmer ikke dette. Tygging og slikking er i følge fagmiljøet et stressutløsende signal. Dette signalet kan fremprovoseres enkelt ved påvirkning av ytre stimuli, og ved medisinering, uten noen form for andre stimuli.

Hvorfor tviholder mange på at det er et underkastende signal når fagmiljøet tilbakeviser dette og påviser at det er et stressutløsende signal?

Er det fordi det undergraver mye av hva nh baserer seg på?


Underkastelse=du er sjef

Hester har et dominansforhold seg i mellom i den grad der finnes knapphet på ressurser som mat, vann, de beste liggeplassene og mellom hingster i kamp om harem i følge etologer.

Jeg som menneske er ikke interessert i å spise hestens mat. Jeg vil ikke drikke vannet dens, eller ligge i stallen dens. Ikke er jeg videre interessert i å bedekke noen hingst sine hopper heller.........

Hvorfor skal mennesker behøve å ha en lederrang overfor hesten sin når primærbehovene og reproduksjon er privilegier som er forbeholdt hesten og dens konfliktområder?

Kan vi snakke hestespråk? Ikke jeg. Ikke har jeg sånne ører, sånn hale, sånne øyne på siden av hodet, fire bein eller redsel for de samme tingene. Min verden ser helt anderledes ut.........

Jeg kan forstå hvilke prosesser som foregår i hesten ut i fra hvilke utrykk den har, og min kunnskap om språket, og innrette meg etter det, men å kommunisere tilbake på hestens språk? Jeg er og blir et menneske.

Jeg håper virkelig å få noen konstruktive svar som kan øke min kunnskap ytterligere.
12   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
Brum Postet - 21/01/2007 : 22:21:14
Jeg forsker på hester hver dag, både mine egne og andre sine.
Man kan selvsagt plukke opp og lære ting hos trenere og som oftest gir det meg enten en aha opplevelse, muligheten til å se ting fra en annen vinkel eller bekrefte noe jeg allerede har lært.
For det er hestene jeg lærer av.
Likevel er det morsomt og lærerikt å reise på kurs,man treffer andre mennesker og kan sammenligne og se resultater fra andres måte å gjøre ting på.

Med stressutløsende menes vel at hesten idet den tygger og slikker frigjører seg fra stress?? Jeg opplever at mine hester gjør dette for å blidgjøre meg enten når de har gjort noe riktig eller når de har gjort noe "galt".
Jeg bruker ikke dette for å bestemme om jeg har lederskapet over hesten eller ikke.
Lederskapet kommer av seg selv dersom jeg gjør meg fortjent til det og hestene velger meg som leder.
Dette er en ansvarsfull jobb som krever mye: jeg må være til å stole på i alle situasjoner , kunne stå for det jeg gjør og vite at det jeg ber om er gjennomførbart, jeg må kunne forstå og gjøre meg forstått, jeg må være konsekvent , ikke minst må jeg aldri tvile på min egen evne til å være leder.
Et lite feilskjær kan føre til at man må begynne langt under null igjen.
Tilbake får jeg rolige og harmoniske hester som stoler på meg og som har lyst til å gjøre det jeg ber om. Alle vet hvor skapet skal stå og derfor blir det også mye tryggere å omgås dem.

En leder som ikke er valgt enten i en hesteflokk eller i forholdet menneske-hest er aldri en god leder og må stadig forsvare sin posisjon.

Når man går inn for å bruke Nh i sin omgang med hesten innebærer det mye ansvar og arbeid, en leietur er ikke lenger bare en leietur, men duverden så morsomt det er:)
frkelin Postet - 21/01/2007 : 21:09:06
Det er skremmende lite forskning på hester. Ofte er det folk som har jobbet med hest hele livet som har masse meninger og erfaringer som skriver bøker og lærer bort, men forskning - det er det lite av. Det er overraskende lite vi vet om ville hester og hvilke forskjeller og evt ulikheter de har med våre tamme hester.
Til tross for dette er de fleste heste-eiere skråsikre på hva deres hest trenger og hvordan den bør behandles. Hvor mye dekken den må ha på, hvor mye den bør børstes og vaskes, hvor mye den skal stå inne eller ute, om den liker boksen sin, om den er trygg sammen med andre hester, om den trives ute, om den er i fare for skader eller sykdommer pga trening, stell eller levemåte osv osv. Hestens psykiske helse og velvære er også lite fokusert på. Det viktige er ofte hva man får hesten til å yte i konkuranser og trening. Gjør hesten det bra på de områdene regner man med at den ellers har det bra og får riktig stell. Tvangsmessig og uønsket adferd som veving, aggressjon luftsluking o.l. kalles for uvaner og sees ikke i sammenheng med levemåte og mental understimulering.
Ganske trist egentlig, men kanskje fokus er i ferd med å endres?

I forhold til lederskap ønsker jeg ikke å være en bøllete leder som krever underkastelse. Det ser jeg ingen grunn til. Jeg ønsker å være den som bestemmer hvor vi skal gå og om en ting er trygt eller ikke. Jeg ønsker tillit fra hesten, og det henger også nært sammen med respekt. Men det må jeg gjøre meg fortjent til, det er ikke noe jeg kan umiddelbart kreve. Og jeg må også ha respekt og tillitt til hesten min. Så det er nesten like mye vennskap som lederskap.
Hester er utrolig dyktige på kroppsspråk. Og hest og eier/rytter kan lære seg og forstå hverandres kroppsspråk svært godt og dermed kunne kommunisere. Men her må vi være ydmyke og være klar over at hesten er flinkere til dette enn oss i utgangspunktet så vi må være bevisste vårt eget kroppsspråk og være "tilstede" mentalt og lære oss å se og føle hestens sinnsstemning slik hestens kan føle vår.
gladhest Postet - 21/01/2007 : 12:09:58
Kopi av melding:
Nei, jeg mener stressutløsende i den forstand at når den stressende situasjonen er over, kommer slikkingen og tyggingen, beskrevet bla som når vi puster lettet ut etter f.eks å ha fått sladd på bilen på isen, og den stopper. Da puster man gjerne lettet ut.


Det er min opplevelse, at hesten tygger/slikker/gjesper når den slapper av. Det kan godt skje etter at hesten har vært i en stresset situasjon, f.eks. hvis den ikke forstår hva jeg mener vil dette utløse stress i den forstand at hesten tenker og prøver å finne ut hva den skal gjøre. Med en gang den finner løsningen og får ettergift vil den ofte tygge eller slikke. Dermed kan det være riktig at en hest vil tygge eller slikke når den "puster lettet ut". Men det er ikke det samme som å si at det er stressutløsende - heller at det er avspennende.

Men jeg tror hester er mye mer komplekse enn at man kan si at tygging alltid betyr avspenning.

Noen tegn på avspenning jeg bruker å se etter:
- halsen og overlinjen i en avslappet holdning
- myke ører
- avsappede lepper (som også kan medføre tygging)
- avslappet hale
- musklene kjennes avslappet (man kjenner en ganske stor endring på dette idet den slapper av)
- pusten
- øynene
- atferden ellers (hesten prøver f.eks. ikke å gå bort)

Tegn på stress:
- Stive eller urolige ører
- Spent overlinje/nakke/lend, osv
- Sammenpressede lepper
- Halen presset inn mot kroppen eller høy og spent
- Spente muskler
- unormal pust/puster ikke dypt
- mye hvitt i øynene
- tvangsatferd
- unormal svette (spesielt svette høyt oppe på nakken og ryggen)

Det er ikke sikkert at tygging i alle tilfeller betyr at hesten er avspent, det kommer an på hvilken annen atferd den er kombinert med. Og selvfølgelig er alle hester forskjellige og noen viser tydeligere stress enn andre. Ikke minst kan hesten være avslappet i det meste av kroppen, men være spent i en enkelt kroppsdel. Derfor må vi se på hele hesten, ikke bare på munnen og hodet. Hvis hesten tygger og slikker, men er anspent i hele overlinjen og halen ville jeg heller tolket tyggingen som et forsøk på å akseptere situasjonen den er i. Å prøve å slappe av, men ikke få det til. Siden alle hester og situasjoner er forskjellige tror jeg det er viktig å kjenne litt på den oppfatningen man selv har av hesten og ikke bare følge en oppskrift. Enten man tor på en NH - guru eller på vitenskapelig forskning.

positivhest Postet - 21/01/2007 : 11:12:57
Jeg har lest igjennom innleggene, og velger å svare den siste først. Nei, jeg mener stressutløsende i den forstand at når den stressende situasjonen er over, kommer slikkingen og tyggingen, beskrevet bla som når vi puster lettet ut etter f.eks å ha fått sladd på bilen på isen, og den stopper. Da puster man gjerne lettet ut.

En sa her at hun så at hesten tygget og slikket når hesten hadde funnet ut hva den skulle gjøre. Dette stemmer også, i følge fagmiljøet. Slikking og tygging er observert ved bruk av positiv forsterkning(belønning) og ved bruk av positiv straff(ubehag) under trening, NÅR hesten skjønner hva den skal gjøre for å få belønning, eller motsatt hvordan den skal unngå straff.

Til den som skrev at unghesten gjør dette til en eldre hest: Der finnes tre forskjellige måter hester tygger og slikker på. en for bruk fra føll til voksne, som er et underkastende signal, en fra voksen til voksen, som er et underkastende signal, og en som er en stressutløser. Der er forskjell på dem, og det er selvfølgelig den siste jeg tar opp her.
Den tyggingen og slikkingen fra voksen til voksen er skjelden, og kan vanskelig utføres fra hest til menneske, da den krever en helt spesiell posisjonering, noe jeg ikke skal gå videre inn på her.

Med tanke på hvem jeg velger å stole på, det er alltid et selvstendig valg, så har jeg arbeidet sammen med etologer og dyretrenere i mange år som baserer seg på vitenskap, nettopp fordi det er studert, studert og studert igjen. Det er ikke Sue McDonnell som alene har funnet ut at: sånn er det. Det er ikke en vitenskapelig metode. Det er synsing. Alt er et samarbeid mellom vetrinærhøyskolen, feltarbeid og mange forskere som kommer frem til de samme resultatene. De tester hypotesene sine om igjen så mange ganger med forskjellige vinklinger, at jeg velger å stole på at det de kommer frem til stemmer. Jeg vet ikke om noen som tester ting så grundig som nettopp forskere. Synsing når det gjelder så viktige ting er jeg ikke noe for.

Da jeg begynte å interessere meg for å vite, ikke tro, mer om hestens språk, kontaktet jeg flere høyskoler og universitet i Norge for å få tak i et etogram på hest(etogram=en oversikt over artens atferder). Ingen kunne fremskaffe noe slikt, eller vise til publisert forskning på området. Det er ikke urovekkende i seg selv at at ikke det er gjort slik forskning i Norge, men at ingenting er oversatt, eller at det ikke kan svares på hvor det er å finne, er i aller høyeste grad urovekkende. Jeg måtte til USA for å finne publikasjoner og etogram.

Jeg vil ikke med dette prøve å frelse heste-Norge fra uvitenhet, men snarere sette fokus på det faktum at mye ofte blir slukt rått og brukt på hester uten at det settes et kritisk og undersøkende blikk på om det faktisk medfører riktighet.
rusket Postet - 21/01/2007 : 10:49:34
Kopi av melding:
Kopi av melding:
I følge Sue McDonnel, doktor i psykologi og leder for "The program of equine behavior" ved Pennsylvania veterinary school, og med to mastergrader i atferd på hest, stemmer ikke dette. Tygging og slikking er i følge fagmiljøet et stressutløsende signal. Dette signalet kan fremprovoseres enkelt ved påvirkning av ytre stimuli, og ved medisinering, uten noen form for andre stimuli.
Opprinnelig postet av positivhest



Stressutløsende??
Du mener kanskje helst stressdempende?

Mvh Line.

Opprinnelig postet av Cowgirlchris



Det er min erfaring også Line. Når hesten min tygger og slikker så er han fullstendig rolig og avslappet. Men han kan godt tygge i en stresset situasjon, men jeg ser fort på kroppsspråk og øyer om tyggingen kommer av stress eller kos.
Cowgirlchris Postet - 21/01/2007 : 06:35:31
Kopi av melding:
I følge Sue McDonnel, doktor i psykologi og leder for "The program of equine behavior" ved Pennsylvania veterinary school, og med to mastergrader i atferd på hest, stemmer ikke dette. Tygging og slikking er i følge fagmiljøet et stressutløsende signal. Dette signalet kan fremprovoseres enkelt ved påvirkning av ytre stimuli, og ved medisinering, uten noen form for andre stimuli.
Opprinnelig postet av positivhest



Stressutløsende??
Du mener kanskje helst stressdempende?

Mvh Line.
lucky june Postet - 21/01/2007 : 01:18:33
Unghesten min tygger og slikker når lederhesten kommer mot henne. Mulig hun blir stresset av det, men at det ikke har noe med underkastelse å gjøre synes jeg er rart.
Hester har et dominerende forhold seg imellom også når det er rikelig med både mat og vann og mer til.
Nå er ikke jeg noe NH-menneske, så skal ikke uttale meg så sterkt, men jeg har tre hester i forskjellige alder hjemme og jeg ser hvordan de har det seg imellom. Bedre lærebok kan jeg ikke få.

Kaja, hva er din metode hvis en hest biter deg eller prøver å ta deg? Har forståelse for at du ikke bruker fysisk straff, men om det heller ikke skal være lov å være streng, hva da?
missixty Postet - 21/01/2007 : 01:06:26
Man må rett og slett se an situasjonen. Det hendte ofte at hesten min begynte å tygge og henge litt med hodet mens han ble skikkelig dulla og stella med. Underkastelse? Neppe. Stress? Lite trolig.

Når det gjelder de andre spørsmålene dine om lederskap så finnes det like mange teorier og meninger om det som det finnes hestefolk.

Jeg for min del mener dette er viktig i omgang med hesten. At den respekterer deg og ditt privatrom. En hesten uten respekt (må nødvendigvis ikke se på eieren som leder) er en farlig hest. Det er disse hestene som går deg ned, plutselig stikker fra deg, og ja, gjør akkurat slik den vil. Hvorfor ikke? I dens øyne er ikke du noen ting.

Og hvorfor være leder? Hester er et flokkdyr, og de er helt avhengig av en leder for å overleve. Hvorfor ikke gi hesten den beskyttelsen og tryggheten den søker? Det forholdet jeg hadde med den forrige hesten min var ganske fantastisk. Husker en gang vi "lekte" oss på ridebanen. Det var oss to, og hesten var selvfølgelig helt løs. Jeg begynte å jogge en vei, og hesten fulgte etter helt frivillig. Jeg økte farten, samme gjorde han. Jeg bråstoppa, snudde, og løp andre veien, og det samme gjorde Montana. Jeg løp volter, serpentiner, digonaler mm, og hesten var stadig med. Han holdt seg bak meg hele tiden, og viste tydelig at det var jeg som viste vei. Det var perfekt harmoni det. En helt fantastisk følelse.

Lederskap handler også om å vike for press (selvom ikke det alene vil føre til respekt av deg som leder). Hvis du går med den kroppsholdningen "Flytt deg!!! Nå kommer jeg!!!" mot en hest som har respekt vil den flytte seg med en gang uten at du legger en finger på den. Kommer du derimot med "Å hei lille hesten. Kan du være så snill å flytte på deg?" så kan du banne på at i 99 % av tilfellene vil hesten miste interessen for deg og bli stående.

Og er det egentlig noe forskjell på hester og hunder? De er flokkdyr begge 2, og hunden ser på mennesket (i de fleste hjem) som lederen. Men du spiser jo ikke hundemat av den grunn, markerer revir eller bjeffer når du ser andre hunder.....

Dette er hvertfall noen av mine tanker ang. dette temaet
Horton & Renate Postet - 20/01/2007 : 22:45:19
Jeg tror helt ærlig at det blir litt for "enkelt" å stole på to doktorgrader når man vet at det innen forskning innen atferd hos mennesker er vanskelig å fremskaffe valide resultater.
Faktisk ( og dessverre) er det ikke sannhet selv om man bruker tiden sin på å forske innen div felt.
LeMi Postet - 20/01/2007 : 21:48:13
jeg har min egen lille teori om slikking og tygging. Har ei unghest, og for meg så virker det som om hun tygger/slikker når hun vet hun har vært flink. Eller kanskje det er som du sier, at de underkaster seg. Merker i alle fall når jeg ber henne rolig og pent om noe som kanskje ikke skjer ofte/aldri har skjedd før, og når hun tilslutt får teken på det/gjør det jeg sier, så hender det at hun tygger/slikker.

Jeg snakker ikke hestens språk, men jeg kan forandre på mitt språk for å tilrettelegge det bedre for hesten, som kroppspråket mitt. :)
Wichtoria Postet - 20/01/2007 : 21:44:49
Tygging og slikking ja.. Tenker aldri på det, egentlig.
Men ser litt på det som stress også, hver gang jeg har det travelt går det jo innpå hesten min, og da tygger hun ofte.
Når det gjelder hestens språk så er jeg i mot fysisk straff osv, og klasking på bog hvis hesten skraper med ben eller biter.
Hester gjør tilbake, men jeg gjør ikke tilbake fordi jeg ikke gjør det på mennesker heller.
Dessuten - vil du, når du får barn - slå barnet ditt om det ikke hører på deg?
Dette er mitt syn.
Jeg er også i mot bitt.
Dette er helt sykt, at folk putter metallbit i kjeften på hesten.

Det er mange former og meninger rundt natural horsemanship.

Jeg er for barbering, hesten min går med tonnevis av dekken osv.
Jeg snakker ikke hestens språk men behandler den som lillebroren min eks.
Sier ALDRI ordet nei i en streng tone heller.
Men konsekvent, det er jeg.


Er mange personer og sider du kan finne artikler på.
Siden Alexander Nevzorov sin måte å behandle hester på er et ideal for meg, så linker jeg til http://www.hauteecole.ru/ !
gladhest Postet - 20/01/2007 : 21:42:49
Mange interessante spørsmål her. De fleste har sin egen oppfatning av hva natural horsemanship betyr og hva som er viktig i forholdet mellom menneske og hest. Du har rett i at mange legger stor vekt på dette med dominans og underkastelse - men det finnes veldig mange forskjellige måter å oppnå lederskap på. Hvis det er lederskap man ønsker overfor hesten.

Anbefaler deg å lese det som står her, Mark Rashid har mange gode tanker om NH synes jeg.
http://www.markrashid.com/Article%20for%20UK%20Magazine.htm

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,08 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.