hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Generelle forum
 Natural Horsemanship
 Nekter å gå...

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
ExhinaogStine Postet - 27/12/2006 : 04:06:43
Hesten min går ute hele dagen. De er 5 hester som går sammen og koser seg. Hesten min er 1.5 år. Jeg har ikke hatt henne så lenge men siden hun kom har vi gått masse turer og flyttet for press, alltid så lite press som mulig..Og alt har fungert fint.
I det siste har hun hatt litt fri..Vi har ikke gått de lange turene og begrenset oss til å være inne på gårds plassen. Dette fordi hun er i en vokse periode, og jeg er litt redd for å overdrive treningen. I denne perioden har hun funnet ut at det er kjempe deilig å bare gå rundt på beitet og kose seg, og vil helst ikke være med meg når jeg skal hente henne for å gjøre noe.. Jeg blir sinnsyk i hodet mitt snart.. Aner ikke hva jeg skal gjøre med dette problemet. Hun har blitt fryktelig så trassig når det gjelder det der.. Men jeg skjønner det jo også.
Men hva kan jeg gjøre med dette problemet da?
Jeg har prøvd å smøre meg med tolmodighet, smatter meg blå og grønn, står i gå retning, holder leietauet først slakt så litt strammere, går til siden, gå å "dytte" henne bak fram benet,har i dag prøvd å ta og gi litt- noe som funket i et skritt- roste masse så lenge hun jobbet med dette ene skrittet- før det var stopp igjen.. Etter litt jobbing så gikk det greit.. Hun gikk sakte, men hun gikk ut av beite, og jeg roste masse når hun gikk.. Når vi endelig kommer oss ut går det som regel helt greit.
Hun har også begynt å teste litt om hun kan overse meg og gå meg ned.. Jeg rygger henne da bestemt tilbake, uten at dette er noe problem. Men det der regner jeg med at bare er litt grense testing.
Nå skal det også sies at hun har vært litt sprek om dagen, litt sånn at alt er skummelt, men altså jeg holder på å bli SINNSYK av dette problemet som har oppstått med at hun helst ikke vil gå ut av beitet.
Noen tips??
9   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
Fjalar Postet - 03/01/2007 : 12:37:36
du burde bli med på sommerkurs med Geir nordbotten!han underviser NH og barokkridning..for mer info gå inn på www.hestemisjon.no
Asbjørg Postet - 30/12/2006 : 08:40:20
Har en bok av Mark Rashid som er oversatt til norsk. Den er ikke sånn typisk "instruksjonsbok", men inneholder masse historier der han på en underholdende og lærerik måte beskriver hvordan han takler ulike situasjoner. Kjøpte den her: http://www.tofhesteutstyr.no/product_info.php?cPath=22_109&products_id=52
frkelin Postet - 29/12/2006 : 11:47:15
Nei, dessverre. Søk evt på navnet hans på nettet, eller på Amazone.com eller bokkilden.no

Jeg lånte bare bøkene hans av en jeg kjenner, men tror jeg skal kjøpe dem for å ha. Lettleste koselige bøker som gir deg innblikk i en tankegang/filosofi og en innstilling til hesten og ikke så mye knep og øvelser du kan gjøre.
ExhinaogStine Postet - 28/12/2006 : 20:43:13
Vet du forresten hvilket forlag som gir ut Mark Rashid sine bøker frkelin?
ExhinaogStine Postet - 28/12/2006 : 19:21:37
Jeg dreiv mye med det for noen år siden på nordlandshesten jeg hadde. Det var kjempe gøy, for han var egentlig litt av den trege i oppfattelsen, men etter å ha jobbet med det og klikker metoden( for han var i begynnelsen ellers ikke så interresert i meg) så gikk det kjempe fint. Han flyttet bare jeg pekte på bakparten på han. Jeg lærte han forskjell på å flytte bakparten, forparten og sidelengs.
Da jeg skulle begynne med dette igjen på Exhina glemte jeg det som tydligvis var viktigst, og det var den lille pausen. Glemte å la henne tenke på hva som skjedde. Så vi har egentlig prøvd en liten stund uten at det har funket helt.. helt til jeg kom på det med pausen.. Etter det har vi øvd på det to ganger i et par min hver gang.. og hun begynner å ta hintet nå og det er kjempe artig.

Må bare fortelle: Det var så morsomt da nordlandshesten kom hjem på sommerferie etter to år. Da prøvde jeg å flytte på han for å se om han husket det.. Det tok 20 sek hvor jeg måtte pirke litt borti rompa hans mens han spiste gress, plutselig kom hodet opp som ei kule og han flyttet seg som om han ikke skulle ha gjort annet de to årene.. Han husket alt vi hadde prøvd på.. det er morsomt altså!
frkelin Postet - 28/12/2006 : 10:19:06
Så kult at den fulgte etter deg etter første runde!

Når hesten endelig forstår konseptet "vike for press" er det vanligvis lett å overføre det slik at hesten vil vike for press fra alle retninger, over hele kroppen. Den eneste gangen vi stort sett IKKE vil at hesten skal vike for press er når vi setter oss opp i salen så det er viktig å huske på at det å sette seg opp i salen mens hesten står rolig er det motsatte av alt annet vi har trent på...

Når jeg lærte hesten min å vike for press prøvde jeg å bruke område der jeg også legger sjenkelen fra salen. Så la jeg først veldig lett press, lett knuffing og så gradvis hardere til det er ubehagelig. Når det er ubehagelig for hesten trenger man ikke fortsette å øke presset så lenge ikke hesten gjør det motsatte av det du vil og går mot deg, da må den gå "på veggen". Det er viktig at hesten får tid til å tenke litt over den knuffingen mot magen og hva det kan bety og hvordan den (hesten) kan bli kvitt ubehaget. Det vi ønsker er at hesten skal tenke på saken. Redsel, stress og smerte blokkerer for innlæring, men om hesten ignorerer oss og tenker på andre ting må vi jo få hestens oppmerksomhet. Det er denne balansegangen mellom tålmodighet/krav som avgjør om hesten skjønner - sammen med kanskje det viktigste: tildspunkt for å slippe presset. Hesten står og tenker mens du knuffer- hesten ANER ikke hva du mener. Så nesten tilfeldig og umerkelig flytter den litt vekt over vekk fra deg. I det millisekund slipper du opp presset og stryker/klør hesten for å rose og så prøver du igjen. Neste gang kanskje hesten løfter et ben og flytter det en cm vekk fra deg og før benet treffer bakken har du sluppet presset og roser. Det krever full konsentrasjon for å få timingen riktig og slippe presset i riktig øyeblikk slik at hesten forstår. Det er ikke presset den lærer av, men når presset forsvinner.
I denne fasen er det også viktig å stryke, klø og klappe hesten masse slik at den etterhvert lærer forskjellen på berøringer og kroppsspråk som betyr "flytt deg" og berøring som bare er vennlig stell og kos som den ikke må flytte seg for. Det er noen hester som blir så flinke til å vike for press at man nesten ikke kommer nær dem og det er jo IKKE målet. Når du stryker hesten kan man gjerne bruke litt krefter som om du børster kraftig og her må du IKKE stoppe strykingen om hesten flytter seg vekk. Bestem deg før du berører hesten om den skal flytte seg eller ikke og vær bevisst alle berøringer - betydningen av dem og om hesten flytter seg/ikke flytter seg og når du slipper opp presset. Om du har fått hestens oppmerksomhet er hesten konsentrert om deg og prøver å finne fasiten i dette nye "språket". Da er det viktig at du er like oppmerksom og bevisst på ditt kroppsspråk som hesten er. Jeg oppdaget når jeg trente dette med hesten min at når jeg tenkte hardt på hva jeg ønsket virket det som hun leste tankene mine og lå litt i forkant av mine bevisste signaler. Antagelig fordi det jeg tenkte ble reflektert av mitt kroppsspråk. Hester er utrolig dyktige på å oppfatte kroppsspråk og vi tjener mye på å være bevisste og fokusere.
Det er en periode - så lærer dere hverandres kroppsspråk og blir utrolig samstemte helt automatisk. :-)
ExhinaogStine Postet - 27/12/2006 : 23:09:10
I dag prøvde jeg litt på det med å flytte rompa. Vi driver å øver på det, men vi har vist ikke kommet så langt enda Så det ble litt sånn at da jeg ba om mer så var det litt sånn her: "oj! Skal du klø meg på rompa??" Men jeg fikk flyttet henne en runde da- men må nok trenes litt på det der
Men uansett hvordan det egentlig gikk og burde ha gått så ble hun med med en gang etter det da.. uten stopp..
Så tusen takk for gode tips!! Vi skal jobbe videre med det så håper jeg det fortsetter sånn her
solanju Postet - 27/12/2006 : 12:25:41
støtter frkelin over her. I tillegg brukte jeg det skitneste knepet i boka på min unghest, når hun kom til de periodene der. jeg satte henne igjen alene et sted en halvtimes tid. Tok feks med meg de andre hestene inn, og lot henne stå. Når hun hadde fått føle riktig så mye på dette med å være helt aleine, kom jeg og reddet henne. ingen hest i verden som ikke liker å bli reddet ut av et sånt uføre.. hehe. Og redningen besto i å kose og stelle, rusle litt rundt, leke litt, spise litt, dulle og dalle så mye jeg bare kunne. etterhvert blei det sånn at "oi, der kommer leke-mamma, henne vil jeg være med" og da er det ikke vanskelig å legge inn læring i leken, fordi det er jo lære-leker føll gjør hele dagen!
frkelin Postet - 27/12/2006 : 07:36:28
Hei, du forklarer problemet veldig bra og det virker som du jobber hardt for å gjøre alt rett med denne hesten fra starten. Nå begynner trass-alderen og testing av grenser og da trenger man verktøy for å hjelpe hesten å samarbeide og ønske å gjøre det du ønsker den skal.
Har du lest bøkene til Mark Rashid? Han er utrolig myk og forsiktig med hestene, men får hesten til å ønske å gjøre det du vil. Anbefales varmt og du høres ut som typen som vil sette pris på dem!

Jeg ville lært denne hesten å flytte bakparten vekk fra meg. Det er uansett en grei øvelse å lære for en hest som vil komme til nytte ved sjenkelvirkning osv. Så ville jeg gitt hesten et valg; gå rolig sammen med meg, eller flytt rumpa di vekk fra meg i en lite sirkel - i raskt tempo.
Det er en fin øvelse å be hesten flytte seg vekk fra deg både med forpart og bakpart. Hesten skal respektere deg på samme måte den respekterer en tornebusk eller en murvegg. Hesten er ikke redd for en murvegg, men den ser ingen grunn til å gå på den, og den vet det er ubehagelig å klenge på eller klø seg på en tornebusk. Jeg tenker også dette i forhold til sikkerhet. Om hesten skvetter vil jeg at det siste steden den prøver å rømmer er gjennom meg. Så hvis hesten går på meg eller ikke flytter seg for meg har jeg skarpe kanter og den går inn i en albu eller et kne. Jeg slår ikke, men hesten "går inn i" et skarpt hjørne. Husk på kroppsspråk, du er stor og sterk armene opp / frem og blikk mot hesten. (Dette kan du sikkert) Når du har hestens oppmerksomhet og den flytter seg vekk når du ber dem om det med kroppsspråket kan du også be den komme til deg med kroppsspråket. Gjør det til en lek slik man ser dresserte hunder gjøre som går eller sitter "fot" uasett hvordan mennesket løper, svinger, stanser, rygger osv i raskt tempo.
Hvis du har gjort de samme øvelsene lenge, veldig snilt og forsiktig kan det hende hesten kjeder seg og ikke holder oppmerksomheten på deg. Øk fart / intensitet og krev litt. Stress hesten om den ikke svarer fort nok, be om nye ting så snart den gjør en ting riktig. Ha det gøy sammen, ros kan gies sammtidig som at det skjer mer.
Når du har krevd noen minutter med full oppmerksomhet og masse krav, flytting av forpart, bakpart volte, stans, rygg, 8-tall osv så tilbyr du hesten å heller gå en avslappende tur bak deg. Om hesten ikke rører seg så begynner å du å be alle de andre tingene igjen, og så gir du den alternativet; "følg rolig etter meg", igjen.

Jeg omskolerte en traver som kunne finne på å stoppe å nekte å røre seg, enten på vei ut fra gården eller når som helst på turen når hun hadde lyst å gå hjem igjen. Jeg prøvde tålmodighet og raseri, men det som fungerte var å gi henne valget flytt rumpa de vekk fra meg raskt, eller gå/løp i volte rundt meg (jeg måtte gå av) og så satte jeg meg opp og gav henne valget, gå rolig videre. Ville hun ikke gå gikk jeg av igjen.
Og, så gav jeg meg aldri. Den eneste veien videre var frem. Det var ikke noe alternativ å gå tilbake, selv om vi ble stående et sted en time så snudde vi ikke før hun hadde gått hundre meter uten tull og det var jeg som bestemte når vi skulle snu.

Det høres ut som hesten din ikke har nok oppmerksomhet på deg og kanskje ikke ser på deg som endel av flokken/flokkleder. Da er det tryggere å være sammen med de andre hestene den går ute med resten av døgnet. Veldig fint at den får være ute i flokk forresten, det får du sikkert positivt igjen for senere og hesten må være veldig takknemlig!....
Det beste du kan gjøre er å være mye sammen med henne og oppføre deg som en trygg, bestemt leder og gi henne noe å tenke på - oppgaver. Så lenge du bare leier på tur ville jeg ikke vært redd for å trene for hardt. Unge hester har vel bare godt av å bevege seg fritt i variert terreng uten vekt på ryggen og få nye erfaringer og inntrykk.
Fortell hvordan det utvikler seg?

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,11 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.