hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Generelle forum
 Natural Horsemanship
 Rundpaddocktrening

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
Bol Prins Postet - 09/11/2006 : 20:31:08
Jeg har brukt rundpaddocek endel i det siste, til løslongering , litt ridning osv.

Det som er med prins, er at han går ikke "rundt" han prøver hele tiden å kommeinn til meg for å slippe jobbe virker det som. Vet det er positivt at han vil komme inn til meg, men jeg vil ikke at han skal gjøre det FØR han får lov.

Det går sånn noenlunde greit om jeg holder longepisken pekende mot han en stund, men jeg vil gjerne klare meg uten den . Noen som har erfart det samme ? Han er også litt dominderende, virker som han skal dominere meg , prøver iaffal, det funker dårlig men.

15   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
Bol Prins Postet - 04/12/2006 : 22:18:14
Nettopp. Mange hester har aldri lært og stå stille.. OG det har nok Prinsen aldri gjort.

Kommer til å trene endel på dette fremover, og håper jeg ser framskritt.

Takk for hjelp :)
Cowgirlchris Postet - 03/12/2006 : 12:50:51
En annen ting folk faktisk glemmer er å trene begge sider av hesten.. Alt man lærer hesten fra bakken bør være fra begge sider, fordi jo hesten har separate læresentre for høyre og venstre side.

Det er også dessverre ganske vanlig å kreve at hesten skal stå stille når den kanskje ikke engang har lært det. :-)

Lykke til. Fortell hvordan det går, da.

Mvh Line.
Bol Prins Postet - 03/12/2006 : 11:12:38
Takk for råd :) Dette skal jeg prøve ut. Jeg hadde en tolk på han, som fortalte at han aldri hadde lært og stå rolig, og han ble alltid jaget i vei, derfor var han nervøs og spent når vi skulle ut på tur..

Cowgirlchris Postet - 03/12/2006 : 01:47:00
Jeg ville sett på to problemstillinger samtidig.
Hesten vil ikke stå stille.
Hvorfor?
1. Hesten har ikke lært at den skal stå stille under oppstigning.
2. Hesten opplever oppstigning som ubehagelig eller har smerteminner i den forbindelse.

For å gjøre noe med å lære hesten å stå stille under oppstigning, må du dele alt opp i elementer og trene på dem alle sammen. Dunke på salen, trekke i stigbøyler, rugge på salen, stå på ett bein ved siden av hesten som om du vil putte beinet i stigbøylen, osv.
Del opp hele oppstigningen i deler og tren på hver minste del fra du tar tak i manke og tøyler og til du sitter i salen. Tren bare dette i to dager der du skal ha som mål at hesten står stille uansett hva du gjør. Ikke stig opp første dagen, bare tren fram til du kan ha beinet i stigbøylen og hesten står. Ros, avslutt og gi hesten fri. Da sikrer du en positiv avslutning. Andre dagen avslutter du med oppstigning, stiger straks av og roser hesten og avslutter. Tredje dagen er det gjerne ikke noe problem lenger. Det KAN være du må jobbe lenger enn to dager med dette, avhengig av hvor lenge hesten har hatt problemet og hva årsaken egentlig er til adferden.

For å gjøre noe med nr. 2 bør du tenke påstigningsrampe, gardintrapp eller lignende slik at du kan sette deg mest mulig rett på uten å dra salen over ved oppstigning med det press og ubehag det fører med seg. Tren uansett på oppstigningen slik at du kan ta med vente-evnen over til rampe eller gardintrapp-oppstigning..

Du kan trene dette uten å stige opp fram til du får en tilpasset sadel også. Så bruker du tida på trening inntil du faktisk har sadel som passer. ;-)

Lykke til.

Mvh Line.
Bol Prins Postet - 02/12/2006 : 20:04:14
Han er litt begge deler vil jeg si. Enkelte dager er han mer av den truende typen, men har sett han tatt de andre skikkelig enkelte dager også... Han har slutta å "prøve" seg så mye på meg lenger. Før nekta han høre på meg, han bare gjorde akkurat som han ville. Har satt grenser for han, og virker som han trives med det. Han er forresten mye bedre rundpadocken nå, han kommer inn til meg om jeg vil, og følger etter meg.

Prins har nok ikke hatt det så godt før, når han kom til meg var han totalt avmagret, og de første 4-5 månedene , bare skrittet vi på tur, og drev med mye bakkearbeid. Føler jeg har kommet langt med han, og han lyder stemmekomandoer veldig godt..

Han har fortsatt for uvane og "løpe rundt i ring" når jeg skal stige opp på han, noen gode råd å komme med der ? Tror han har hatt plager med sal der han har stått før.. Nå har han stått en stund, vi venter på salmaker, og spesialtilpassed sal.
Cowgirlchris Postet - 02/12/2006 : 13:15:08
Er han sjefete og alfadominant med de andre? Altså bare bøser på og blåbanker dem om de ikke hører på han øyeblikkelig?
Eller har han bare "stort kropps-språk" og ikke flyr på dem men truer veldig?

Roxette var slik da hun kom til meg. Dominant, truende og utrivelig.
Jeg brukte 4-5 måneder og startet henne helt på ny med tilvenning av sal og alt mulig. Hun hadde en forhistorie som hadde kjørt henne i vranglås.
Vallaken min tok over lederskapet i flokken, og jeg jobbet meg opp forbi henne med mye innsats.
Brukte gjentagelse og terping heller enn hard korreksjon. Terpet til hun droppet protestene og bare gjorde det jeg ba om for å bli ferdig. Grunnen til at jeg droppet hard korreksjon var at jeg merket det lå en undertone av redsel i henne når hun protesterte og truet. For å få vekk den var jeg opptatt av å være rettferdig (ikke be henne om noe hun ikke var klar for fysisk eller mentalt) og framfor alt være tålmodig og tydelig og rolig.
Gikk jeg for fort fram eksploderte hun og gikk i vranglås igjen..

Mvh Line.
Bol Prins Postet - 02/12/2006 : 10:05:32
Nå skal det sies at hesten min er litt "aggressiv" , har vært er vel mer riktig og si. Og sammen med andre hester, er han veeeldig voldsom.

Han har blitt bedre nå. Han følger meg også overalt, også utenfor rundpaddocken.
Bol Prins Postet - 02/12/2006 : 10:02:55
Hei Line

Det er nettopp dette jeg har gjort med mn hest, har prøvd å gi han forsiktige siglnaler. Men det funker rett og slett ikke. Enkelte dager er han mer "følsom", og da legger jeg såklart ikke det presset på han heller.

Cowgirlchris Postet - 23/11/2006 : 10:43:47
Jeg tror jeg vil bruke noen bilder her for å vise deg hvor lite press man kan legge på hesten. Starte med lite og heller øke på om det trengs. Spørre heller enn kommandere...


Her vender jeg hesten. Fokuset mitt er på hestens hode men overkroppen er skråstilt inn foran hesten.


Her har hun vendt og jeg stopper med fokus på hennes bakpart noe som virker drivende.


Longepisken hadde jeg med av samme grunn som jeg brukte hjelm. Første gang man jobber ukjent hest skal man sikre seg, og denne fikk jeg høre var bossy og tøff..
Det tok ikke lang tid før jeg droppet både hjelm og pisk da de var unødvendige med denne hesten.


Samme hesten dagen etter valgte å følge meg frivillig...


Poenget mitt er altså at man kan holde en "lav profil" og få til MYE om man bruker signaler hesten forstår og er konsekvent på dem.
Husk at det er lett å forvirre en hest dersom du tror du sier 1 ting, og så sier du kanskje enten noe annet eller 2-3 ting på en gang...

Trening, trening.. Og observere hestene for å se hvordan de bruker kroppen sin. Lykke til!

Mvh Line.
oleo Postet - 23/11/2006 : 00:51:27
Jeg synes ikke du skal jage han vekk fra deg men heller veilede han høflig og presist vekk igjen.. Du vil jo at han skal ville komme til deg vil du ikke det? Det er da vel ikke så galt at en hest ønsker å komme til deg?? Men om du trener så kan du godt gi han pent beksjed om å vende ut igjen men ikke gjør det å komme inn til noe kjipt.. Bukker og slår han så bruker du vel kanskje for mye press i en eller anne form da?!! Det er hans måte å si ifra på...og det må respekteres...finn defor ut om det er hans grsnser for hvor mye press han tåler eller om det er fordi han rett og slett protesterer...

Bol Prins Postet - 11/11/2006 : 19:40:13
Takk for svar. Dette skal jeg prøve neste gang, Jeg er veldig strikt med han, at ting skal være sånn og sånn. Hele tiden.. Enkelte ganger har jeg tendenser til å "glemem" meg jeg også.. Men men

Jeg har gått noen kurs, lest endel bøker, og drevet mye med det Men hestene jeg har trent med, har vvært veldig forskjellige..

gladhest Postet - 11/11/2006 : 00:25:21
Ja som andre nevner her så er det viktig at du bestemmer om han kommer inn til deg eller ikke. Tillit og respekt henger sammen, men det er også to forskjellige ting.

Punkt en er at du skal kunne holde hesten på avstand. Det har rett og slett med sikkerhet å gjøre. Send han bort med svinging med tau eller liknende. Men måten du gjør dette på er viktig. Ikke sikt på hesten eller beveg deg mot ham, bare stå stille. Hvis han er veldig påtrengende kan du tenke at du er en gjerdestolpe som står støpt i bakken og svinger tauet i en radius på 3 - 4 meter rundt deg. La han gjøre hva han vil utenom å komme inn i denne sirkelen. Når du har oppnådd en såpass respekt kan du sende ham rundt, vente til han gir deg sin oppmerkomhet og så invitere ham inn.

Husk at dette med avstand og alle andre regler du setter for hesten din må praktiseres alltid, ikke bare når du trener i rundpaddock. Hvordan du oppfører deg mot hesten har mye å si for hvordan den blir. Tillit og respekt går begge veier. Det vil blant annet si at hvis du skal kreve at hesten ikke kommer for nær deg uten å bli invitert, så må du også vise ham den samme respekten. Dette innebærer at du spør hesten din før du nærmer deg ham. (for å fange ham på beitet, ta på sal, stige på ol).

Og ikke minst har de fleste av oss en tendens til å gå bort til hodet når vi nærmer oss en hest. Den mer respektfulle måten er å gå bort til skulderen, før vi evt. nærmer oss hodet for å ta på grime f.eks. Jeg tror vi har denne tendensen til å nærme oss hodet fordi vi gjør det med andre mennesker. Vi søker øyekontakt med mennesker for å oppnå kontakt. Men hester er ikke som oss, de har ikke øynene festet foran på hodet, men kan se nesten hele feltet rundt seg selv.

Ellers så kan du finne mye om dette i bøker hvis du ikke har mulighet til å delta på kurs.
Hege J Postet - 10/11/2006 : 23:57:31
Jeg har fått vite at kasting/sveiving av tau absolutt er tilatt i slike situsjoner, eventuelt longepisk. Få han UNNA om han truer deg!
Bol Prins Postet - 10/11/2006 : 21:44:30
Ja, det er det jeg prøver på, men da prøver han "true" meg, snu baken til osv. Hva gjør jeg da ?Har prøvd å jage han videre, men det er ikke alltid han reagerer på det. Da har jeg pleid kaste et tau el.

Ofte og ote.. Jeg vil ikke gjøre det altfor ofte, det er ikke bra,. Så nei, jeg gjør det ikke spesiellt ofte.
rusket Postet - 10/11/2006 : 15:57:30
Enig med Hege, jag hesten fra deg til DU sier det er greit at han får komme inn.
Trener du ofte i rundpaddock?

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,09 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.