hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Ridegrener
 Westernridning
 Hva er forskjellen?

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
Itsrik Postet - 26/01/2007 : 09:15:22
Lurer litt på det med Western... Rir man på enn annen måte enn "vanlig" da? (Har hørt at man i steden for å bruke sjenkel som får hesten til å gå og da skal den gå til vi sier stopp, så bruker man sjenkel hele tiden mens man vil ha hesten til å gå og slutter for å stoppe - stemmer det? og i så fall, er det en grunn for det?)...
15   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
L|LL|an Postet - 02/07/2007 : 20:51:13
western blir omtalt som en vanskeligere grad av dressur. det er samspillet mellom hest og rytter som er veldig viktig. det med at du sier at man skal legge hånden ned på nakken til hesten stemmer ikke helt, man legger tøylen mot halsen.dette er det man utvikler for å kunne ri på en hånd.neck-reining.

jeg er også veldig uenig i at det brukes sterke bitt i western..det ries med helt slakke tøyler slik at det ikke blir sterkt. bittet brukes som sagt for at hesten kjenner beskjedene med mindre signaler. og dessuten trenes hestene med vanlig trinsebitt helt til de kan alt før evt stangbitt benyttes.det finnes ikke sterke bitt, bare sterke hender

i western fokuseres det like mye på sits og holdning som i andre grener så man kan ikke si at det er en avslappende ridestil. pleassure og horsemanship er grener hvor rytterens sits og hestens holdning blir spesiellt bedømmet.

til slutt vil jeg si at western anbefales for alle. det ar mye variasjon i grener og du får et helt spesiellt samspill med hesten din. hesten gjør det du ber den om fordi at den vil og ikke for at den må

mvh Lillian
sigyn,brauta og rubin:) Postet - 13/06/2007 : 13:38:51
http://www.youtube.com/watch?v=KqepiRHk6cI
CowGirl Postet - 09/06/2007 : 21:47:27
Ble plutselig mye fundering og vurdering her nå.. så la oss ta det hele i litt korte trekk: Man har alltid ben rundt hesten, for å hjelpe til med balanse og for å eventuellt regulere fart. Farten reguleres også mye med hjelp av setet.
For å svinge hestene bruker vi gjerne setet kombinert med noe som kalles "neck-reining". dvs å legge tøylen på hestens hals for å svinge(det kan man se i alle westernfilmer, men der er det i en ekstrem versjon)
Jeg lever hvertfall i en teori om at hester viker fra press.. press på venstresiden av halsen, den viker til høyre og omvendt. press fra sjenkel og tøyle, det samler. press fra sjenkel på bakparten, bakparten flyttes. fryktelig logisk. og når vi rir våre westernhester i samelt form, så er det igrunn veldig likt klassisk ridning. ingen hest fungerer skikkelig i samlet form uten at man driver med sjenkel. hvis man ikke driver med sjenkel, og bare fokuserer på hvordan hesten bærer hodet så får de ofte bare en knekk i nakken.
Det at western er en mer "avslappet" stil er jo også delvis feil. vi fokuserer også mye på sits som er balansert og i god tankt med hesten. vi sitter ikke som noen potetsekker og er kjempe avslappet. det kalles turridning det.

Forskjellen mellom western og klassisk ridning har mye med historie å gjøre(nesten som å sammenlikne dansk og norsk, mange like ord, men forskjellig gramatikk og historie). og det at vi lærer våre hester å gå i en samlet form på lange tøyler, og rir mer med sete og sjenkel(ser sånn ut hvertfall) men ser man en godt trent dressurhest, så bruker jo rytterne like mye sete og sjenkel som vi gjør, bare kortere tøyler og en annen form. og så klart er jo "programene" våre helt forskjellige. det har også med historie å gjøre. western kommer jo fra arbeidet på ranchen. mens klassisk er litt mer "let`s dance"!
Vanskelig å beskrive, så bør oppleves!
silvasnuska Postet - 08/06/2007 : 22:59:28
Jeg har hørt masse rart om westernridning, men dere forklarer vel ikke så veldig mye om hva forskjellen på westernridning og klassisk egentlig er her eller....?
Western skal i hvert fall være en mer 'avlappet' ridestil, hvor man sitter bedre/mer avslappet i salen (altså dette er vel mye pga westernSALEN også da) og har generelt mye mindre tøylekontakt......? Altså mer slakke tøyler... Og man bruker mye mer stemme, sjenkler og sits...

Skal også ha lest i en artikkel ( i Wendy eller noe) at man i stede for å bruke tøylene når man svinger skal man legge den ene hånda på f.eks. venstre side av manken/halsen til hesten i stede for å dra i venstre tøyle.. (inkl. sits, sjenkler osv så klart, og stemme)

Ok er sikkert forskjellige måter å gjøre ting på innenfor westernridning også da...

Kan hende jeg bare babler om noe jeg overhode ikke har peiling på her

Men er i hvert fall noe av dette jeg har innbilt meg hele tiden..??? Synes plutselig alle sier det helt omvendte av det jeg 'vet' eller har innbilt meg (kanskje ikke jeg vet så mye alikevell)
Nikita Postet - 02/03/2007 : 21:28:43
Det er stort sett som du skriver Cowgirl

Først må jeg bare si at et bitt er ikke sterkere enn hånden som holder i tøylen! Bittet i seg selv er ganske dødt egentlig... hehe....

Det at det brukes sterke bitt er fordi hestene er trent til å reagere med små signaler og man trenger da bare en mikroskoptisk beskjed, og da er ikke bittet sterkt. Dessuten finnes det flere typer stangbitt, tror ikke mange bruker dem som er helt stive.

Dessuten så er det "sterke" bitt i andre grener også, og jeg har sett ryttere da som sitter å drar og drar! Da snakker vi! Det er vel slike kjørebitt jeg tenker på, som har flere ringer nedover til feste for tøylene. Har man på nederst blir det det samme som stangbitt tror jeg, men jeg har som sagt sett folk bruke disse og vært harde på hånden. Det har jeg ikke sett i western ennå, ikke noen konstant draing der nei.

Dessuten så får man beskjed av hesten i westernriding om man er for hard på hånden siden hesten da gaper, det brukes jo ikke nesereim. Så så lenge hesten har munnen igjen så er hverken bittet eller hånden for hard.
CowGirl Postet - 02/03/2007 : 19:25:05
Et svar om gangen da.. Til deg som lurte på det med tenking og sånn. Klart man skal tenke på hva man gjør. Men noen ganger er det utrolig deilig å bare kjenne hvordan mange ting går automatisk og det funker. Det der var bare en liten tanke jeg fikk etter en sånn opplevelse hvor jeg bare satt der, og alt funka uten masse tankekraft fra min side. Ikke noe folk virkelig burde ta til seg liksom!

Det med at det brukes så sterke bitt noen ganger har jeg nok litt problemer med å forklare. For forklaringen høres fryktelig ulogisk ut.. men men. Er noe med at en veldig godt skolert hest skal kunne korrigeres med en pitteliten lirk med tøylen, og da må det vel være noe som kjennes litt bedre enn et vanlig bitt. er noe med vekta på det også som får hesten til å arbeide på bittet uten at man trenger å gjøre noe. Er jo også noe med hva hest og rytter trives med å bruke da. Noen hester liker bitt med port og noen liker et rett, og noen liker et delt osv. Jeg har det intrykket av at de fleste hester trives med stangbitt, hvis de brukes riktig. Er noe med den støtten de kan få på det og at det er veldig lett for hesten å forstå signalene bittet gir.. eller noe sånn.
Og de superdupre hestene trenger jo også å bli litt "stramma opp" og det gjøres kanskje lettere på et sånnt bitt.
Har egentlig ikke peiling på hva jeg snakker om nå, men men.. lov å prøve, kanskje noen andre kommer med noe litt mer fornuftig?
Itsrik Postet - 02/03/2007 : 15:37:04
Takk - det hørtes jo ut som en bra skole.... Men da kan jeg spørre om en annen ting: hvorfor brukes det så sterke bitt, og må man ha slike i konkurranser?
trineck Postet - 02/03/2007 : 12:38:28
Hesten må skoleres om til å bære seg selv i balanse uten støtte på tøylen.
Itsrik Postet - 24/02/2007 : 11:36:46
Takk for svar - da begynner det å demre litt..

Men hva er da forskjellen? Borsett fra forskjellige øvelser om det ikke er særlig forskjell i ridemåte, og hvorfor prater da noen om at hestene omskoleres til western om prinsippene er like?
Forrytter med erfaring Postet - 24/02/2007 : 11:28:26
til du som skrev " ikke tenk bare nyt ridninga"
eh hvordan skal j si dette slevfølgelig må du tenke litt..
j stilte opp op treningsstevne for noen år siden..
du har en ana ridestil, du må tenke mye, hvordan du virkeli gjør alt detta her som folk bruker i westeren..
tenk på hvor mange folk som bruker penger på timer du som vil lære seg om westeren ridning osv....
CowGirl Postet - 23/02/2007 : 17:37:02
Like mye ben som tøyle. mye tøyle=mye ben, ingen tøyle=minimalt med ben. Man bør jo alltid ha bena litt rundt hesten, men som vi alle vet så er jo hester veldig følsomme dyr, så bare tanken på at vi har bena der som en fremdrift er nok. når man stopper slutter man å drive.
Dette høres veldig logisk ut for meg.. og de fleste trenere bruker dette prinsippet. man gjør vel til dels dette i dressur oxo, bare mer tøyle.

Disse "grime-klassene" (halter) er delt opp i to forskjellige grener. det er bare "halter" som er en ren eksteriør bedømming av hestene. og vi har "showmanship et halter", som er et mønster man skal leie hesten gjennom med forskjellige øvelser man skal gjøre. Man skal ta vendinger, trave, stoppe, gå volter osv. mens hesten går pent sidenav deg. Egentlig en ren lydighetsprøve da, fra bakken. Det bedømmes også hvor velstelt hesten din og du selv er.

En bosal er som sagt en råhudsflettet "ring" man bruker på de unge hestene. Ma innrømme at jeg ikke har peiling på åssen det funker. blir vel nesten som å ri med taugrime, bare en litt annen vri på det hele. får ikke starte med bosal hvis hesten er over 6 år(senior).


aragorn Postet - 19/02/2007 : 16:57:32
Noe forveksler når de snakker om "grime-klasser";
Man har sett noen ri uten bitt, men det er det vi på "Western-språket " kaller en bosal.
Det er en flettet stiv "ring" av råhudsmateriale som brukes når man rir ung-hester fram til de er 5-6 år.
Bea Postet - 19/02/2007 : 00:55:06
Så vidt jeg vet er det bare en trener i Norge som bruker det prinsippet du snakket om, bruke ben til man skal stoppe ( kort forklart)

Det er ikke noe alle gjør.
Olena Postet - 31/01/2007 : 17:40:11
Du har flere typer western akkurat som i engelsk ridning. Reining er en slags dressur gren med høyt tempo galopp bytter, spin, slidestop. Trail er en gren hvor det er satt opp en del hindringer på en bane. kan være bommer, grind, bru, kjegler m.m og så har du western riding og western pleasure, da er det flere ute på banen samtidig og viser hesten i skritt, trav, galopp og rygging. Og halter som er fra bakken, litt som utstilling kan du si.. er bare å reise å se. er veldig moro.. se på nqha.net for mer info

Mvh Veronika
Itsrik Postet - 31/01/2007 : 09:20:03
Ååå - trodde man red jeg... Må nok dra og se på selv en gang forstår jeg... Takk skal du ha..

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,14 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.