hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Ridegrener
 Dressur
 LD igjen...

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
Roxira Postet - 08/06/2005 : 10:12:13
I LD står jo følgende:

I LD er hensikten å vurdere den uerfarne rytterens grunnleggende ferdigheter i skritt og trav:
Evne til å holde hesten i riktig gangart og vise kontrollerte overganger mellom skritt og trav
Evne til å bruke banens veier riktig, inkludert hjørnepasseringer
Evne til å sitte i en korrekt og balansert loddrett sits
Evne til å holde en myk og rolig kontakt med hestens munn og ellers bruke hjelperne uten å forstyrre hesten
Det kreves ikke at hesten går til ettergift. Det skal ikke legges vekt på hestens kvalitet, ut over det som er uttrykk for rytterens ferdigheter (som regelmessighet og tempo, aksept av tøylekontakten stilling og bøyning).



Det jeg tenker mest på er Det skal ikke legges vekt på hestens kvalitet, ut over over det som er uttrykk for rytterens ferdigheter (som regelmessighet og tempo, aksept av tøylekontakten stilling og bøyning).

Vil det da si, at dommeren dømmer oss forskjellig i LD? Ser hun/han at dette er en rytter som kan noe så blir den da alikevel dømt etter hestens kvalitet??

Når jeg har vært ute å startet LD på stevner så føler jeg ikke at det ikke er en klasse for meg alltid, for når jeg leser kommentarene mine så ser jo jeg at jeg blir dømt ganske strengt til å være et LD program (og som sagt tidligere rir jeg LD med to av hestene mine pga stevne trening og pga at galoppen ikke er inne enda).

Her er noen kommentarer fra mine protokoller i LD:

  • Du må få hesten mer ned og i form. Går ikke i god grunnform. Senker ryggen.

  • Takt feil i skritt

  • Noe spendt og taktete

  • Prøv å hold den mer stabil til tøylen


Er den siste jeg reagerer mest på... Hesten stabil på tøylen i LD??? Vet hesten gikk av og på bittet da, men alikevel...

*Redigert pga at jeg måtte finne ut hvordan man satte inn punkter.*
15   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
Roxira Postet - 09/06/2005 : 22:02:40
Kopi av melding:
Hei. Om en uke og en dag skal jeg på mitt første dressurstevne, noe jeg gruer meg fryktelig til. Noe av grunnen er at dommeren er dressurtreneren jeg bruker, Silvia Førde, og at jeg ikke får Victoria ned i form uten å "sloss".. hun er utrolig sta..

men har jeg forstått rett: trenger jeg ikke å få Victoria ned på bittet på LD? På papirene jeg har lest står der at jeg skal ha henne stabilt på tøylen (usikker på om dette er rett) en halv runde eller noe... hva skal jeg gjøre da? Jeg vil ikke begynne å sloss midt under en opptreden..

Ann Lajla

Opprinnelig postet av Oxhovd Victoria=o)



Er det punkt 10 i programmet du mener?
FB Skritt på tøylen

Lurte veldig på dette selv da jeg red LD første gangen, men da fikk jeg bare forklart at det betydde at jeg skulle da ha kontakt med hestens munn igjen etter jeg har ridd i fritt skritt.
spoff Postet - 09/06/2005 : 21:03:15
Kopi av melding:
Spoff: Ja jeg kunne godt tenke meg å bli dressurdommer med tiden. Men jeg lurer selvsagt svært på om jeg har de ferdighetene som skal til. Er ikke noe gøy å møte på et kurs også er de andre laaaangt over en i nivå :(

Opprinnelig postet av Christine26

Jeg tror det er dess viktigere å ha endel teoretisk bakgrunn, samt praksis selvfølgelig.

Jeg kjenner endel folk som har tatt kurset, som både har strøket og bestått. Det har vært folk med varierende kunnskap. En jeg kjenner som startet junior NM i sin tid strøk på samme kurs, som to av de jeg konkurrerte med i LC på rideskolen jeg rei bestod (på det tidspunktet de rei i rideskolen på LC-nivå). Visstnok var gamle ridelærern til min venninder også på samme kurs, og vedkommende var også blandt de som strøk. Jeg tror tabben her lå litt i at hun som hadde startet NM og "ridelærern" kanskje møtte opp med en litt "bedrevitende holdning". Mens mine "uerfarne" venninder var veldig ivrige for å sluke all informasjon som ble gitt. Hadde forberedt seg godt, lest mye teori, sett mye stevner på dette nivået, vært mye dommerskrivere, og sånnsett var bedre rustet.

I Hordaland der jeg tok kurset var det anbefalt ridekunnskaper til LB, og erfaring som dommerskriver. Men dette er ikke et krav. Jeg vil likevel si at man bør nok ha en viss rytterfølelse og erfaring fra hesteryggen. Men du må også ha endel teoretisk kunnskap. For en som har slukt mange hestebøker er det noe man gjerne har etterhvert.

I andre land, f.eks. Sverige og Tyskland er det faktisk krav til at en dommer har oppnådd en viss prosent på et bestemt nivå. Tror det er snakk om MB-nivå. Vet ikke om det er dommer fra det vi i Norge kaller DD1, eller om det gjelder aspiranter også. I land hvor man har den mulighet er sikkert det bra, men jeg vet jo med meg selv at mine "LC-venninder" (som ikke lengre kun rir LC) etter endel dømming på klubbstevner er vel så bra som de som starter mye. Det jeg faktisk vil fremheve som bra for en som kanskje er litt "lavere nivåmessig" er at evnen til å bruke et forståelig språk og i stor grad har lettere for å trekke frem det som er bra. Det er selvfølgelig dommere som rir bra som også gjør det, men jeg har også opplevd at de også kan bli litt ovenpå, både med et litt avansert språk og hvor feil fremheves mer enn de gode elementene.

Men selvfølgelig.. Man må føle seg klar. Men om man så går til kurset uten tro på at man nødvendigvis står, så er det uannsett et kurs som selv ved strøket eksamen er veldig interessant. Og jeg tror man med noenlunde innsikt i dressur vil ha stort utbytte i teorien også. Det er stortsett LB og LA det fokuseres på.
Olithyon Postet - 09/06/2005 : 20:51:13
Spoff: Ja jeg kunne godt tenke meg å bli dressurdommer med tiden. Men jeg lurer selvsagt svært på om jeg har de ferdighetene som skal til. Er ikke noe gøy å møte på et kurs også er de andre laaaangt over en i nivå :(
spoff Postet - 09/06/2005 : 19:36:41
Jo bedre hesten går, jo høyere scorer du. Men du vil antagelig score høyere med en litt lang hest som er stabil til tøylen, enn en hest som virker mot deg fordi du ikke får den ned. Om man ikke kan ri perfekt (noe man ikke gjør i de lette klassene) må man tenke gjennom hvordan man bør gjøre ting for å svore høyest.

Merk punktet:
Evne til å holde en myk og rolig kontakt med hestens munn og ellers bruke hjelperne uten å forstyrre hesten
Ut fra hvor dere ligger i treningen ville jeg ridd hesten på best mulig måte etter dette punktet.

Dette betyr ikke at hun skal gå stabilt til tøylen. Selvfølgelig rir du slik at hesten går mest mulig stabilt, men om den ikke gjør det er det bedre at du slipper den litt ned, dersom dette fremdeles gir en myk og rolig kontakt til hestens munn, fremfor å gjøre et forsøk på og sloss. Få heller hesten gjennom under oppvarming. Oppvarmingen betyr alfa og omega for hva du vil kunne vise under selve konkurransen. Pass på at hesten er gjennomridd og klar, men ikke utslitt og lei.

Det du som gjerne skille ekvipasjene i denne klassen er evne til å ri nøyaktige og gode rideveier. Ha dette som hovedmål. Gå hjem og tenk over hvor store voltene egentlig er. Det er vanlig å ri for små volter. Eller ujevne volter. Husk å ri dem runde! Ri gode hjørnepasseringer. Ut i hjørnene, samtidig som at hesten går balansert gjennom (f.eks. ikke går vrangstilt eller velter til siden). Marker holdtet godt (jeg så på en LD med rideskoleelevene på stallen jeg rei på før for en stund siden. Mange ville tjent godt på å holde holdet 3-4 sekunder lengre)

--

Ut fra KR1 vil jeg poentere en ting i forbindelse med §116:
Dressurdommere og voltigedommere bør ikke, så langt det er praktisk mulig, dømme i klasser hvor det deltar utøvere eller hester dommeren i løpet av de 3 siste måneder har instruert eller trent, uannsett gren. Under mesterskap (unntatt klubbmesterskap) skal slik dommer ikke dømme.

I en LD er dette kanskje ikke så avgjørende, og det er lov til å forekomme, men bør likevel ikke skje. Om det gjør deg spesielt nervøs at treneren din dømmer synes jeg det er på sin plass å nevne at dette ikek bør skje, og at du kan ønske å ha en annen dommer dersom dette er praktisk mulig å gjennomføre.

Lykke til! Krysser fingre for en vellykket stevnedebutt!
Oxhovd Victoria=o) Postet - 09/06/2005 : 17:18:38
Hei. Om en uke og en dag skal jeg på mitt første dressurstevne, noe jeg gruer meg fryktelig til. Noe av grunnen er at dommeren er dressurtreneren jeg bruker, Silvia Førde, og at jeg ikke får Victoria ned i form uten å "sloss".. hun er utrolig sta..

men har jeg forstått rett: trenger jeg ikke å få Victoria ned på bittet på LD? På papirene jeg har lest står der at jeg skal ha henne stabilt på tøylen (usikker på om dette er rett) en halv runde eller noe... hva skal jeg gjøre da? Jeg vil ikke begynne å sloss midt under en opptreden..

Ann Lajla
Lucinda: Postet - 09/06/2005 : 17:09:52
Eg og har lyst til å ta dressurdommerkurs med tida. Var jo eit kurs her hos oss i oktober 04 trur eg det var, men det var ikkje muleg for meg å være med på dette, pluss att det var med 3 stk frå klubben vår. To av desse bestod da.

Men en gang får eg vel anledning håper eg.
spoff Postet - 09/06/2005 : 16:51:29
Kopi av melding:
Spoff: Takk for nok et velbegrunnet svar som i hvert fall jeg syntes er veldig interessant (har en dressurdommerspire i meg et sted, om noen år, kanskje..)

Måtte bare le litt av denne:

Kopi av melding:
I LD blir det fokus på "hvordan hesten rir".
Opprinnelig postet av spoff



*Ser det for meg*

Opprinnelig postet av Christine26

Ops.. Lunsjen var for lengst ferdig, så måtte komme tilbake til de egentlige arbeidsoppgavene.. Da går det litt fort bytt hesten med rytteren..

Apropo dressurdommerkurs. Du snakket jo litt om at det ville være gøy. Jeg synes det ofte er vanskelig å finne ut hvor disse arrangeres, siden hver enkelt krets arrangerer kursene for seg selv. Og da kun annonserer innen sin krets. Ofte er det likevel plasser for folk utenfra (ofte med et tillegg i kursavgift, men det er det verdt), så derfor kunne det vært fint med litt mer PR for disse kursene for teknisk personell. Men nå har jeg sett at Østfold arrangerer DDA-kurs i november. På sted med overnattingsmuligheter. Dersom noen er interesserte! Anbefales rett og slett som ren læring. Skal visst være ganske høy strykprosent, men personlig vil jeg si at kurset i seg selv er så nyttig at det er verdt det uannsett. Selv om det selvfølgelig er en bonus å bestå, slik at du har anledning til å praktisere i ettertid.

Jeg har også hørt rykter om at Oslo og Akershus arrangerer DDA/DD1 kurs i høst. Men her kan man oppleve at pågangen blir så stor at det rett og slett ikke er plass til alle. Jeg meldte meg på DDA-kurs i Oslo for 2 år siden, men fikk ikke plass. I fjor holdt jeg på med hovedfagsinnspurt, så da passet det svært dårlig. Men i vinter passet det (i Bergen) Veldig lærerikt kurs..
Olithyon Postet - 09/06/2005 : 16:39:33
Spoff: Takk for nok et velbegrunnet svar som i hvert fall jeg syntes er veldig interessant (har en dressurdommerspire i meg et sted, om noen år, kanskje..)

Måtte bare le litt av denne:

Kopi av melding:
I LD blir det fokus på "hvordan hesten rir".
Opprinnelig postet av spoff



*Ser det for meg*
Silje-og-Tindra Postet - 09/06/2005 : 12:34:56
Men som de forklarer her, så er jo det du ser på som bedømming av hestens kvalitet, rett og slett hvordan rytteren påvirker hesten - altså bedømming av rytteren, og ikke hesten.
spoff Postet - 09/06/2005 : 12:19:55
Selv om en i LD fokuserer mer på rytterens rideferdigheter enn hestens kvalitet og hvordan hesten går i LD, så kommer gjerne rytterferdighetene godt frem ved å se på hvordan hesten går. Takting i skritt er både en alvorlig feil når det gjelder det å holde hesten i riktig gangart, og det å ri med rolige hjelpere/bruke hjelperne rett.

LD er ikke det man i andre land (f.eks. nylig innført i Sverige, vært en stund i Tyskland) kaller "dressurryttertest". Nå skal jeg si at jeg aldri har sett en dressurryttertest, og vet ikke hvordan denne dømmes. Men LD er et ordinært dressurprogram på veldig lavt nivå, hvor dømmingens hensikt er notert ned på slutten av programmet. LD er et dressurprogram, som følger dressurens målsetning likevel. Men da LD er et program for den urutinerte rytter er "forventningene" til hva du skal se ganske lavt, slik at du dømmer etter med mildere krav om hvordan hesten går. I LD blir det fokus på "hvordan rytteren rir". Men dommeren vil jo se hvordan ryttern rir både i hvordan hesten går og hva slags kvaliteter du klarer å vise den til (dette har ikke noe med gang å gjøre) og hvordan du pent og punktlig sitter i din loddrette sits og tegner runde volter. Ridningen skal være aktiv, og om ru som rytter rir godt så viser du kvaliteter i hesten på den måten, og dette er hva det for en dommer er lett å røpe eller avsløre at din ridning som rytter holder de krav man forventer.

Det høres ut som om hesten i ditt program har hatt store antydninger til å være stressa. Det ser ikke bra ut, uannsett om du har ridd i mange år. Du kan sitte aldri så pent, men det er en kommunikasjonssvikt et sted om hesten takter i flere sammenhenger og virker spent. Noen hester er selvfølgelig mer følsomme, og slike ting kan derfor avsløres enklere av noen hester enn andre. Men dommerens oppgave er å dømme det dommeren ser. Hva du har gjort før du kommer inn på banen har lite å si dersom ekvipasjen før seg som starter første gang i sitt liv rir en klokkehest som gir uttrykk for at ekvipasjen der og da virker mer harmonisk.

En ting som kan være veldig nyttig er å filme programridningen. Da er det enklere å få forståelse for hva kommentarene egentlig betyr. Etter at du har ridd husker du ikke alt i detalj, og det er antagelig ting som har føltes annerledes ut enn hvordan det så ut.

Edit: Se kommentar fra Christine26, så ser dere hva rettingen var
Roxira Postet - 09/06/2005 : 11:31:10
Men jeg lurer fortsatt på dette:

Det jeg tenker mest på er Det skal ikke legges vekt på hestens kvalitet, ut over over det som er uttrykk for rytterens ferdigheter (som regelmessighet og tempo, aksept av tøylekontakten stilling og bøyning).

Vil det da si, at dommeren dømmer oss forskjellig i LD? Ser hun/han at dette er en rytter som kan noe så blir den da alikevel dømt etter hestens kvalitet??
spoff Postet - 08/06/2005 : 23:44:32
Det som dessverre ofte begrenser gode kommentarer er en skriver som ikke klarer å følge med i det tempo du ønsker (kan være vanskelig uannsett, men i LD kan du anta at også skriveren er relativt ferskt i den oppgaven også. Iallfall ofte). Men man kan kanskje gå tilbake og fylle ut, om man har nok tid mellom ekvipasjene. Eller fremheve dette spesielt under allment inntrykk.
eligj Postet - 08/06/2005 : 23:20:09
Sånn kommentarene er klippet ut, så er noen av dem formulert rettet mot hesten. De kunne kanskje vært formulert klarere mot rytteren iom at det er rytterens evner som fremheves i disse allmene inntrykk punktene. I stedet for "taktfeil" kan man kanskje si noe om den ridemessige feilen som gjør at taktfeilen kommer? Det krever naturligvis mer av dommeren, men ville etter min mening være mer i overenstemmelse med dette med "rytterens evne til ..." og intensjonen med LD. I LC ville jeg derimot forvente slike formuleringer.

Riktignok er LD en litt spesiell klasse, men jeg synes det er bra at dommeren gidder å gi en reell bedømning allikevel. Ellers mister man jo sjansen til å lære noe av det å lese og forstå protokollen.
spoff Postet - 08/06/2005 : 22:42:17
Kopi av melding:
<klipp>
Et tips: Forsøk å forstå hva som menes under 'alment inntrykk', det vil være til stor hjelp videre i ridningen din.

Opprinnelig postet av Destrier


En annen ting som jeg har hentet som svært nyttig, er å sette meg inn i hva det egentlig er dressurdommeren er ute etter å se hos ekvipasjen. NRYF har et notat som heter Veiledning for dressurdommere. Selv om det er ment for dressurdommere, er det også svært nyttig og kortfattet lesing for deg som skal befinne deg inne på banen også. Her påpekes det litt om gangarter, tempovekslinger/overganger, øvelser, rideveier, og ikke minst allment inntrykk.
Destrier Postet - 08/06/2005 : 22:17:20

Du må få hesten mer ned og i form. Går ikke i god grunnform. Senker ryggen.
Når hesten senker ryggen, kan ryggtappene 'gnisse' mot hverandre, noe som igjen kan føre til forkalkninger (kissing spines) i hestens rygg. Dette er en alvorlig feil, ikke bare når du rir program. Alle hester får problemer i ryggen om de får gå med senket rygg, ikke bare de som går inne på en dressurbane....


Takt feil i skritt
Skyldes så å si alltid at hesten har for mye vekt på framparten. Skrittet er den gangarten hvor hesten har mer vekt foran fra naturens side, så her er det viktig at du klarer å få den til å strekke godt ned og frem, samt engasjere bakbeina. Lett å si, men ikke så lett å gjøre i praksis. For korte tøyler er iallefall ødeleggende for balansen - så forsøk å ri litt langsommere og med litt lenger tøyle. Kommentaren kan kansje bli 'litt lite aktivitet', men det er bedre enn at hesten snubler ivei på framparten.


Noe spendt og taktete
Helt sikkert for korte tøyler her også, de aller fleste rir med for korte tøyler i skritt. Prøv å sitte mer 'lat' og gjør tøylene lenger. Selv om det høres litt 'rart' ut.


Prøv å hold den mer stabil til tøylen
Dette er en noe 'krøkkete' måte å be deg om å ri halve parader, slik at du kan sitte og ri mer fremover. Veldig mange sitter og rir 'bakover', uten å være klar over det. Med resultat at hesten slipper tøylen og enten går over bittet, eller kryper ned bak lodd. Gi hesten litt lenger tøyle, og ri den fram til tøylen. Du vil helt sikkert oppleve at hesten søker ned og frem hver gang du gir litt etter, og da er du på rett vei. Hver gang hesten søker ned og frem med hodet, kan du ri den litt frem. Og så må du se 'om den kan gå der av seg selv'. Den mest viktige drivende hjelpen er å ikke gjøre noe, hvilket vil si at du da sitter og fokuserer på hva hesten gjør, slik at du er i stand til å kjenne igjen når den gjør 1% mindre eller 1% noe annet enn det du har bedt om.

Det kreves ikke at hesten går stablit til tøylen i LC, men når det er sagt, så ønsker man selvsagt å se en rytter som viser å ha forstått hva ridning går ut på.

Lykke til videre.

Et tips: Forsøk å forstå hva som menes under 'alment inntrykk', det vil være til stor hjelp videre i ridningen din.



 Image Forum 2001 This page was generated in 0,19 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.