hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Ridegrener
 Dressur
 Sprang for dressurryttere og -hester.

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
spoff Postet - 10/02/2004 : 14:08:11
Vi vet alle at dressur er grunnleggende for all ridesport, og at en sprangrytter bør trene hesten sin på bakken i dressur.

Men hvordan oppfatter dere f.eks. at det er viktig for en dressurrytter å trene hesten sin i sprang?

Nå vil jeg påstå at muligens dressur for sprangryttere og -hester er viktigere enn sprang for dressurryttere og -hester, men ønsker likevel å ta opp dette temaet.

Så videoserien til Kyra Kyrklund for en ukes tid siden (anbefales forøvrig på det varmeste for de av dere som ikke har sett). Der påpeker hun nettopp dette med at sprang faktisk er viktig for dressurryttere og -hester. Kanskje spesielt for unghester for å lettere lære dem og holde ulike tempo, gjøre dem tøffere og få dem til å satse mer.

Å trene det jeg her kaller sprang trenger jo ikke nødvendigvis være å hoppe høye hindere, kompliserte kombinasjoner etc. Det kan jo bare være bomarbeide og gymnastikkhopning.

Jeg har lest at noen tyske dressurryttere benytter gymnastikkhopning i trening av sine dressurhester, men hvordan er dette egentlig utbredt blant eliten her i Norge? Eller blant de norske hobbydressurrytterne?

Selv kjenner jeg ingen ren dressurrytter som benytter sprang/gymnastikkhopning/bomarbeide som endel av dressurtreningen av sine dressurhester. Leste i boka "Lær ridning med Kjersti og Alex" av Kjersti Wigen da jeg var liten om at Kjersti trente sprang med Alex da han var ung for variasjonens skyld, men ikke noe mer etterhvert som han ble hardbarka dressurhest. Men dette er eneste tilfelle jeg da har hørt om..
7   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
ElleM Postet - 12/02/2004 : 12:30:07
Jeg har alltid hoppet med alle mine hester, om enn ikke så fryktelig høyt. Jeg er av den oppfatning at sprang ikke bare er en deilig avveksling for både hest og rytter, men at det også er svært utdannende.
Jeg skal la en berider hoppe inn Labrina, og håper at jeg tør å ri på sprangtreninger jevnlig med henne også. Kanskje jeg dukker opp på et lite sprangstevne etterhvert? :)
tanta Postet - 11/02/2004 : 20:11:57
Bomarbeid, gymnastikkhoppning og vanlig sprangtrening (mener normal størrelse på hinderne, som nesten alle hester bør kunne klare) er utrolig bra for dressurhester. Red på sprangtime en dag i uken før, når hesten min var yngre, dette gjorde at hun ble vant til å se forskjellige ting ble tøffere og mer lykkelig fordi dette mestret hun fint. Desverre tør jeg ikke mer nå, hun er sprøytet i et kodeledd forand erklært helt frisk, men jeg tør ikke ta den sjansen. Håper hun holder i noen år til. Men den dagen jeg får unghest igjen, så må vi på sprangtimer, det har de fleste hester godt av.

Hilsen Kris
Destrier Postet - 11/02/2004 : 17:28:45
Reiner Klimke's bok 'Cavaletti', er vel bevis godt nok for at dressurhester også har nytte av å trenes på bommer/små hinder. Han har laget et eget treningsprogram for dressurhester (gymnastikkhoppning). Det at Klimke i sin tid tok medaljer i både VM og OL (ikke bare ett, men flere), er vel bevis godt nok for at dressurhester har godt slikt arbeide. Klimke startet sin rytterkarriere som feltritt-rytter, og deltok i minst ett OL eller VM i feltritt før han 'konverterte' til å ri dressur.

Ingen tvil om at dette er bra trening.
elx Postet - 11/02/2004 : 12:41:22
Er helt klart enig i at det kan være en positiv ting!
Så lenge man ikke gjør utfordringen for stor for hverken hest eller rytter vil jeg tro at det bare er sunt med denne formen for trening for dressurhester også.

Mange vektige og saklige poenger her, og det hadde vært interessant å høre om bomarbeide, gymnastikkhopning etc er særlig utbredt blant dressurryttere på høyere nivå i Norge og utland - og ikke bare for unghester.

Synes særlig Guros poeng om at ridningen ofte blir litt mer "instinktiv" når man må tenke på rideveier og hinder er veldig bra!

Når oppgavene ikke blir for kompliserte så er hopping ofte veldig morsomt både for hest og rytter - så i "verste" fall blir det bare en artig avveksling i hverdagen - og ridning skal jo være gøy for alle involverte parter...
HanneBF Postet - 11/02/2004 : 11:52:41
Heisann.
Å trene sprang for dressurryttere!!!
Hmm... Ja det kan være viktig for variasjonen så lenge det ikke er snakk om høye hinder.
Bommer og stusshinder er bra.
Når man hopper stuss lærer hesten å bruke ryggen og blir dermed sterkere.
Men hvor vidt og hvor ofte man skal gjøre det kommer ann på hesten.
Der jeg står er det noen som løshopper hestene sine en gang i blandt,men vi trener sjelden sprang(bortsett fra rideskolen så klart)
Jeg har en unghest selv, og vet at hun hopper,men hvor mye sprang jeg kommer til å trene er uklart.
Jeg mener selv at det er viktigere den andre veien, dressur/bakkearbeid for sprangryttere og -hester!!!
Jeg er veldig enig i det meste som er sagt så langt i denne diskusjonen, men det er jo ikke nødvending,ihvertfall ikke ofte å gjøre sprang med skolerte og voksene dressurhester.
MVH. dressurrytter...
Natalie_S Postet - 10/02/2004 : 22:41:12
Jeg red en del sprang før, men nå bør det (som Guro også nevner:)) helst skje over svært lave hindre (er blitt utrolig pysete). Men har brukt en del bommer og stussrekker i omskoleringen av traveren min, for å roe henne og for å få henne til å løfte bena. Bruker bommer til hjelp i gallopptreningen (både på volte og langsider) også, for å få den rundere og tre-taktig. Hopper "ordentlige" hinder av og til (synes selv jeg er skikkelig tøff da), Holter synes å like den avvekslingen:)
Guro Postet - 10/02/2004 : 21:59:59
Jeg vet jo ikke hva andre tenker og mener om dette, men jeg syns i grunnen at sprang- eller kalle det hva du vil arbeid er viktig også for dressurryttere, kanskje ikke på samme måte som vi kan konkludere med at dressur gjør en spranghest styrbar. Men fordi det gir avveksling, og det vil vel også være med på å styrke f.eks oppmerksomheten til en litt lei hest.
Og ikke minst som Kyra nevner gjøre dem tøffere.

For meg er sprang ting som skal skje over laaaaave hinder, og heller med mening mellom hindrene, (mest fordi jeg er pyse), samtidig blir sprang for meg også et friøyeblikk hvor jeg får benyttet dressurarbeidet litt mer "instinktivt" om dere skjønner hva jeg mener. Jeg korter og lenger etter som det passer, rir kontragalopp gjennom svinger, bytter galopp etc.

Jeg mener slett ikke at man skal "slite" ut ben ment for mange år til med dressur, men jeg innbiller meg at det for alle dels slett ikke vil være dumt å ta med allsidigheten oppover i treningen.
Dettte må jo kunne sammenlignes med det at håndballspillere turner etc. (for å øke smidigheten).

Bomarbeid feks må jo også være en fin måte å lære hesten å lenge steg, løfte bena, korte ned stegene osv osv.
Gymastikkhopping er vel også ment som nettopp gymnastikk, man korter og lenger litt osv.
Man gjør strengt tatt ting man ikke alltid hadde behøvd et hinder for å få til, men som vil gjøre variasjonsmuligheten i treningen uendelig mye større, og kanskje også løse noen problemer med en hest som mangler motivasjon

Selvfølgelig trener man "mest" på det man skal bli god til, men det er ikke det samme som at man må utelukke alt annet.

Guro (hobbyrytter)

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,17 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.