hestemarked.no - Norges Største Hestemarked! [ Hest / Ponni / Hesteutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Ridehesten / Rytter / Webshop / Hestebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]
 
 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hestemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Ridegrener
 Konkurranseridning/stevner
 Rekrutering av teknisk personell

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
spoff Postet - 30/11/2005 : 20:29:23
Det er vel et kjent fenomen at det fra tid til annen kan være vanskelig å finne dommere eller annet nødvendig teknisk pesonell når en rideklubb skal ut å arrangere stevner. Det er vel ikke noe spørsmålstegn rundt dette med at det er mangel, iallfall på noen av frontene, og at man kanskje burde rekrutere mer, for å høyne standarden her?

Jeg vet ikke hva som gjøres for å rekruttere i dag, men føler iallfall selv at det er svært lite.

Hva tror dere skal til for å rekrutere flere? Hvordan har f.eks. du ikke valgt (evnt. valgt) å ta utdannelse for å bli teknsik personell?

PS: Teknisk personell er f.eks. dommere (sprang, dressur, distanse, kjøring o.s.v.), banebyggere og stewards.
13   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
Rebekka Postet - 25/01/2006 : 22:55:40
Jeg kunne godt tenkt meg og tatt noen kurs og hjulpet til. Men når det virker som en såpass utakknemlig jobb og ingen engaserer deg så du får lyst så blir det som oftest med tanken. Dessuten ser jeg ikke så mye glede av og hjelpe til et sted uten å få noe som helst igjen for det. Slik er nok dessverre størsteparten av norsk ungdom.

Hadde dette blitt snudd så det ble en mer hyggelig og sosial jobb ville man kanskje vurdert det mer. Det man synes er gøy gjør man jo ofte igjen. Dessuten hvem sier at lønn må være penger? Bare det å ha det gøy, føle seg nyttig osv kan være lønn nok. Dessverre tror ikke jeg at det er tilfellet de fleste ganger.
spoff Postet - 25/01/2006 : 14:57:24
Oj, dette hørtes ut som et bra tiltak forresten.. Håper erfaringene blir bra, og at flere tar dette med seg. Det er egentlig bare tull at det vanligvis er 50% stryk på DDA/DD1-eksamen. Egentlig..
Lene23 Postet - 02/12/2005 : 17:40:52
Jeg hadde egentlig ønsket begge deler. Men noe som også er viktig er å ha gode medhjelpere. Et skikkelig slit å ha banemanskap som ikke har peilign..Det klubbene bør legge mer vekt på er å utdanne-kurse dem som skel hjelpe til på banen . Jeg skulle være skriver i en akkumulator klasse engang og hadde ikke fått noen innføring i dette. Gruet meg veldig, det viste seg at jeg ikke kunne dette fordi jeg ikke hadde fått opplæring på forhånd så jeg måtte ta en annen jobb...Dette er noe klubbene bør tenke på når de setter opp vakt lister til stevner. Kanskje kunne de tilby et kurs el før stevnet slik at alle vet hva de skal bidra med..?
spoff Postet - 02/12/2005 : 15:30:00
Kopi av melding:
Jeg er banebygger men har valgt å ikke gjennomføre den praktiske delen og dermed er jeg ikke godkjent.
Grunnen til at jeg ikke har tatt det praktisek er fordi jeg vil slippe å stå å bygge på stevner. En banebygger får lite ellet ingen betaling for dette og det er MYE jobb i forkant og etterkant av stevnet...

Opprinnelig postet av Lene23

Hadde du villet engasjert deg mer dersom du fikk bedre betalt, og/eller tilbudt andre goder som gjorde det mer atraktivt å være banebygger?

Tror det er veldig vanlig dette.. Man blir ikke teknisk personell for å tjene penger. For mange, særlig unge, som jobber deltid i helgene, blir det raskt uaktuelt å bidra som teknisk personell når fortjenesten er så liten. Man er liksom nødt til å ha en inntekt. Saken blir litt enklere når man får fri i helgene, og tjener penger ellers. Men det er jo mye jobb, det tar mye tid, alle trenger litt fri, og man får lite igjen. Dvs, jeg synes man får mye igjen i form av kunnskap i å dømme, og synes det er veldig gøy. Men jeg skulle ønske det ble en litt mer attraktiv rolle. F.eks. i form av seminarer etc. Man har mange ressurser å ta av, og jeg ser ikke hva som hindrer en i å bruke dem for å rekruttere, høyne nivået på det tekniske personellet man allerede har, skape miljø og gjøre det mer attraktivt å tilegne seg en slik rolle.

Jeg vet om mange som sikkert hadde ønsket dette om det bare ble litt mer attraktivt.

Ville du Lene23 bygd baner dersom du f.eks. fikk seminarer/kurs for dette? Eller må honoraret også økes?
Lene23 Postet - 02/12/2005 : 12:41:25
Jeg er banebygger men har valgt å ikke gjennomføre den praktiske delen og dermed er jeg ikke godkjent.
Grunnen til at jeg ikke har tatt det praktisek er fordi jeg vil slippe å stå å bygge på stevner. En banebygger får lite ellet ingen betaling for dette og det er MYE jobb i forkant og etterkant av stevnet...
spoff Postet - 02/12/2005 : 12:18:29
Tenkte bare å føye til at det er Stildommer aspirant-kurs (stil og sits) i Bergen/Hordaland 7. desember 2005.

Om jeg skulle tatt noen utdannelse på sprangfronten er antagelig dette det som frister mest. Men Hordaland blir litt langt nå som jeg er tilbake på Østlandet Mulig jeg faktisk hadde hoppet på det om jeg fremdeles bodde i Bergen.
spoff Postet - 01/12/2005 : 22:29:14
Om klubben engasjerer seg for å arrangere burde dere med hjelp fra NRYF og krets få arrangert noe. Det vil antagelig være ønskelig og å anbefale og ha det åpent for eventuelt andre interesserte. For å ha kurs må dere ha en autorisert kursholder, og det er som regel blandt landets mest erfarne dommere som tar på seg denne rollen. Synes dere bør pushe på, og få til noe.

Apropo dette har det tidligere også vært snakk om manglende teknisk personell i en del av de mer "avsideliggende" fylkene. Noe som er veldig trist for rekruttering i hestesporten generelt.

Synes dere absolutt bør drøfte interessen i klubben på nytt. Ta dette opp med kretsen, og kontakte utdanningsansvarlig i NRYF for å få til noe. Det burde ikke være umulig.. Det burde heller være noe man kanskje kunne lagt litt ekstra ressurser i.
LivJorunn Postet - 01/12/2005 : 12:27:01
Veit ikkje kor dette er i andre kretsar, men syns Møre og romsdal rytterkrets gjer LITE for å auke rekrutteringa til dommarar etc. Frå min klubb er det mange som kan tenke seg å gå kurs i både sprang og dressurdømming. Og dette temaet skulle opp på et møte i kretsen. Vi har masa og masa, men fortsatt har det skjedd fint lite. Har vore ett banebyggarkurs og ett sprangdommarkurs i fylket i år trur eg. Vi vil gjerne ha dressur også! I tillegg var det snakk om å utdanne trener1 elevar, men dette har heller ikkje kome noko meir info om:( skuffande! Uheldigvis står ikkje dressurinteressa so høgt her i fylket...

Kva er krava til å arrangere slike kurs sjølv? i eigen klubb?
spoff Postet - 30/11/2005 : 22:55:56
Angående banebygger er det iallfall på lavt nivå, og her i Norge mer en hobby. Man tar kurs, gjør erfaringer, og oppgraderes underveis. Som for utdannelse av annet teknisk personell. Kursene for hver oppgradering består av en kurshelg, etterfulgt av en eksamen som avgjør om man er god nok til oppgradering eller ei. Noen eksamner har også en teoretisk hjemmeeksamen i ettertid.

Her er en invitasjon til et sprangbanebyggeraspirantkurs som har vært. Sier ikke så mye om innhold, men høres ut som det er litt praksis, og typisk et helgekurs. Det er vel omtrent samme strategi det legges opp på på alle slike kurs.

Ut fra de innleggene som har vært her til nå (ikke så mange, men noen) kan det virke som om informasjonen ikke når frem. Jeg kan være veldig enig. Selv når man vet hva slags kurs man ønsker å delta på, må man gå ganske aktivt ut for å finne dem. Iallfall dersom man er villig til å reise litt for å ta dem, og godt kunne tenke seg å ta et kurs i en annen krets. Det er kanskje en ting til ettertanke, for de som ønsker å rekruttere?

En annen ting jeg savner er at det er lite møter, deling av erfaringer, kurs for de som iallfall er dommere. Jeg har ikke vært dommer så lenge, og er jo bare aspirant. Men har ikke inntrykk av at det noen gang har vært noe særlig fokus på dette. Kunne vært ok å dele litt erfaringer med andre dommere, få litt inspirasjon og diskutere evntuelle problemstillinger man møter fra tid til annen. I dressur, hvor man ikke nødvendigvis har øvelser som er direkte riktig eller galt, er det etter min mening også viktig at man kanskje har mer mulighet for å samkjøre mer, og bli enig i en "standard". For både aspiranter og DD1 er man sjelden ute og f.eks. dømmer flere dommere i en klasse, kanskje også sammen med høyere utdannede dommere. Man får aldri eller svært sjelden gjort en sjekk på hvordan man dømmer, og om man fortsatt er fornuftig i den dømmingen man utfører. Man kan til en viss grad kryssjekke sine resultatlister med tidligere stevner hvor ekvipasjene også har deltatt. Man får en viss ide om at man kanskje dømmer rett eller galt, men man vet jo ikke om det stemmer, da hesten kan ha hatt en vidt forskjellig dag de to dagene. Å tilby flere kurs/seminarer for de som allerede er dommere er mitt ønske nummer en som jeg tror også vil kunne skape større rekruttering i denne "kjipe" rollen som mange tolker det som. Jeg er stikk uenig med det, men møter stadig de som forteller meg hvor utrolig kjipt det er å dømme.

En annen ting kunne vært litt bedre sponsing på dømmingen. Man blir absolutt ikke rik. Man får dekket reiseutgifter, og lusete 100kr dagen for klubbstevne og 300kr dagen for D-stevne. Skjønner at det er en økonomisk vanskelighet for mange klubber å legge mye penger i dette. Men jeg kan skjønne at folk gjerne velger å ikke være dommer, fremfor å bruke en dag på å dømme 40 ekvipasjer på klubbstevne for 100kr. Det blir raskt en timeslønn på cirka 10kroner timen. Så man gjør det ikke direkte for pengenes del..

Ellers er ikke behandlingen man får alltid like bra som teknisk personell. Noen steder vartes du opp med skikkelig luksusmiddager, tilgang på alt du måtte ønske i flere dimensjoner. Andre steder blir du foret på vafler eller toast en hel dag, og det forventes liksom at det er bra nok. Det finnes riktignok mellomting, men å leve på vafler en hel dag fungerer igrunn dårlig for min del. Vafler er godt, men..

Trist, for jeg synes selv det er kjempe gøy å dømme, og skulle ønske man fikk ennå litt mer ut av det. Det er mye å hente i å dømme alene, og man får endel ideer og tanker for fordøying som man lærer veldig mye av. Bare det å sette ord på det man ser, og vurdere det er veldig lærerikt. Men jeg ser problemet at det lett kan bli kjedelig dersom man gang på gang skal se disse hestene gå gjennom de samme programmene, uten at man noen gang får noen inspirasjon utenfra i form av diskusjon, sammenlikning eller annet. Nå kjenner jeg jo dommere jeg ofte diskuterer ting med, men vi er jo alle på hver våre stevner, og får aldri sammenliknet det vi gjør. Eller får noe diskusjon eller utbytte ut over det vi gjør på stevnene mutters alene. Et inspirasjonskurs trenger ikke nødvendigvis å være direkte rettet mot det å dømme heller. Men mer som en gulerot for at det skal være gøy å dømme. Så blir man kanskje kjent med flere dommere, og kommer litt på snakk. På dressufronten er det visst tilbudt kurs for de som er DD2 eller høyere, men kursene er ytterst få, og de som er DD2 savner ofte at det ikke er mer. På sprangfronten vet jeg at de har sprangkonferanse hvert år. Jeg aner egentlig ikke hvem som er her, og hva de gjør, men noe som på en eller annen måte gir folk med teknisk personell utdannelse en "tilhørlighet" hadde ikke vært så dumt. Et dommerforum på en måte. Bare oppfordring for dommere til å dra rundt å skrive for mer kompetente dommere er en ting man evnt må gripe inn i selv, dersom man skulle være interessert. Kanskje det burde vært gitt litt mer invitasjoner her?

Ok, dette ble litt dressurdommerrelatert, men det er nok mye av dette som kan krysses mot både sprangdommere, og mer "praktiske" oppgaver som banebygging etc. Det er synd mange ser på det som lite attraktivt å ta på seg et slikt ansvar. Vi trenger de som er villige, og vi har mange kompetente folk som sikkert kan gjøre en god jobb på dette området.
Ragnhild E Postet - 30/11/2005 : 22:27:32
Åhå, meg som banebygger! *ond latter og gni seg i hendene*
Hvor foregår slike banebyggekurs da? Evt. hvor kan man finne ut hvor det foregår?
Guro Postet - 30/11/2005 : 21:59:35
Kopi av melding:
Jeg kunne godt tenkt meg å kunne bygge baner, tenkte faktisk på det her om dagen. Men gudene veit hvordan man blir det? Fulltidsjobb, deltidsjobb eller bare en hobby? Mye reising? Hvor lærer man å bygge baner?

Opprinnelig postet av Ragnhild E



Man lærer sånt på banebyggerkurs tror jeg :-) Og det vil vel, med mindre man er fryktelig flink og får lov å bygge internasjonalt bli en hobby kanskje?

Selv vet jeg sannelig ikke helt hva jeg kunne tenke meg, og det tror jeg er symptomatisk..da de fleste av oss knapt nok vet hva som eksisterer av teknisk personell.

Dommer føler jeg feks ikke at jeg har snøring på å få til, hverken i sprang eller dressur. Banebygger...vel jeg ville vel blitt altfor snill. Steward vet jeg ikke helt med i grunnen. Virker jo på sett og vis ok, men jeg tror på "sett og vis" også at det er en litt kjip jobb. Eller ikke kjip, men litt utakknemlig da, de står jo som ansvarlig på oppvarmingsbanen osv. (og i spektrum befinner de seg feks generellt hele dagen, var også de som gikk "nattrunde" med nattevakten når lys osv. ble slukket og sjekket at alle var på vei hjem etc.)

Guro
Silje-og-Tindra Postet - 30/11/2005 : 21:16:21
Det samme har jeg tenkt på. Om jeg ikke hopper så aktivt lenger, er det faktisk ganske artig å lage baner :-)
Ragnhild E Postet - 30/11/2005 : 20:58:11
Jeg kunne godt tenkt meg å kunne bygge baner, tenkte faktisk på det her om dagen. Men gudene veit hvordan man blir det? Fulltidsjobb, deltidsjobb eller bare en hobby? Mye reising? Hvor lærer man å bygge baner?

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,12 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2025 © Hestemarked.no - Norges største hesteside!
Du kan enkelt Slette din bruker/vip eller Kontakte Kundeservice.
Start/Stopp nyheter+info pr epost og sms på din medlemsside.
Send "HEST SLETTBRUKER" til 1963 (0,-) for å melde seg ut av alle
tjenester (Medlemskap, VIPside, SMS mm.) på Hestemarked.no.
Send "STOPP" til 1963 (0,-) for å stoppe alle tjenester fra 1963.
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.